T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 2 HAZİRAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yazın ne yediğinizin çok önemi var

İshal, kusma ve bazen de yüksek ateş ile ortaya çıkan ve ağız yoluyla bulaşan mikroplar, 'gastro enterit' denilen hastalıklara yol açıyor. Daha çok yaz aylarında görülen bu hastalıktan korunmak için besinlerin iyi pişirilmesi öneriliyor

Bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetlerle insanlar, genellikle yaz aylarında hastanelere başvuruyor. Besin yoluyla gelen rahatsızlıkların 'mikropların sıcakta daha hızlı üremesi nedeniyle' yazın arttığını belirten uzmanlar, alınabilecek tedbirleri:

"Kabuğu soyulabilen gıdaların kabuklarının soyularak, soyulmayanların ise iyice yıkanarak yenmesi; çiğ veya az pişmiş et yememek; çiğ süt içmemek; genel temizlik kurallarına uymak ve sineklerle savaş" şeklinde sıralıyor. İshal, kusma ve bazen de yüksek ateş ile ortaya çıkan, insanlara ağız yoluyla bulaşan bazı mikroplar, 'gastro enterit' denilen hastalıklara yol açıyor. Bu hastalıkların daha sıklıkla görüldüğü dönem ise yaz ayları.

Besinlerle bulaşan en önemli hastalıklar: tifo, dizanteri, kolera, brucella ile bazı salmonella ve E.Coli türleriyle oluşan 'gastro enterit'ler. Özellikle yaz ayları yaklaşınca bu tür şikayetlerin artma nedeni bu mikropların bilhassa sıcaklarda daha hızlı çoğalıyor olması.

SİNEKLER KÖPRÜ OLUŞTURUYOR

Uzmanlar ayrıca yazın insanların denize ve havuza girmesinin ağız yoluyla bu pis suları yutmasına ve gastro enteritlerin artmasına neden olduğunu belirtiyor. Çok önemli bir başka neden de sineklerin yaz aylarında ortaya çıkması. Bilindiği gibi sinekler, çöple yiyecekler arasında mikrop taşıyan bir köprü oluşturuyor. Uzmanların verdiği bilgiye göre fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlarda; mısır, pirinç gibi besinlerde üreyebilen küf toksinleri, pastörize edilmemiş sütte bulunan Brucella ve en tehlikelilerden biri olan Salmonella Türkiye'de de insan sağlığını tehdit eden patojenler arasında yer alıyor.

Patateste filizlenme nedeniyle artan solaninin toksini, 20-30 zehirli türü olabilen mantardaki doğal toksinler ve midye, istiridye ve kabuklu deniz hayvanlarından geçen salmonella ve benzeri bakteri toksinleri en sık görülenler arasında.

ŞİMDİLİK UZAK DURUN

Izgara et, havasız ortamda bütün olarak çevrilmiş tavuk, pastörize edilmemiş sütten yapıldığında Malta hummasına neden olabilecek peynir, kısa sürede tüketilmeyen sosis ve salam, çiğ yumurtadan yapılan mayonez; iyi yıkanmamış sebzeler sağlığımız açısından tehlike oluşturabilir. En güvenilir yiyeceğin yoğurt olduğunu belirten uzmanlar, tencere et yemekleri, sebze gibi zeytinyağlı yemeklerin de güvenilir olduğunu ifade ediyor. Herhangi bir zehirlenme durumunda ise ishal ve kusma ile kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin serumla yerine konması ve eğer etken bir mikropsa antibiyotik tedavisi gerekiyor. Uzmanlar, kusma ve yüksek ateş varsa bir sağlık kuruluşuna başvurulması konusunda uyarıyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi