AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Ayva güler nar ağlar Şirin niye susar

Gülen ayvası, ağlayan narı ve lale motifleri ile hafızalara kazınan 'Ferhad ile Şirin' adlı oyun, aşkın toplumsal boyuta evrildiği noktada ölümsüzleştiğine dikkat çekerken, Şirin'in suskunluğuna da şaşırıyor.

  • ELİF YILDIZ
    Nazım Hikmet'in ünlü aşk destanından esinlenerek yazdığı, aşkın farklı türlerini harmanlayıp aşkın dönüştürücü gücünü yansıttığı "Ferhad ile Şirin" isimli oyunu İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından sahneleniyor. Ragıp Yavuz'un rejisinde masalsı bir üslupla yorumlanan oyunda nakkaşlığa olan aşkını Şirin'i gördükten sonra -insan yüzünün nakıştan da güzel olduğunu farkederek- beşeri aşka dönüştüren Ferhad karakteri öne çıkıyor.

    Ferhad kazanırken, Şirin kaybediyor

    Şirin'in de karşılık verdiği bu aşk, güzelliğini kardeşi Şirin'in hayatı için bağışlamış ve Ferhad'a platonik bir aşkla bağlı olan abla Sultan Mehmene Banu tarafından susuzluktan kırılan ülkesi için Demirdağı delerek su getirmesi gibi gerçekleştirilmesi güç bir şarta bağlanarak engelleniyor. Dağa çıkan Ferhad su getirmek için eline gürzünü alarak dağı delmek için canla başla yıllarca çalışıyor. Şirin'e acıyan Mehmene Banu Ferhad'a geri dönmesini söylese de o, çalışmayı sürdürüyor. Son kertede aşkı toplumsal bir aşka evriliyor. Halk -ona yardım etmek yerine- onu kahraman ilan ediliyor. Aşk olgusunun erkeğin tekelinde sunulduğu bu oyunda Şirin, ne bir övgü alıyor ne de aşkına karışılık buluyor. Sadece bekliyor.

    Doğunun gizeminde bir aşk masalı

    Ağlayan ayvası, gülen narı, çoban yıldızı, Şirin'in Ferhat'a attığı elma, Mehmene Banu'nun güvercin ayakları ve fedakarlığı lale motifleriyle hafızalara kazınacak bu oyun aşk fenomeninden yola çıkarak varoluşun bireysel kazanımlardan öte toplumsal fayda ile mümkün olabileceğini savunuyor. Dekor tasarımını Barış Dinçel'in, kostüm tasarımını Duygu Türkekul'ün, müziklerini Mazlum Çimen'in ve dramaturjisini Arzu Işıtman'ın yaptığı, Doğu'nun gizemli karanlığından süzülüp gelen aşk masalında, başrolleri Sevil Akı, Yalçın Boratap ve Duygu Erdoğan paylaşıyor.

  •  
    Edebiyatımızı tüm dünya tanısın
    Türk Edebiyatının dünyaya tanıtımı konulu panelde yapılanlar ve yapılacaklar konuşuldu. Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi'ni hazırlayan İhsan Işık, tanıtımların Avrupa'yla sınırlı kalmamasını istedi.
    Ya tren kaçar, ya bir bavul unutulur kompartımanda
    İstanbul Saydam Günleri'nde bugün Çetin Kaya'nın 'Kaçan Trenin Yolcuları' adlı saydam gösterisi var. Gösterinin konusu yetişilemeyen trenin yolcuları ile kompartmanda bırakılan bavulun hikayesi.
    Yılın kitabı ödülünün yarısı Aslı Erdoğan'ın
    FUAR GÜNLÜĞÜ
    SULTANAHMET: Hasan Aksay saat 13.00'de Kayıhan yayınları standında kitaplarını imzalayacak.
    İbrahim Tenekeci saat 19.00'da Birun Yayınları standında olacak. TÜYAP: Haldun Taner Edebiyat Ödülleri Töreni saat 18.00'de Karadeniz Salonu'nda.
    Üstün Dökmen'in Küçük Şeyle söyleşisi Interexpo Salonu'nda
    Nilüfer Kas ve Füsun Saka saat 14.00, Mehmet Hamdi 13'te Selis yayınları standında.
    Mario Levi saat 16.00'da Doğan Kitap standında.
    Marmara Salonu'nda Tiyatro Eleştirisi ve Sorunları tartışılacak.
    Ayşe Kulin Everest Yayınları standında saat 13.00'de.
    Heyamola standında Eray Canberk ve Rüknü Özkök saat 16.30'de olacak.
    15 Ekim 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED