AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Suriye kıskaca alındı

Lübnan eski Başbakanı Hariri suikastına ilişkin açıklanan raporun, Suriyeli yetkilileri işaret etmesi ABD ve İngiltere'yi harekete geçirdi. Bush, BM'ye acil toplantı çağrısı yaparken İngiltere, Suriye'ye yaptırım yolunun açık olduğunu belirtti

ABD Başkanı George W. Bush, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin ölümüyle sonuçlanan suikastte Suriye'nin parmağı olduğuna işaret eden raporu görüşmek üzere BM'nin mümkün olan en kısa sürede toplanması gerektiğini söyledi. Raporun işaret ettiği sonuçların son derece kaygı verici olduğunu söyleyen ABD Başkanı Bush, dünyanın vereceği tepkinin de buna göre olmasının gerektiğini belirtti.

Bush, 'Raporda, suikastın siyasi gerekçelerle düzenlendiğine ve Suriye'nin parmağı olmadan gerçekleştirilemeyeceğine ilişkin ciddi bulgular var. Dışişleri Bakanı Rice'tan, Birleşmiş Milletler'e bu konuda acil bir oturum düzenlemesi çağrısında bulunmasını istedim' dedi ve Lübnan'a herhangi bir dış müdahalenin kabul edilemeyeceğini yineledi. Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastına ilişkin BM raporunda suikasta hem Suriye, hem de Lübnanlı üst düzey yetkililerin karıştığına dair kanıtlar bulunması üzerine gözler, Şam yönetimine çevrildi.

Rice: Deliller ortada

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Hariri cinayetinde Suriyeli yetkililerin sorumlu olduğunu söylerken, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw da, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye uluslararası yaptırım uygulamayı düşüneceğini belirtti. İngiltere Dışişleri Bakanı Straw ile ABD'nin Alabama eyaletini ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Rice , Hariri suikastıyla ilgili konuyu gelecek günlerde BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle görüşeceklerini kaydederek, 'Açıkça Suriyeli yetkililerin Hariri suikastına karıştığını gösteren bir durum söz konusu" dedi.

  • WASHINGTON

    Straw: Uluslararası bir tavır olmalı

    Jack Straw da BBC'ye yaptığı açıklamada, gerekirse BM tarafından Şam yönetimine yaptırım uygulanabileceğini dile getirdi. BM raporunun, Suriye'nin komşusu Lübnan'ın içişlerine müdahaleyi kesmesi gerektiğini gösterdiğini söyleyen Straw, 'Onlar kesin olarak değişmeli ve uluslararası toplum bir tavır takınmalı' dedi. ABD, İngiltere ve Fransa'nın, rapor konusunda Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının toplanması çabası içinde olduğunu belirten Straw, toplantının tarihinin belirlenmediğini kaydetti. Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Adam Ereli, Türkiye'den, Suriye'yi sorumlu davranması gerektiği yönünde uyarmasının istendiği yönünde bir bilgileri olmadığını açıkladı. Suriye'yi, etrafındaki ülkelerle iyi komşuluk ilişkileri geliştirmeye çağırdıklarını belirten Ereli, Şam yönetiminin tutumunun, bölgedeki pekçok ülkede istikrarı geliştirme çabalarını etkilediğini söyledi. Öte yandan, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin oğlu Said Hariri, babasının öldürülmesiyle ilgili hazırlanan BMraporundan memnuniyet duyduğunu açıkladı. Said Hariri, uluslararası bir mahkemenin, suçluları cezalandırması çağrısında bulundu.

    Hariri'nin mezarı başında protesto

    BM Araştırma Kurulu'nun Hariri suikastiyle ilgili raporunda, Suriye ve Lübnan istihbarat birimlerinin açık şekilde suçlanması üzerine Lübnan halkı, Suriye ve Lübnan yönetimini protesto etti. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yaklaşık 2 bin kişi eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin mezarı önünde gösteri yaptı. Göstericiler, Hariri suikastının faillerinin bulunmasını ve Suriye ile Lübnan Devlet Başkanları'nın istifa etmesini istediklerini söyledi. Lübnan bayrakları açarak gösteri yapan göstericiler, "Allah'tan başka ilah yoktur, Suriye Allah'ın düşmanıdır" şeklinde slogan attılar ve BM müfettişi Detlev Mehlis'i ima eden, 'Mehlis'i seviyoruz' yazılı tişörtler giydiler.

    Suikastla ilgili Lübnan'da ilk gözaltı

    Lübnan eski başbakanı Refik Hariri'nin öldürülmesiyle ilgili BM soruşturma raporunun bulgularından yola çıkan Lübnan polisi, bir kişiyi gözaltına aldı. Mahmut Abdül-Al adlı Lübnanlının, Suriye yanlısı El-Ahbaş adlı grubun üyesi olduğu ve dün başsavcı Said Meerza'nın emriyle gözaltına alındığı bildirildi. BM Soruşturma Komisyonu Başkanı Detlev Mehlis'in, suikast ile ilgili raporunu hazırlamasından sonra ilk kez konuyla bağlantılı biri gözaltına alınmış oldu. Bu kişinin adı raporda geçiyor ve Hariri'nin öldürülmesinden kısa bir süre önce Devlet Başkanı Emil Lahud'a telefon ettiği belirtiliyor.



  • 23 Ekim 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED