T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 4 HAZİRAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Facia 'geliyorum' dedi

Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde 17 işçiye mezar olan ocakta, geçen yıl aynı gün ve saatte patlama olmuş ve 4 işçi yaralanmıştı. Onlardan biri önceki günkü patlamada can verdi.

Aydın
Demir
Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde meydana gelen grizu faciasında 17 işçiye mezar olan ocakta, geçen yıl aynı gün ve saatte de patlama olmuş ve 4 işçi yaralanmıştı. Onlardan biri, önceki günkü patlamada hayatını kaybetti. 2 ay önce de aynı yerde Süleyman Can adlı işçi de gazdan zehirlenerek can verdi. Korkunç olayda hayatını kaybeden madencilerin, öleceklerini anlayınca birbirlerine sarıldıkları anlaşıldı. En acısı ise facianın yaşandığı ocakta ölen 17 kişinin yerine işe girmek için 50 kişinin başvurmasıydı.

Dursunbey'de önceki gün dualarla toprağa verilen ve ilçeyi yasa boğan grizu faciası kurbanlarının evlerinde gözyaşı dinmiyor. Faciada hayatını kaybeden işçilerin dramları, ölenlerin ailelerinin acısını bir kat daha artırıyor. Faciada 4 kurban veren Delice Köyü'nde mesai arkadaşlarını kaybeden işçiler olayın şaşkınlığını üzerlerinden henüz atamadı. Facia anını elleri titreyerek başsağlığına gelenlere anlatan işçiler, geçen yıl yine 1 Haziran günü, son facianın yaşandığı saat 18.40'ta da grizu patlaması olduğunu söylüyor. İşçiler, son kazada ölen Ahmet Avcı'nın, bir yıl önceki kazada ağır yaralı olarak kurtulduğunu söylüyor. Avcı'nın ailesinin tüm ısrarlarına rağmen, madende çalışmaya devam ettiğini belirten arkadaşları, "Geçen yılki kazada yer altında dinamit patlatmıştık. Ardından grizu patlaması meydana geldi. 4 işçi yaralanmıştı. O zaman Ahmet Avcı yanarak yaralanmıştı. Ahmet, 'Ölüm her yerde var, çalışacağım' diyerek işe devam etti. Maalesef son kazada Ahmet'i kaybettik" dediler.

FACİAYA İNCELEME BAŞLATILDI

Şentaş adlı özel bir şirkete ait yerin 700 metre altındaki maden ocağında geçen yıl meydana gelen ve 4 işçinin yaralanması ile atlatılan kazanın ardından, 2 ay önce Süleyman Can adlı işçinin gaz zehirlenmesinden can vermesi faciada ihmali gündeme getirdi. Olaya el koyan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı uzmanları dün maden ocağına gelerek incelemelerde bulundular.

17 işçinin öldüğü üretim hattına inerek incelemelerde bulunan bakanlık uzmanları, şirket yetkilileri ve işçilerle de bir süre görüştü. Bakanlık uzmanlarının iki ay önce Süleyman Can adlı işçinin gaz zehirlenmesinden hayatını kaybetmesi olayını da mercek altına aldıkları, incelemenin ardından hazırlayacakları raporu bakanlığa sunacakları öğrenildi. Enerji Bakanlığı müfettişlerinin incelemesinden sonra olayda ihmal olup olmadığının ortaya çıkacağı kaydediliyor.

Grizu faciasına 4 kurban veren Delice köylüleri, aynı ocakta çalışan arkadaşlarının kazadan sağ kurtulduklarına sevinemediklerini söylüyorlar... 17 işçiye mezar olan ocağın girişinde kazayı muhabirimiz Aydın Demir'e anlatan Muammer Özdemir ve Mustafa Güngör, "Gördüğümüz manzarayı yaşamımızın sonuna kadar unutamayacağız" diyorlar.

Birbirine sarılı 4 ceset

Olayın şokunu henüz üzerinden atlatamadığını belirten işçilerden Muammer Özdem, "Arkadaşlarımızın cenazeleri tanınamayacak halde idi. 4 arkadaşımızın cesedini birbirine sarılı olarak bulduk. Ayırmak için çok uğraştık, ancak ayıramadık. Öylece battaniyelere sararak dışarı çıkartıp, sağlık görevlilerine teslim ettik. Gördüğümüz manzara unutulur gibi değil ancak yine yeraltında çalışmaya mecburuz" dedi.

İMAM OLACAKTI

Faciada hayatını kaybeden Salih Ercüment'in ise bir süre imamlık sınavına girdiği, sınav sonucunu beklerken geçici olarak madende işe girdiği ortaya çıkdı. Salih Ercüment'in ağabeyi Özcan Ercüment'in de bir önceki vardiyada çalıştığı, ocağa girmeden önce ağabeyine, "Ne olur ne olmaz hakkını helal et" dediği öğrenildi. Kazada ayrıca Kızılöz Köyü'nden üç kız kardeşin Adil Kuyu, Ramazan Turan ve Nuri Akça adlı oğulları da can verdi.

BİN 700 KİŞİ BAŞVURMUŞ

Dursunbey'in çevre köylerinde yaşayan bin 700 kişinin, civardaki ocaklarda çalışmak için başvuruda bulunduğu öğrenildi. Kazanın ardından ölen 17 kişinin yerine işe girmek için 50 kişinin şirkete gelerek iş başvurusu formu doldurduğu belirtiliyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi