T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 8 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Salih: Türkiye ile su paylaşımında anlaşmalıyız

Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih, "Türkiye ile su paylaşımında bir anlaşmaya ulaşmamız gerekmektedir. Bununla ilgili, önümüzdeki dönemde bir toplantı yapılmasını bekliyoruz" dedi.

Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih
Salih, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle Al-Iktissad Wal-Aamal Group tarafından düzenlenen "2. Türk-Arap Ekonomi Forumu"nda yaptığı konuşmada, Irak'ta hükümetin barış ve refaha ulaşmak için reformlar yapmaya devam edeceğini, ekonomik izolasyonun kendileri için bir seçenek olmadığını ifade etti.

Asıl amaçlarının gerçek piyasa ekonomisi oluşturmak ve global dünyayla entegrasyonu sağlamak olduğunu vurgulayan Salih, Arap ülkeleri arasında son yıllarda ticaret hacminin arttığını kaydetti.

Berham Salih, Türkiye ile Irak'ın bölgesel işbirliği bağlarını güçlendirmesi gerektiğini dile getirerek, her iki ülkenin bölgesel rekabeti olan şirketler oluşturabileceğini belirtti.

Bölgede bir çok kesimin petrolü en güçlü kaynak olarak gördüğüne işaret eden Salih, şöyle konuştu:

"Ben, insan kaynağının daha önemli olduğuna inanıyorum. Çok genç ve iş alanı yaratılması gereken bir nüfus var. Yapılan tahminlere göre, genç nüfusa iş olanağı sağlayabilmek için 2020'ye kadar yeni iş alanları yaratılması gerekmektedir. Bu da sadece devlet bordrosuna güvenerek olmaz, özel sektörün de gelişip desteklemesi gerekiyor. Ancak Irak'ın yatırım ortamının şu andaki en büyük sorunu, saydamlık ve hukuksal açıdan özel sektörün mülkiyeti konusudur. Özel sektör, saydam ve herkese eşit davranan bir ortamda çalışmak istemektedir.

"PETROL PERFORMANSI ÇOK ÖNEMLİ"

Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih, Irak ekonomisi için petrol performansının geliştirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Yeni Irak hükümeti petrol ekibi, petrol endüstrisinin temelden yeniden yapılandırılması gerektiğinin farkındadır. Bu doğrultuda rekabeti artıracağız" dedi.

Salih, Irak petrol çevrelerinin tahminine göre 2010 yılına kadar günde 4,3 milyon varil üretim yapar hale geleceklerini, bu sayede gelecek yıllarda daha çok kazançlarının olacağını söyledi.

Irak'a altyapı konusunda da çok ciddi yatırımlar yapılması gerektiğini kaydeden Salih, bu açığı ülkenin tek başına telafi edemeyeceğini, çevre ülkelerden bu alandaki yatırımlara ilgi beklediklerini vurguladı.

SU PAYLAŞIMI

Berham Salih, Dicle ve Fırat nehirlerinin Türkiye ile Irak'tan geçtiğine değinerek, "Bu nehirler, Irak'ta tarım sektörünün gelişmesi için çok önemli. Türkiye ile su paylaşımında bir anlaşmaya ulaşmamız gerekmektedir. Bununla ilgili, önümüzdeki dönemde bir toplantı yapılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Irak'ın ulaştırma sistemini Türkiye ile entegre etmesinin önemini vurgulayan Salih, "Her iki ülke ulaştırma bakanlığı yetkilileri, en kısa sürede bir araya gelebilir ve demiryolu ağlarının birbirine bağlanması için çalışma yapabilir" görüşünü dile getirdi.

Salih, Irak'ın önünde aşılması gereken engeller olmasına rağmen bölgesel ve uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi için üzerine düşeni yapacağını ifade ederek, "Biz, Irak'ta ekonominin yeniden yapılanma işini sonuna kadar götürmeye kararlıyız" dedi.

"SERVETLER, YATIRIM İÇİN GİZLİ GÜÇ"

Al-Iktissad Wal-Aamal Genel Müdürü Raouf Abou Zaki ise Türk-Arap Ekonomi Forumu'nun ilişkilerin geliştirilmesi için önemli bir konum haline geldiğini vurguladı.

Körfez ülkelerinde son yıllarda artan petrol gelirlerinin önümüzdeki yıllar için çok büyük yatırımlar hedeflediğine dikkat çeken Zaki, "Servetler gitgide artmaktadır. Bu, yatırımlar için gizli bir güç oluşturmaktadır" dedi.

Son yıllarda Türkiye'de "10 milyar dolar seviyesinde Arap yatırımlarının" söz konusu olduğuna işaret eden Zaki, elverişli ortama rağmen Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığını söyledi.

  • İSTANBUL (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi