AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
GAP'ta gecikme, hedefleri vurdu

Güneydoğu Anadolu Projesi'nde yaşanan gecikme, büyük yatırımları aksatmakla kalmıyor; tarımın yanı sıra hayvancılık, sanayi ve istihdamda da istenen hedeflere ulaşılmasını da engeliyor.

Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından hazırlanan "Türk Rüyası: GAP" raporunda, projenin ağır aksak ilerlediği ve yaşanan gecikmenin projede öngörülen hedeflere öngörülen zamanda ulaşılmasını engellediği ileri sürüldü. Raporda, 75 bin kilometrekarelik bir alanı ve 9 ili kapsayan bölgesel kalkınma projesi GAP'ın, 35 yılda tamamlanamadığı vurgulanarak, bugüne kadar 16 milyar dolar harcanan projenin bitmesi için, 16 milyar dolara daha ihtiyaç bulunduğu ifade edildi. Rapora göre, projenin tamamlanma tarihi olarak 2010 yılı öngörülmesine karşın, her yıl 30 bin hektar alanın sulamaya açıldığı dikkate alındığında, sulama yatırımlarının 2040 gibi çok uzak bir gelecekte tamamlanması ancak mümkün olabilecek.

Barajların 13'ü bitirilebildi

Projede, 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali ve 1,7 milyon hektarlık sulama sistemleri yapımı öngörülmekteydi. Bugün nakdi gerçekleşme yüzde 52 oranına ulaşmasına karşın, sektörel bazda incelendiğinde, enerji sektöründe yüzde 80, ulaştırmada yüzde 38, diğer kamu hizmetlerinde yüzde 76, gerçekleşme oldu. Aradan geçen 35 yılda sadece 13 baraj, 7 hidroelektrik santrali tamamlandı. Proje tamamlandığında 1,7 milyon hektarlık alanın sulanması planlanırken, bu hedefin sadece yüzde 13'ü gerçekleştirilebildi.

Rapora göre, GAP'taki gecikme büyük yatırımları aksatırken, bunun diğer alanlara da olumsuz yansımaları ortaya çıktı. Örneğin GAP Uluslararası Kargo Havaalanı'nın bitirilmemesi, tarımda ciddi bir soruna kaynaklık ediyor. Havaalanı gibi otoyol yapımı da henüz tamamlanmadı. Mersin-Gaziantep otoyolu açıldı ancak, Gaziantep-Şanlıurfa ve Şanlıurfa'yı Mardin üzerinden Habur'a bağlayacak otoyol inşaatı bitirilemedi. Yine demiryolu gibi hiç başlanmamış yatırımlar da var. GAP'taki gecikme, tarımın yanı sıra, hayvancılık, sanayi ve istihdamda da istenen hedeflere ulaşılmasını engelledi. GAP geciktikçe başka illere göçün de önü alınamadı. Bölgenin aldığı göç sayısı 9 bin 449 iken göç verdiği insan sayısı 219 bin 339'u buldu. Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATO Başkanı Sinan Aygün, "İşsizlik ve gelir dağılımını düzeltmek için Türkiye bütün gücünü ve kaynaklarını bu projeye ayırmalıdır" dedi.



6 Haziran 2005
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED