T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 4 HAZİRAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Nevada İran'a hazırlık mı

İran krizinde yumuşama dönemi yaşanıyor. Ancak uzmanlara göre krizin geleceği, BM'deki görüşmelerden çok ABD'nin Nevada'da yapacağı nükleer denemenin başarısına bağlı

Dünyanın ilk nükleer gücü ABD ile son gücü olduğunu açıklayan İran arasında Ekim 2003'te başlayan ve karşılıklı restleşmelerle seyreden krizin, son günlerde bir yumuşama trendine girdiği görülüyor. Ancak birçok Batılı uzmana göre krizin geleceğini, Viyana ve BM'deki görüşmelerden çok Nevada Çölü'nde gerçekleştirilecek olan ABD tarihinin en büyük yer altı nükleer denemesinin başarısı belirleyecek. Alman gazeteci ve terör uzmanı Udo Ulfkotte de, 2 Haziran'da yapılacağı açıklanan testin başarılı olması halinde İran operasyonunun Temmuz'da başlayacağını söylemişti. Ancak 2 Haziran'daki test ertelendi.

'GİZLİ GÜNDEM YOK'

Bunun İran krizinde bir yumuşama anlamına gelip gelmediğini Pentagon'a ve ABD Dışişleri'ne sorduk. Pentagon sözcülerinden Joe Carpenter, testin siyasi veya teknik nedenlerden değil tamamen yasal prosedürden dolayı ertelendiğini ve denemenin 23 Haziran 2006'tan sonra yapılacağını belirtti. Tehirin yumuşama anlamına gelemeyeceğini 'ima eden' Carpenter, bize gönderdiği açıklamada, ABD'nin, İran sorunu konusunda çok açık ve anlaşılır bir politika izlediğini belirterek, "ABD Başkanı George Bush ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in İran konusunda gizli bir gündemleri yok. Politikaları son derece açık. İçinde AB ülkeleri, BM ve bölgesel güçler gibi aktörlerin yer aldığı uluslararası kamuoyu ile sorunun diplomasi yoluyla çözümlenmesi için özenli bir çalışma içindeler" ifadelerine yer verdi.

ABD'NİN ÜÇ ŞARTI

Krizin seyri konusunda ABD Dışişleri Bakanlığı ise, Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü Joseph Pennington aracılığıyla gönderdiği cevapta, "Tahran'ın dünyanın güvenini kazanması için programını şeffaflaştırması, BM ile çalışması ve İngiltere, Almanya ile Fransa'dan oluşan AB üçlüsüyle yeniden görüşme masasına oturması gerekiyor" şeklinde üç şart ileri sürdü. "Bu İran ve ABD arasında bir sorun değil. Tahran ile bütün uluslararası toplum arasındaki bir kriz" diyen Pennington, Türkiye'nin İran'a "şeffaf olun" ve "itidalden ayrılmayın" şeklindeki mesajlarını takdir ettiklerini de aktardı.

  • BERCAN TUTAR

    Divine Strake (Kıyamet Bombası)

    Pentagon, geçen aylarda çok gizli bir silahı denemek üzere Nevada Çölü'nü boşaltmış, alanı 1.derecede acil nükleer sızıntı bölgesi ilan edip halka yasaklamıştı. ABD bütün zamanların en büyük "Divine Strake- Kıyamet Bombası" adıyla anılan 700 tonluk silahı çölün lav taşlarından oluşan kayalıklarına gömmüştü. 2 ya da 3 Haziran'da patlatılacağı söylenen bomba, yaklaşık 4 Richter ölçeğinde yer sarsıntısı ve büyük nükleer bir mantar bulutu çıkaracaktı. Ancak test yasal prosedürden dolayı 26 Haziran tarihinden sonraya ertelendi.

    İran: İleri adım atmak mümkün

    İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin nükleer programıyla ilgili sorunun çözümünde ileri adım atılmasının mümkün olduğunu söyledi. İran televizyonunun haberine göre, BM Genel Sekreteri Kofi Annan, babasının ölümü nedeniyle başsağlığı dilemek için Ahmedinejad'a telefon etti. Telefon görüşmesinde Ahmedinejad, ''Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK), İran'ın nükleer enerji hakkına sahip olduğunu kabul etmesi durumunda İran'ın nükleer programı konusunda anlaşma sağlanmasının mümkün olduğunu'' söyledi. Mahmud Ahmeninejad daha önce, batılı ülkelerin baskısıyla nükleer teknoloji haklarından vazgeçmeyeceklerini yinelemişti. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ise, nükleer çalışmalarından doğan sorunun çözüm sürecinde ön şartlı görüşmeleri kabul etmediklerini yineledi.

    Cevap bekliyoruz

    ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Tahran yönetiminden, nükleer çalışmalarıyla ilgili sunulan öneri paketine olumlu cevap vermesini beklediklerini söyledi. Singapur'da düzenlenen bölgesel güvenlik konferansı sırasında konuşan Rumsfeld, öneri paketinin Tahran'a iletilmesinden sonraki en uygun davranışın, İran'ın hangi yolu seçeceğini öğrenmek için beklemek olacağını belirtti. ABD'nin, daha fazla ilerleme sağlanamayacağı düşüncesinde olduğu için, İran'a sunulan öneri paketini kabul ettiğini kaydeden Rumsfeld, Bush'un, İran yönetimine seçenek sunmak amacıyla Rusya ve Çin ile birlikte çalışma kararı aldığını ifade etti.

    Solana Tahran'da

    Avrupa Birliği'nin dış politika temsilcisi Javier Solana, İran'a bir ziyarette bulunarak nükleer faaliyetlerini durdurması karşılığında sunulacak önerileri iletecek. İran nükleer faaliyetlerde ısrarlı. Öneriler, aralarında Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Çin'in de olduğu altı ülkenin uzlaşması sonucu hazırlandı. ABD, İran'ın nükleer silah üretmek istediğini savunurken Tahran, faaliyetlerinin barışçıl amaçlı olduğunda ısrarlı. Bush yönetimi, İran'ı önerilere yanıt vermek için çok az zamanı olduğu konusunda uyarıdı. Yetkililer önerilerin reddedilmesinin BM yaptırımlarına yol açacağı yorumunda bulunuyor.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi