AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Dualar Pakistan için

Fas'tan Endonezya'ya tüm İslam ülkelerinde cuma namazından sonra eller Pakistan'daki depremzedeler için duaya durdu. Pakistan'da da deprem sonrası ilk Cuma hüzünlü geçti. Pakistanlılar dün camilere akın ederek ölenler için dua etti

  • BEHÇET GÜNGÖR / İSLAMABAD
    Pakistan'da cumartesi günü meydana gelen şiddetli deprem Müslüman ülkelere de aynı acıyı yaşattı. Ramazan ayında birlik ve beraberlik manevi çatısı altında bir araya gelen Müslümanlar cuma gününü toplu dualarla geçirdi. Endonezya'dan Mısır'a, Filistin'den Türkiye'ye, Suriye'den Bosna Hersek'e bir çok camide Cuma namazı ardından Müslümanlar Pakistan ve Keşmir'deki depremzedeler ve ölenler için dua etti.

    Pakistan'da geçen hafta meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremden sonraki ilk Cuma hüzünlü geçti. Dün Pakistan'ın değişik illerinde milyonlarca Müslüman camilere akın ederek depremde ölenler için dua ettiler. İslamabad'ın en büyük camisi olan Faisal Cami'nin avlusunu sabahın erken saatlerinde dolduran Pakistanlılar, ölenler için dua ettiler. Ellerinden düşürmedikleri Kur'an-ı Kerim'i namaz vaktine kadar okuyan avludaki cemaat imamın hutbeye başlamasıyla imamı dinlemeye başladılar.

    Felaketin yaşandığı Keşmir'de de Müslümanlar dün cuma namazını kılarak şiddetli depremde hayatını kaybedenler için dua etti. Srinagar'daki Jamia Masjid Camisi imamı Mirwaiz Umar Faruk, "Depremde ölenler için dua ediyoruz. Evlerini ve yakınlarını kaybedenler için de" dedi.

    Hutbelerin konusu deprem

    Pakistan'ın bütün camilerinde okunan hutbelerin tek konusu deprem oldu. Pakistan'ın yaşadığı depremin büyüklüğüne dikkat çeken imamlar, bu konuda halka moral vermeye çalıştı. Dayanışma mesajları da veren imamlar, bu gibi felaketlerin insanları birbirine daha yakınlaştırması gerektiğini ve bu dünyanın bir imtihan yeri olduğunun unutulmaması gerektiğini anlattı.

    Pakistanlı kadınlar da ölenlere dua etmek için camiye geldiler. Cami de kendilerine ayrılan bölümlerde Cuma hutbesi dinleyen kadınların imamın sözlerinden duygulandıkları ve ağladıkları görüldü.

    Muzafferabad onarılıyor

    Depremin en yıkıcı etkisinin görüldüğü Pakistan'ın Muzafferabad kentinde ise elektrik ve su şebekelerinde onarım çalışmalarının büyük bölümü tamamlandı. Kentin bazı kesimlerine elektrik ve su verilmeye başlandı. Hindistan'da halkın en çok şikayet ettiği konuların başında yardımların deprem bölgelerine çok geç ulaştırılması geldi. Yardımlar genellikle uçaklarla İslamabad'daki havaalanına iniyor ve daha sonra bölgelere ulaştırılıyor. Yolların kötü olması ve organizasyondaki karışıklıklar, bu yardımların zamanında bölgeye ulaşmasını engelliyor.

    Yardım dayanışması

    Bütün camilerde ve sokak aralarında depremde zarar görenler için yardım toplama çalışmaları yapılıyor. Yardım çalışmalarının en yoğun yaşandığı saatler ise Cuma namazı sonrası oldu. Tüm camilerin önünde bekleyen yardım kuruluşları, depremde zarar görenler için yardım topladı. İslamabad'daki yerel kaynaklar Pakistan'ın değişik bölgelerinde henüz hiç yardım ulaşmayan yerler bulunduğunu belirtiler. Yüksek kesimlerde yeralan ve yolları olmayan köylerin bir çoğuna yetkililerin ulaşamadığı ve oradakilerin kendi çabalarıyla depremin yıkıcı etkilerini atlatmaya çalıştıkları ifade edildi.

    Kurtarma çalışmaları sona erdi

    Pakistan ordusu, 8 Ekim'deki depremin ardından başlatılan arama-kurtarma çalışmalarına son verildiğini ve buldozerlerin enkaz kaldırma işlemine başladıklarını duyurdu.Ordu sözcüsü Faruk Nasır, Pakistan'ın Keşmir bölgesinin depremde yerle bir olan başkenti Muzafferabad'da yaptığı açıklamada, ''Arama vekurtarma aşamasından, arama ve cesetleri toplama aşamasına geçtik'' dedi.Nasır, ordu yetkilileri ve yardım ekipleri arasında dün gece yapılan toplantının ardından kurtarma çabalarına son verilmesinin kararlaştırıldığını belirterek, ''Teknik ekipler bize canlı bulma şansının yüzde 2'nin altında olduğunu belirttiler'' diye konuştu. Ordu yetkilisi, Pakistan ordusunun şimdi enkazı açacağını ve dezenfekte edeceğini kaydederken, ağır iş makinaları da deprem bölgesine ulaşmaya başladı.

    Sekiz bin okul yıkıldı

    Büyük deprem felaketinin ağır sonuçları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Yaşanan depremde, Pakistan'ın kuzeybatı eyaletinde 8 bin okulun yıkıldığı bildirildi.Depremin vurduğu Pakistan'da, 8 bin okulun yıkıldığı açıklandı. Kuzeybatı sınır eyaleti Eğitim Bakanı Fazıl Ali yaptığı açıklamada, Pakistan'da meydana gelen depremde 8 bin okulun yok olduğunu söyledi. Fazıl Ali, "Kuzeybatı sınır eyaletindeki 5 bölgede meydana gelen depremde de yıkılan kurumlar arasında en çok okullar var. Bakot'taki okul idaresinde yüzlerce çocuk hala enkaz altında ve çok sayıda öğretmenin ölmüş olabileceğinden korkuyoruz. Bakot'taki devlet okulunda ise, yaklaşık 400 kız öğrenci hala enkaz altında ve sadece 40 cesede ulaşabildik" dedi. Fazıl Ali, yeni okulların inşa edilmesinin zorunluluğunu vurgulayarak, aksi takdirde tahrip olmuş okulların yeniden açılamayacak durumda olduğunu da sözlerine ekledi.



  • 15 Ekim 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED