AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
YÖK'e denklik darbesi

YÖK'ün yurtdışından alınan diplomaları iptal etmesi Danıştay'dan döndü. Danıştay 2. Dairesi, YÖK'ün önce diplomalara denklik verip ardından iptal etmesinin kazanılmış hakları etkilemeyeceğine karar verdi.

  • BİLAL ÇETİN / ANKARA
    Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), yurtdışından alınan diplomalara önce denklik verip, ardından iptal etmesi yargıdan döndü. Osmaniye'de öğretmenlik yapan ve adının açıklanması istemeyen bir kişinin açtığı davayla ilgili olarak Danıştay 2. Dairesi'nin 12 Ocak 2005 tarihinde aldığı karar; denklik mağdurlarına yeni bir umut oldu.

    Suudi Arabistan Medine-i Münevvere Üniversitesi'nde 4 yıllık öğrenim gören ve YÖK Başkanlığı tarafından 31.1.1986 denklik belgesi alan davacı, 20.4.1992 tarihinde öğretmenlik yapmaya başladı. Aradan 5 yıl geçmesinin ardından 16.7.1997 tarihinde YÖK kendi verdiği denklik belgesini iptal ederek, lisans diplomasını ön lisans diplomasına çevirdi.

    YÖK tarafından denklik belgesi iptal edilen davacı, öğretmenlikten alınarak genel hizmetler sınıfına verildi. YÖK'ün denklik belgesini iptal etmesi nedeniyle öğretmenlik hakkını kaybeden davacı; avukatları Özlem Şanlı ve İrfan İlker Şanlı aracılığıyla Adana İdare Mahkemesi'nde iptal davası açtı. Davacı, denklik belgesinin kesinleşerek hukuken kazanılmış bir hak olduğunu ve işlemin hukuka uygun olmadığını savunurken, Adana İdare Mahkemesi, denklik belgesinin iptal edilmesi nedeniyle öğretmenin genel hizmetler sınıfına verilmesinde hukuka aykırılık bulmadı.

    Danıştay'dan önemli karar

    Adana İdare Mahkemesi kararının temyiz edilmesi üzerine Danıştay 2. Dairesi, YÖK'ün denklik belgesini iptal etmesi nedeniyle davacının öğretmenlik hakkının elinden almasını hukuka aykırı buldu. Danıştay 2. Daire kararında "Talim ve Terbiye Kurulu'nun davacının atamasının yapıldığı 20.4.1992 tarihinde yürürlükte olan 3.4.1991 günlü, 37 sayılı kararında, yüksekokul mezunlarının sınıf öğretmenliğine atanabilmesine olanak tanınmıştır. Öğretmenliğe atandığı tarihte, yürürlükte olan mevzuata göre 2 yıllık ön lisans belgesi olan yüksekokul mezunlarının sınıf öğretmenliğine atanabilmelerinin olanaklı olması karşısında, 1992 yılından dava konusu işlemin kurulduğu 2000 yılına kadar fiilen öğretmenlik görevini yapmak suretiyle eğitim formasyonu kazanan davacının, öğretmenlikten alınarak genel idare hizmetleri sınıfında memurluk görevine atanmasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır" dedi.

    Danıştay 2. Dairesi kararında, YÖK tarafından diplomaya konulan şerh olduğunu belirterek, "Davalı Bakanlık tarafından, davacının diplomasının 2 yıllık ön lisans belgesine dönüştürülmesi sırasında, YÖK tarafından bu belgenin öğretmen atamalarında geçerli olmadığına dair şerh konulması nedeniyle dava konusu işlemin kurulduğu ileri sürülmekte ise de, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun "öğretmenlerin nitelikleri ve seçimi" başlıklı 45. maddesinde öğretmenliğe atanacakların niteliklerini, belirleme ve seçme konusunda Milli Eğitim Bakanlığı'nın görevli olduğu anlaşıldığından, bu iddiaya hukuken itibar etmek olanaklı değildir" denildi.



  • 7 Haziran 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED