AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Yolculukta Oruç ve Nafile Oruçları Bozmak

Yolcular oruç tutamaz mı?
* Ben yıl içerisinde, dolayısıyla Ramazan'da da sık sık il dışına iş seyahatine gidiyorum ve o günlerde de orucumu hep tutuyorum. Ancak bazı kişiler, yolculukta orucumun kabul olmayacağını, yemem gerektiğini söylüyorlar. Bu ne derece gerçek, bu konuda belirlenen bir mesafe ya da yolculuk süresi var mı? Seyahatlerde orucum kabul olmaz mı, lütfen cevap verir misiniz? Bu konu Kur'an'ın hangi âyetinde geçiyor, bunu da bildirir misiniz? Teşekkür ediyorum. (Cansu Gül/Mühendis)

Sorunuzla ilgili hüküm, oruç âyetleri denilen şu âyetlerin altı çizili bölümlerinde belirtilmiştir: "Ey İnananlar! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, Allah'a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de sayılı günlerde farz kılındı. İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günlerin sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca dayanamayanlar, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden/daha fazlasıyla iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Oruç tutmanız, eğer bilirseniz sizin için hayırlıdır. Kuran, insanlara yol gösterici ve doğruyu yanlıştan ayırıcı belgeler olarak, Ramazan ayında indirildi. Sizden bu ayı idrak eden, onda oruç tutsun; hasta veya yolculukta olan, tutamadığı günlerin sayısınca diğer günlerde tutsun. Allah size kolaylık ister, zorluk istemez. Bu kolaylıkları, sayıyı tamamlamanız ve size yol gösterdiğine karşılık O'nu ululamanız için meşru kılmıştır; ola ki şükredersiniz." (Bakara, 2/184-5)

Ayetler, "tutamadığınız günler" ve "Allah size kolaylık ister" ifadelerinden de anlaşılabileceği gibi, yolcuların bir kolaylık olmak üzere isterlerse oruç tutmayabileceklerini belirtmektedir. Siz oruç tutmayı tercih ediyorsunuz. Dolayısıyla "oruç tutmanız, eğer bilirseniz, sizin için daha hayırlıdır" bölümüne göre hareket ettiğiniz için, seyahatler sırasındaki orucunuz makbuldür. Ayrıca, her şey mevsiminde güzel. Ramazan'da orucun zevki ve rahatlığı, başka zamanlarda elde edilemez. Yolculuk için, 90 km.lik sefer mesafesi, 15 günden daha az (2 haftalık) seferîlik süresi vardır. Yüce Allah, bütün oruçlarınızı kabul etsin.

Nafile Oruçları Bilerek Bozmak
* Recep ve şaban aylarında tutulan nafile oruçları bilerek bozduğumuzda (misafir geldiğinde veya herhangi bir kişinin ikramda bulunması dolayısıyla orucun bozulması) Ramazan ayındaki gibi 61 gün mü kaza orucu tutacağız? Mesajınızı bekliyorum. ALLAH'A EMANET OLUN, HAYIRLI ÇALIŞMALAR. Şimdiden teşekkür ederim. (M. Yiğit)

Keffaret, sadece Ramazan orucuna özgüdür. Bunun dışında hiçbir orucu bozmaktan dolayı keffaret (61 gün) orucu tutmak gerekmez. Ramazan orucu dışındaki bozulan her türlü oruç, uygun zamanlarda sadece gününe gün kaza edilir.


15 Ekim 2005
Cumartesi
 
VECDİ AKYÜZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED