AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Sahur, Fidye ve Zekât Nisabı

Sahur Yemenin Önemi
* Benim sorum, Hakan Şeker kardeşimin (Pazar günkü) sorusuyla aynı içerikli, ama ben öğleden önce sözle niyet ettim, sonra dayanamadım orucu bozdum, vebali nedir? (Servet Kömcü/öğrenci)

Sahura kalkamadığınız için, doğru bir davranışla öğleden önce niyet edip oruca başlamışsınız. Bu, gerçekten takdire değer. Ancak, sanırım ciddî bir dayanamama durumuyla karşılaştığınız için, orucu bozmuşsunuz. Burada, kasıtlı ve tamamen keyfî bir oruç bozmadan sözedilemeyeceği için, Ramazan'dan sonra uygun zamanda sadece kaza etmeniz yeterli olacaktır.

Sahur yemenin, Hz.Peygamber'in (s.a.) belirttiği gibi, ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Özellikle belli bazı rahatsızlık durumlarında, mutlaka sahur yenmelidir. Bu hastaları, doktorları zaten uyarırlar; doktorların uyarıları dikkate alınmayıp sahur yemeden oruç tutulursa, sağlığını ve hatta hayatını tehlikeye attığı için sorumluluk doğar (Bakara, 2/195). Daima ilkemiz, şu olmalı: Önce hayat ve sağlık, sonra ibadet gelir.

Günlük Oruç Fidyesi
* Kocaeli'de oturuyorum. Günlük oruç fidyesinin ne kadar olduğunu öğrenmek istiyorum. Teşekkürler. (Orhan Yüksel/serbest)

Oruç fidyesi, Bakara, 2/184 âyetinde belirtildiği gibi, bir fakir doyuracak kadardır. Fidye konusundaki en uygun ölçü, bir kişinin ortalama bir günlük mutfak masrafı tutarıdır. Kişi bir gün için ortalama ne kadar gıda masrafı yapıyorsa, fidyeyi veya fitreyi de bu miktarda ödemelidir. Bu yılki fitrenin miktarı, en az 4 YTL'dir. Fidye ödeyecek malî gücü olmayanlar ise, ödeyebildiklerini öderler; ödeyemedikleri kısım için, Yüce Allah'tan af dilerler.

Zekât Nisabı ve Ezan Okunurken Yemek
* Sayın hocam, öncelikle selâmlar sunarım. Sizden şunu rica ediyorum: Bugün günümüzde zekât olarak hesaplanan tutar yeterli midir? Yani peygamber dönemindeki nisapla günümüz tutarlı mıdır? Ayrıca sabah ezanı okunurken bir şeyler yiyip içmek uygun mudur, yoksa orucu bozar mı? (Ahmet Güneyli/memur)

Zekât nisabı konusu, dinen zenginlik ölçüsü kabul edildiğinden dolayı, uzun araştırmalara ve tartışmalara muhtaç bir konudur. Ama zekâtın oranı, biraz düşük olduğundan, kişinin ve ailesinin temel ihtiyaçları karşılandıktan sonra -değişik değerlendirmelere göre- 81 veya 85 gram altın tutarı gelir getiren mal veya para varlığı, dinen zengin sayılmak için uygun sayılabilir. İnşallah bundan sonra zekâtla ilgili değişik soruları cevaplarken, konu daha iyi anlaşılacak diye umuyorum.

Tam imsak vaktinde sabah ezanı okunurken bir şeyler yenip içilebilir, ancak hızlıca yeyip bir an önce kesmeye çalışmak gerekir.


18 Ekim 2005
Salı
 
VECDİ AKYÜZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED