AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
İbadete koştuk

Kadın, erkek, zengin, fakir, yaşlı, genç, çocuk milyonlarca müslümanın önceki akşamki ortak mekanı camilerdi. Allah'ın merhamet ve affına sığınan bu insanlar, omuz omuza dua etti.

Ramazan ayının habercisi olarak kabul edilen yüce Allah'ın sınırsız af, merhamet, yardım ve bereketine vesile olan Berat Kandili önceki gece müslümanlar arasında coşku, sevinç, heyecan ve gözyaşları arasında idrak edildi. Onun bağışı ve merhametine sığınıp günahlarının affı için bağışlanma dileğiyle halk camilere koştu. Her kandilde olduğu gibi bu kandilde de camiler dolup taştı. Hepbirlikte kılınan namaz ve yapılan dualarda coşkulu anlar yaşandı.

Şehirlerde yaşayanlar gecenin anlam ve önemini daha iyi idrak etmek için ailece büyük camilere gitmeyi tercih ettiler. Ankara'da Kocatepe, İstanbul'da ise Sultanahmet ve Eyüp Sultan halkın en çok rağbet ettiği camiler arasındaydı. Diğer şehirlerdeki gözde mekanlar ise tarihi camilerin yanında önemli zatların makamları olan türbelerdi.

Gecenin ilerleyen saatlerinde zaman zaman yollarda trafik kilitlendi ve cami önlerinde izdiham yaşandı. Kandil gecesinin en dikkat çekici yanı kadın, erkek, genç, çocuk, yaşlı, zengin, fakir yani ülkenin her kesimden birbirinden farklı milyonlarca insanın ortak buluşma noktasının camiler olmasıydı. Yanyana, omuz omuza ellerini göğe açan bu insanların ortak duaları ise çok affedici ve bağışlayıcı olan Yüce Allah'dan günahların affedilmesiydi. Gündüzün oruç tutan bir çok kişi bu camilerin avlularında iftar edip akşam namazını çoluk çocuk hep birlikte camide kıldılar. Sessizce namazlar kılıp dua eden halk cami imamlarının verdiği vaazları dinledi. Hepbirlikte kılınan yatsı namazının ardından mevlidler okundu ve birlikte dualar edildi. Bir çok kişi ise yanlarında getirdikleri şeker ve lokumları cami avlusunu dolduran kalabalığa ikram edip, hayır dualarını aldılar.

MEVLİD PROGRAMLARI RATİNG YAPTI

Bu arada televizyon kanallarından canlı olarak verilen mevlidler gecenin en çok izlenen programı oldu.

SULTANAHMET

Halkın hep birlikte ibadet etmesi Sultan-ahmet'i gezmek için gelen turistlerin yoğun ilgisini çekti.

EYÜP SULTAN

İstanbul'un en gözde camilerinden biri olan Eyüp Sultan kandil akşamı hınca hınç doluydu.

EDİRNE

Selimiye Camii'ne kandil gecesi Edirnelilerin yanısıra civar şehirlerden de çok sayıda kişi ibadet yapmak için gitti.



20 Eylül 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED