AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
YTL, artık dünya parası

Yeni Türk Lirası'nın artık "dünya parası" olduğunu belirten Devlet Bakanı Ali Babacan, "YTL'ye geçişle, bir neslin korkulu rüyası olan kronik enflasyon döneminin kapatıldığı da tescillenmiş oldu" dedi.

Devlet Bakanı Ali Babacan, Yeni Türk Lirası'nın (YTL) artık "Dünya Parası" olduğunu vurgularken, YTL'deki "yeni" ifadesinin kaldırılması için henüz erken olduğunu söyledi. Bakan Babacan, Merkez Bankası'nda düzenlenen, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı'nın da katıldığı "Yeni Türk Lirası" konulu basın toplantısında, bir süre sonra YTL'deki "yeni" ibaresinin düşeceğini, ancak bunun zamanını halkın belirleyeceğini kaydetti.

YTL ile enflasyon dönemi kapandı

YTL'ye geçişle bir neslin korkulu rüyası haline gelen, bir neslin beraber büyüdüğü kronik ve yüksek enflasyon döneminin tamamen kapatıldığının da tescillenmiş olduğunu ifade eden Bakan Babacan, YTL'nin artık "bir dünya parası" olduğunu da vurgulayarak, uluslararası büyük finans kuruluşlarının YTL bazında yaptıkları işlemlere dikkati çekti.

Babacan, "Bu, (YTL'nin) artık uluslararası boyuta taşınan ve uluslararası yatırımcıların da güvenini kazanan bir para birimi olduğuna işaret ediyor" dedi.

Tasarruflar artık YTL ile

Türk hisse senetleri ve devlet iç borçlanma senetlerinin yaklaşık 40 milyar dolarlık kısmının, uluslararası yatırımcılar tarafından alınmış durumda olduğuna işaret eden Babacan, "Bu, Türkiye'deki istikrarın, Türk Lirası'na güvenin önemli bir işaretidir" diye konuştu.

Ali Babacan, "YTL'yi enflasyon karşısında eritmeyecekleri" sözü verirken, "Bu konuda taahhütte bulunuyoruz" dedi.

Babacan bu arada, bu yıla ilişkin beklentilerinin "enflasyonun yüzde 8'in üstüne pek çıkmayacağı" yönünde olduğunu, altında kalma ihtimalinin çok çok yüksek göründüğünü bildirdi.

Türk lirasına güvenin bir başka işaretinin de, artık Türk insanın birikimlerinde, tasarruflarında görüldüğünü anlatan Babacan, Türk ekonomisinin önceden "dolarize" olmuş bir ekonomi olduğunu, ancak bunun artık değiştiğini söyledi. Babacan, şöyle devam etti: "Halkın tasarruflarını, birikimlerini ya da finansal araç olarak yatırımlarını hangi para birimine yönlendirdiğine bakacak olursak, bu 2002 yılının sonunda yaklaşık yüzde 50-50'ydi, yani yüzde 50'si Türk lirasına gidiyorsa 50'si yabancı para birimlerine gidiyordu. Şu anda bu oran yaklaşık olarak yüzde 70 yüzde 30 Türk lirası lehine değişmiş durumda. Artık Türk insanı tasarruflarını, yatırımlarını nereye yönlendiriyor diye baktığımızda, bunun artık yüzde 70'i YTL'ye gidiyor."

Dolarize ekonomiden normal ekonomiye geçiş

Babacan, Türkiye'nin artık dolarize olmuş bir ekonomiden normal bir ekonomiye doğru gittiğini söyledi. 1990'lı yıllarda memurların maaşını alır almaz döviz bürolarına gittiğini anlatan Babacan, "Artık bu dönemler geride kaldı" dedi.

Babacan, Katılım Öncesi Ekonomik Program'ın (KEP) 1 Aralık'ta açıklanmasının önemli bir sebebi olduğunu, bunun Türkiye'nin kendi programı olduğunu söyledi.

  • ANKARA

    Enflasyon ve faiz hadlerinde hâlâ gerideyiz

    Devlet Bakanı Ali Babacan, gerek YTL'de gerek enflasyonda elde edilen başarıları, ulaşılan seviyeleri yeterli görmediklerini bildirdi. Rehavete kapılmak için daha çok erken olduğunu belirten Bakan Babacan, "bir bakıma biz aslında normal bir sürecin başındayız, ama hala hangi ekonomik göstergeye bakacak olursak olalım, özellikle enflasyon, faiz hadleri.. daha ulaşmamız gereken noktanın oldukça gerisindeyiz'' dedi.

    Banknotların dönüşüm oranı yüzde 91'e ulaştı

    Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Yeni Türk Lirası'na (YTL) geçişte banknotların dönüşüm oranının, 2 Eylül itibarıyla yüzde 91'e ulaştığını açıkladı.

    Serdengeçti, banknot dönüşüm hızının "tatmin edici" düzeyde olduğunu söyledi. Serdengeçti, 3 büyük kupürde (20, 10 ve 5 milyon TL) adet olarak değişim oranının yüzde 88'e ulaştığını, ancak 1 milyon TL ve 500 bin TL'de oranın ise yüzde 65 civarında olduğunu bildirdi. Serdengeçti, madeni paralarda olduğu gibi, "düşük değerli" küpürlerin yeni para birimine dönüşümünün yavaş ilerlediğini ifade ederken, "bu süreç, beklentilerimizle uyumlu. Ancak bu kupürlerin tahsil edilmesinde, vatandaşlarımızın ve bankacılık sektörünün işbirliği önemli" dedi.

    Sahte YTL yaygın değil

    Serdengeçti, "Yıllar sonra bir yabancı merkez bankası YTL'li vadesiz mevduat hesabı açmıştır. Bu son derece olumlu bir gelişmedir" diye konuştu. Sahte YTL konusunun kamuoyunda konuşulduğu kadar yaygın olmadığına dikkat çeken Serdengeçti, "Sahte bir para Merkez Bankası'ndan geçmez, her zaman kalpazanların önünde olacağız" diye konuştu.

    İlk altı ay itibariyle sahte paranın tedavüldekine oranının Avrupa ülkelerinden düşük olduğunu kaydeden Serdengeçti, "Bizde sahte parada artış değil, azalış vardır" dedi.



  • 7 Eylül 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi |

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED