T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 31 ARALIK 2005 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Akıncı müteahhitler Körfez'in kilidini açtı

Baytur, Tekfen, Gama, Nurol, Güriş gibi büyük taahhüt şirketleri, milyarlarca dolarlık projelerin yapıldığı Katar ve Dubai'de aldıkları işlerle Türk müteahhitlerinin de önünü açmış oldular

Yılmaz
Yıldız
Emlak
Dünyası
Petrol ve doğalgaz zengini Katar ve Dubai'nin turizm, finans ve ticaret merkezi olmak için başlattıkları inşaat yatırımları Türk müteahhitleri için Libya-Suudi Arabistan ve Rusya'dan sonra üçüncü dışa açılma fırsatı oldu. Baytur, Tekfen, Gama, Nurol, Güriş, TAV, STFA gibi firmalar Katar ve Dubai'de aldıkları projelerle diğer Türk müteahhitlerinin de yolunu açtı.

Türk müteahhitlik firmaları, 120 milyar dolarlık inşaat projesiyle dünyanın dört bir yanındaki firmalarının iştahını kabartan Katar'da önemli projelere imza atıyor. Katar pazarında kaliteleriyle öne çıkmayı başaran Baytur, Tekfen ve Gama gibi dev Türk müteahhitlik firmaları, pazara girmeyi planlayan diğer Türk firmalarının da işini kolaylaştırdı. Sadece son 6 ayda 800 milyon dolarlık projeyi üstlenen, 2 milyar dolarlık da projeye de teklif veren bu firmalardan biri olan Baytur, Katar'da şu anda yaklaşık 440 milyon dolarlık projeyi yürütüyor.

TEKFEN BORU HATTI DÖŞÜYOR

Tekfen ise Katar'da etan gaz boru hattının ikinci etabını yapıyor. Ras Laffan bölgesinde üretilen gazın altı aşamalı bir projeyle Mesaid'e taşınacağını söyleyen Tekfen'in Proje Müdürü Alkaş Bekişoğlu, "Biz bunun ikinci ayağını yapıyoruz. Ras Laffan'dan Mesaid'e kadar 158 kilometrelik hattı döşüyoruz. Bu 115 milyon dolarlık bir proje. Diğer aşamalar da ihaleye çıktığında onlara da katılacağız. Fas, Bulgaristan, Azerbaycan, Kuveyt dahil son 4 ayda 2,2 milyar dolarlık yeni proje aldık" dedi.

Gama 200 milyon dolarlık teklif verdi

Katar'a 5,5 yıl önce gelen Gama ise şu anda ülkede 100 milyon doların üzerinde projeyi üstlenmiş durumda. Gama Qatar Genel Müdürü Serhan Fırat, şöyle konuştu: "Şu anda devam eden 4 projemiz var. Doha'nın doğusunda Katar çimento fabrikasının tevsi projesinde elektro mekanik montajı yapıyoruz. Gaz konusunda zengin olan ve milyarlarca dolarlık yatırımın yapıldığı Ras Laffan bölgesinde 2 saha hazırlama işimiz, bir tane de işçi kampı projemiz var. Ayrıca150-200 milyon dolarlık teklif verdiğimiz, olumlu sonuç beklediğimiz işler var."

Meğer Türkiye şantiyeye dönmemiş

Türkiye'de inşaat sektörü canlanmaya başladı. İnşaattaki bu hareketlilik ekonominin büyümesinde de lokomotif oldu. Yaptığımız haberlerde zaman zaman Türkiye şantiyeye dönüyor ifadesini kullandık ama geçtiğimiz hafta İstanbul Ticaret Odası üyeleriyle birlikte Katar ve Dubai'ye yaptığımız gezide, şantiye ifadesini biraz abarttığımızı anladık. Katar ve Dubai'de ne tarafa baksanız vinçler, inşaat alanları, yükselen binalar görüyorsunuz. Öyle ki dünya iş makinası parkurunun yüzde 30'dan fazlasının Dubai'de olduğu söyleniyor. İş makinalarının çıkardıkları sesler gece yarılarına kadar sürüyor. Çöl kumlarının üzerine devasa şehirler kuruyorlar.

İlk durağımız Katar'ın başkenti Doha idi. Sıvılaştırılmış doğalgaz ve petrol rezervleri ile ünlü Katar, anlaşılan o ki bu doğal zenginliklerine pek güvenmiyor. 10 yıl sonra elindeki bu kaynakların azalacağını şimdiden gören Katar, ülkesini ticaret, turizm ve finans merkezi yapmak için gece gündüz çalışıyor. Katar'da kamunun ve özel sektörün yürüttüğü çok sayıda proje var. Towerlar (iş kuleleri), yollar, raylı sistemler, villa kentler, limanlar, havaalanları yapılıyor. Türk müteahhitleri için kaçırılmaması gereken bir pazar. Yabancı müteahhitlerinin Katar'da iş alabilmesi için öncelikle sponsor firma bulmaları gerekiyor. Sponsorlukta yüzde 51 hisse Katarlı firmada oluyor. Katar hükümetinin yerli firmaları korumak adına yürüttüğü bu uygulamada sponsor firma aslında pek bir iş yapmıyor; yüzde 1-5 oranında komisyon alıyor, yan gelip yatıyor. Sponsor firmalarla diyalog kurmak için Türk müteahhitlerinin Dış Ticaret Müsteşarlığı ya da Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Naci Sarıbaş'la irtibata geçmeleri yeterli.

Prestijli projeler Türk firmalarına

Turkish Qatari Baytur'un Genel Müdürü Mehmet Şeref Coşar, şu anda Katar devletinin en prestijli projelerini üstlendiklerini söyledi. Coşar, "Katar Petrolleri'ne ait 124 milyon dolarlık İslam Eserleri Müzesi, 245 milyon dolarlık Katar Milli Kütüphanesi, 61 milyon dolarlık Al-Handasa Tower ile 10 milyon dolarlık Al-Reem Tower şu anda yürüttüğümüz projeler. Bu projeleri 2006-2008 yılları arasında tamamlayacağız" dedi.

Katar'a 2,5 yıl once bir gazete ilanıyla geldiklerini de kaydeden Coşar, "Katar'a ilk geldiğimizde bu kadar büyüyeceğimizi beklemiyorduk. Katar'daki iş potansiyelimiz 440 milyon dolar. Türkiye'den bugüne kadar 3 bin işçi getirdik. 50 milyon dolar ve üstündeki işleri takip ediyoruz. Sponsorumuz Katar Emiri'nin yeğeni Faisal Bin Qasım Al-Thani. Dubai'de de Palm projesinde 150 milyon dolarlık konut yapıyoruz "dedi.

Kuleler ve oteller şehri Dubai

İkinci durağımız Dubai ise milli kimlikleri olan bir ülkeden çok dünyanın dört bir yanından insanların uğradığı dev bir alışveriş merkezi görünümünde. Birleşik Arap Emirleri'nin 7 emirliğinden biri olan Dubai, yüksek binalar, alışveriş merkezleri, otel, tatil köyü, iş merkezleri ile dolmuş. Tam bir şantiye şehir görünümünde Dubai. Dünyadaki tüm kule vinçlerin yüzde 30'una sahip olduğu söylenen Dubai'de, en önemli projelerden biri 15 yılda 46 milyar doların harcanacağı Palm projesi. Proje kapsamında deniz dolduruluyor ve palmiye şeklinde, bittiğinde 2.5 milyon insanın yaşayacağı yeni bir şehir merkezi kuruluyor.

Dubai'deki büyük projelerden Türk firmaları da pay alıyor. Uluslar arası havaalanı, Palm, International City Türk firmalarının iş üstlendiği projelerin başını çekiyor. Baytur, Nurol, Güriş, TAV, STFA ise bu önemli projelerde yer alan Türk şirketleri. Dubai'de 5 bin firmanın bulunduğu, bin firmanın ise yer kiralamak için sıra beklediği Jebel Ali Free Zone'da ise 55 Türk şirketi var.

Türk müteahhitlerin en büyük projeleri

2004 - 2005 yıllarında Türkiye Müteahhitler Birliği üyelerinin yurtdışındaki en büyük projeler şunlar: Yapı Merkezi'nin Japon ortakları ile birlikte almış olduğu Dubai Metrosu (3,4 Milyar $); ENKA'nın Bechtel ile birlikte aldığı Romanya'daki Brasov-Cluj-Bors Otoyolu (2,7 Milyar $) ; ENKA'nın Moskova Havaalanı Projesi (420 Milyon $) ve TAV (Tepe-Akfen)'ın Kahire Havaalanı Projesi (347 Milyon $) ve Baytur'un Doha'daki Katar Milli Kütüphane Projesi (245,6 Milyon $) ile Dubai'deki Palm City'de aldığı 150 milyon dolarlık konut projesi.

  • New York'ta tek kişilik daire 4.5 milyon dolar
  • Körfez'in gözü özelleştirmede

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi