T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 4 HAZİRAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Paniğe kapılmayalım yoksa canavarı besleriz

Yüksek çıkan Mayıs enflasyonu için iş dünyasından "sakin olalım" uyarısı geldi. İşadamları,"Panikle enflasyonu azdırmayalım" görüşünde birleşiyor

Mayıs enflasyonu tüketici fiyatlarda (TÜFE) yüzde 1.8, üretici fiyatlarda yüzde 2.7 gibi yüksek bir oranda çıkarken, dış piyasalardan kaynaklanan etkilerle gerçekleşen bu yükselmenin geçici olduğunu vurgulayan iş dünyası, "Paniğe kapılıp zam yaparsak, enflasyon canavarını besleriz" uyarısı yaptı.

Mayıs rakamları sonunda, Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon hedefi olan yüzde 5'lik oranda bir puanlık sapma yaşanacağını dile getiren işadamları, bu durumun, planları gözden geçirmek için bir uyarı olduğuna işaret etti. İşadamlarına göre ekonominin dayanıklılığı test ediliyor. Yaz aylarında, arz fazlası nedeniyle indirim kampanyalarının gündeme gelmesiyle enflasyonun dengeye oturacağı görüşünde birleşen iş dünyası, özellikle girdi maliyetlerinde bir artış gerçekleşmemesi gerektiğini savundu. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Mayıs ayı enflasyon rakamlarının yüksek çıkması yüzünden paniğe kapılmaya gerek olmadığını söylerken "ekonominin dayanıklılığı test ediliyor" ifadesini kullandı.

Ekonominin enflasyon göstergesinden ibaret olmadığını vurgulayan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat da, uzun süredir özellikle enflasyonu düşürmeye yönelik aşırı hassasiyet gösterildiğini, enflasyonu düşürmek yanında, Türk sanayiini, ihracatını, tarımını büyütmek ve yeni istihdam alanları oluşturmanın da önemli olduğunu vurguladı.

ASKON: YAPI DENGEYE OTURDU

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca, Mayıs enflasyonundaki artışın yılsonu hedefine bir puanlık çıkış olarak yansıyacağını, işadamlarının sektörlerinde bu yeni duruma adapte olmaları gerektiğini kayderken, "Dış piyasalardan kaynaklanan bu hareketlenmenin, ülkemizdeki ekonomik koşullar çevresinde biraz yüksek olmasını gayet doğal karşılıyorum. Bizim makro ekonomik yapımız dengeye yeni oturdu. Paniğe kapılmadan makro ekonomik planları çok iyi okuyalım" dedi.

  • EKONOMİ SERVİSİ/İSTANBUL

    ASO: Ekonominin dayanıklılık testi

    Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, "Mayıs ayı enflasyonu herkese bir uyarı olmalıdır. Paniğe kapılmaya gerek yok. Dezenflasyon sürecindeki diğer ülkelerde de bu tür gelişmeler yaşandı. Önemli olan Merkez Bankası'nın sağlam, soğukkanlı ve güven verici bir biçimde enflasyonla mücadeleye devam etme kararıdır" diye konuştu.

    MÜSİAD: İndirim kampanyaları olur

    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat,"Uzun süredir yüksek reel faiz, düşük kur çıpası uygulandı. Dengelerin bir tarafına ağırlık verip, diğer tarafı ihmal ettiğiniz takdirde, bu kez başka alanlarda sancılar çıkabiliyor"dedi. Bolat, indirim kampanyalarıyla enflasyonun dengeye oturacağını ifade etti.

    ASKON: Gereksiz zam yapmayalım

    Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca, "Paniğe kapılıp gereksiz zamları yaparsak otomatikman enflasyon denen canavarı biz de beslemiş oluruz. Özellikle hammadde üretimi yapan kurumlar, enflasyonu azdırıcı zam yapmamalı" dedi. Mustafa Koca, aksi halde bunun zararının ülke olarak görüleceğini kaydetti.

    BTSO: Hesaplar yeniden yapılmalı

    Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, "Hesapların yeniden yapılması gerekiyor" dedi. Döviz kurlarında ise kısa sürede yüzde 20'lere varan oranda çok sert bir artış yaşandığına, dalgalanmanın sürdüğüne işaret eden Sönmez, bunun,önümüzdeki aylarda enflasyonu etkile-meye devam edeceğini kaydetti.

    Özmen: Makro hedefte revizyona gerek var

    Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Başkanı Erhan Özmen, Mayıs rakamlarının, artık makro ekonomik hedeflerde revizyona gidilmesi gerektiğinin bir işareti olduğunu bildirdi. Özmen, "Döviz kurlarında yaşanan yüzde 20'lik değer artışı bir fırsat gibi görülmemelidir. Eğer burada hata yapılırsa faturası yüksek enflasyon olarak karşımıza çıkacaktır" dedi.

    'Merkez' yeni politika setini oluşturmalı

    Ekonomik dalgalanmanın ilk somut etkisinin, yüksek enflasyon olarak ortaya çıktığını ifade eden Türkiye Genç İşadamları Derneği'nin Başkanı Murat Saraylı, bu durumda Merkez Bankası'nın yıl sonu için hedeflediği yüzde 5 oranının da tutamayacağının kesinleştiğini söyledi. Saraylı, Haziran beklenmeden yeni politika setininin oluşturulup ilan edilmesini istedi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi