AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Doğan TV: Hisse satışı yasalara uygun

6 Haziran 2005 tarihli Yeni Şafak Gazetesinde "DOĞAN TV - DEUTSCHE BANK ORTAKLIĞI KAFA KARIŞTIRIYOR" başlığı altında yayınlanan haberde, söz konusu hisse satışının yasalara uygun olup olmadığı konusunda tartışma yaşandığı iddia edilmektedir.

Bundan önce kamuoyuna açıklandığı gibi, Doğan TV Radyo Yayıncılık A.Ş'nin %19.99 oranındaki hissesi Deutsche Bank'a devredilmiştir.
Bilindiği üzere 3984 sayılı Yasada değişiklik yapan 4756 sayılı yasa ile Radyo ve Televizyon Kuruluşlarının ortaklık yapısına ilişkin hükümler yeniden düzenlenmiştir. Yürürlükten kaldırılan hükümlere nazaran çok daha liberal bir düzenleme getiren yeni yasanın bazı hükümleri Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptal edilmiş, ancak gerekçeli karar henüz yayınlanmamıştır.

Diğer yandan 4756 sayılı yasanın Geçici 2. Maddesinde bu yasaya aykırı olan Yönetmeliklerin 3 ay içinde değiştirilmesi veya güncellenmesi gerektiği belirtilmesine rağmen bu güne kadar Yönetmeliklerde gerekli değişiklikler yapılmamıştır. Ancak söz konusu Yönetmelik'lerin yasaya aykırı hükümleri aynı madde gereğince yürürlükten kalkmıştır.

Doğan TV Radyo Yayıncılık A.Ş 3984 sayılı yasa kapsamında yayıncılık faaliyetinde bulunmayan bir şirkettir. Deutsche Bank, bir radyo veya televizyon şirketine değil, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulup faaliyet gösteren bir Şirket'e ortak olmuştur. Kanunun 29. maddesinde finans kurum ve kuruluşlarına yayın izni verilmeyeceği ve yayıncı kuruluşlara ortak olamayacakları belirtilmiştir. Ancak finans kurum ve kuruluşlarının ortak olduğu Şirketler açısından herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Oysa Kanunun aynı maddesinde siyasi partiler, sendikalar, meslek kuruluşları ve mahalli idarelerin veya ortağı oldukları şirketlerin yayıncı kuruluşlara ortak olamayacakları açıkca belirtilmiştir. Özetle Kanun koyucu siyasi parti, sendika, dernek, belediye gibi kurumların dolaylı da olsa yayın kuruluşuna ortak olmalarını engellemiştir. Ancak aynı durum finans kurum ve kuruluşları için geçerli değildir. Bu açıdan Kanunun 29. maddesinin (a) bendine aykırılık söz konusu değildir.

Kanunun 29. maddesinin (h) bendinde yabancı sermaye payının sermayenin %25'ni geçemeyeceğine ilişkin düzenleme, ilgili Yönetmelik'te belirtildiği üzere yabancının yayıncı kuruluşa ödediği (veya ödeyeceği) sermaye payı ile ilgili sınırı ifade etmektedir. Keza, aynı maddenin (ı) bendindeki bir yayın kuruluşuna ortak olan yabancı kişinin bir başka yayın kuruluşuna ortak olamayacağına ilişkin düzenleme de yabancının hisse sahibi olacağı yayın kuruluşları adeti açısından bir sınırlamayı ifade etmektedir.

Söz konusu hisse satışında yasa ve yönetmeliklere aykırılık bulunmadığını, konunun yanlış değerlendirildiğini, haberin düzeltilmesini bilgilerinize sunarız. Doğan TV-Radyo Yayıncılık A.Ş.



7 Haziran 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED