AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Irak'ta anayasa REDDEDİLEBİLİR

Irak'taki referandumun ardından oy sayımı sürüyor. Resmi sonuçlar bugün. Sünnilerin yüksek hayır oyu ABD'yi korkutuyor. Anayasanın reddedilme riski büyük.

Irak'ta Cumartesi günü yapılan anayasa referandumunun ardından oy sayımı sürüyor. Resmi sonuçların Salı günü (bugün) açıklanması bekleniyor. Ancak çeşitli illerden sonuçlar gelmeye de başladı. Öncelikle Sünniler'in referandumu boykot etmemesi ve genel katılımın yüzde 60'ın üzerinde olması Amerikan yönetimi ve koalisyon ortaklarını memnun etti.

Reddedilme ihtimali

Ancak Yeni Şafak gazetesine açıklamalarda bulunan Sünni alimler heyeti sandıklarda hile yapıldığını duyurdu. Heyet üyesi Dr. İsam er Ravi, Musul ve Diyala'da hayır sonucunun çıkacağına inandıklarını söyledi. Er Ravi, Ramadi'nin de saldırı altında olduğunu ve halktan bazılarının oy kullanmalarına izin verilmediğini açıkladı.

Şu ana kadar Tikrit'te sandıktan 'hayır' oyu çıkmasına ise kesin gözüyle bakılıyor. Ramadi ve Bakuba'da da seçmenlerin büyük çoğunluğunun anayasayı reddetmesi bekleniyor. Eğer bu 3 vilayette referandumdan 'hayır' oyu çıkarsa anayasa iptal edilecek ve her şey yeni baştan ele alınacak. İstikrarsızlık içinde olan Irak'ta böyle bir durumda iç savaş ve kaos çıkmasından endişe ediliyor. Kerkük'te ise şu ana kadar yapılan oy sayma işleminde yüzde 64 'evet' oyu çıktığı kaydediliyor.

Selahattin de "hayır" dedi

Sünni çoğunluğu barındıran Selahattin'de ilk sayımlara göre anayasaya yüzde 71 "hayır" oyu çıktı. Seçim komisyonu yetkilisi Salih Halil Ferrac, seçmenlerin yüzde 71 inin anayasaya "hayır" dediğini açıklarken, bunların resmi sonuçlar olmadığını ve ilerleyen saatlerde resmi sonucu açıklayacaklarını belirtti. Selahattin'de referanduma katılımın yüzde 88 olduğu kaydedildi. Samarra da halkın yüzde 95'inin anayasayı reddettiği belirtilmişti.

ABD'den 'komşulara' çağrı

Referandumun ardından Bush yönetimi, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu komşu ülkeleri, tutum değiştirerek Irak'la yakın işbirliğine girmeye çağırdı. ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, "komşu ülkeler, Irak'ın başarısından yarar, başarısızlığından da zarar görür" dedi.

  • BAĞDAT

    Ramadi'de çoğu sivil 70 ölü

    ABD ordusu, Ramadi yakınlarında iki gündür süren çatışmalarda 70 direnişçinin öldürül-düğünü açıkladı. Ancak bağımsız kaynaklar ölenlerden çoğunun siviller olduğunu belirtti. ABD ordusu, 20'sinin yola bomba koymaya çalışırken, 50'sinin ise Anbar'daki çatışmada öldürüldüğünü bildirdi.

    ABD'nin işi hala zor görünüyor

    ABD'nin The Washington Post gazetesi ise, Irak'ta cumartesi günü yapılan referandumda yeni anayasanın kabul edilse bile, ülkede istikrarın sağlanması yolunda ABD'nin işinin hala çok zor olduğunu belirtti. Gazetede çıkan haber-yorumda, resmi açıklamalarda ABD yönetiminin referandumu büyük memnuniyetle karşıladığına işaret edilirken, Sünni Arapların büyük çoğunluğunun anayasaya ret oyu vermesinin ise 'yolun hala çok zor olduğunu gösterdiği' ifade edildi. Yorumda, ''anayasanın reddi, ABD yönetimi için felaket olurdu. The Washington Post, Beyaz Saray'ın bundan sonra Irak'ta bütün dikkatini aralık ayında yapılacak genel seçime odaklayacağını yazdı.



  • 18 Ekim 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED