AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Türk azınlığın hakları için
Atina'yı AİHM'e şikayet ettik

Yunanistan, adında "Türk" kelimesi bulunan dernek ve vakıfları kapatmaya devam edince, Türkiye, Yunanistan'ı AİHM'ye şikayet etti.

  • ERHAN SEVEN / ANKARA
    Yunanistan, içinde "Türk" sözcüğü geçen vakıf ve dernekleri kapatmayı sürdürürken, Türkiye anlaşmaları ihlal ettiği gerekçesiyle bu ülkenin tutumunu AİHM'e götürdü.

    Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye'de Rum cemaatine ait 66 vakıf ve derneğin 55'inin isminde "Rum" kelimesinin geçtiğini ifade ederken Yunanistan'ın Batı Trakya Türkleri tarafından kurulan ve adında "Türk" kelimesi geçen vakıf ve dernekleri kapatmaya devam ettiğini açıkladı. Bakan Gül, Yunanistan'ın uluslararası anlaşmalara aykırı bu hareketi nedeniyle AİHM'ye götürüldüğünü söyledi.

    Yazılı bir soru önergesine cevap veren Bakan Gül, Yunanistan'ın Lozan ve Atina Antlaşmalarının gereğini yerine getirmediğini belirtti. Gül, "Yunan makamları, Lozan Andlaşması'nda sadece 'Müslüman azınlık' ifadesinin yer aldığı gerekçesiyle isminde 'Türk' sıfatı bulunan dernekleri yasaklamakta, ya da kuruluş dilekçelerini reddetmektedir. Bu çerçevede Yunanistan Yargıtay'ı 1987'de Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği ile Gümülcine Türk Gençler Birliği'nin, 2005'te ise İskeçe Türk Birliği'nin yasaklanması yönündeki kararları onamıştır. Son olarak Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği'nin kuruluş dilekçesinin, isminde Türk ibaresi bulunduğu için Trakya İstinaf Mahkemesi'nde reddi yönünde alınan kararın iptali talebi 1 Nisan 2005 tarihinde Yargıtay tarafından reddedilmiştir" dedi.

    Yunan hükümetinin, Batı Trakya Türklerinin kurduğu vakıflardaki yönetim haklarının da Yunan makamlarınca kullandırılmadığını belirten Gül, "Batı Trakya Türkleri vakıflarına ait temel sorun, vakıfların kapatılması değil, Atina ve Lozan antlaşmasından doğan vakıflarını yönetme hakkından yoksun bırakılması" dedi.

    Gül, 1967 darbesiyle iktidara gelen askeri yönetimin, Yunanistan'ın imzaladığı ikili anlaşmalara aykırı biçimde Gümülcine ve İskeçe Türk Cemaat Vakıfları İdare Heyetlerini keyfi bir şekilde görevden uzaklaştırdığını ve bu heyetlere kendi belirlediği kişileri tayin ettiğini de hatırlattı.

    Türkiye'de 'Rum' adı yasak değil

    Vakıflar Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye'de halen 66 Rum Cemaat Vakfı bulunuyor. Bunlardan 55 tanesinin isminde 'Rum' sözcüğünün geçtiğini anlatan Bakan Gül, Türkiye'nin bu konuda rahat olduğunu belirtti. Yunanistan'ın Batı Trakya Türklerine yönelik tutumunun Avrupa normlarına uymadığını belirten Bakan Gül, Türk Derneklerinin bu konudaki davalarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürmeye başladığını ifade etti.



  • 23 Ekim 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED