T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 9 HAZİRAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İt dalaşı facialarını önleyecek imza yarın atılacak

Yunan Dışişleri Bakanı Bakoyanni'nin yarın İstanbul'da Dışişleri Bakanı Gül ile iki ülke orduları arasında özel bir telefon hattının kurulmasını öngören anlaşmayı imzalaması bekleniyor.

Yunan Dışişleri Bakanı Bakoyanni, İstanbul'da Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile bir araya gelecek.
Ege'de geçtiğimiz 23 Mayıs'ta Türk ve Yunan askeri uçakları arasında yaşanan ve Yunan pilotunun ölümü ile sonuçlanan "olay"ın tekrarlanmaması için "anlamlı" bir adım atılıyor.

Yunan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin, yarın İstanbul'da Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile iki ülke orduları arasında özel bir telefon hattının kurulmasını öngören anlaşmaya imza atması bekleniyor.

Abdullah Gül yarın sabah İstanbul'da Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde Yunan meslektaşı Dora Bakoyanni ile "merakla" beklenen bir görüşme yapacak. Görüşme öncesi iki Bakan, Conrad otelindeki Türk-Yunan medya buluşmasında birer konuşma yapacak.

Ege'de Mayıs ayında Türk ve Yunan jetleri ile bir Türk gemisi ile bir Yunan tankeri arasında yaşanan iki olaydan sonra, ilk defa bir araya gelecek olan Gül ile Bakoyanni arasındaki bu görüşme merakla bekleniyor.

Görüşmenin ayrıca Pazartesi günü Brüksel'de Ortaklık Konseyi ve Hükümetlerarası Katılım Konferansı yapılması öncesi gerçekleşecek olması nedeniyle daha çok önem kazandığı belirtiliyor.

İkili ilişkilerin tüm yönleri ile ele alınacağı görüşmede, Ege'de yaşanan ancak iki ülke Dışişleri Bakanlıklarınca büyütülmemesine çalışılan olayların, önemli gündem oluşturması bekleniyor. Ancak iki bakan, iki halk arasındaki "yakınlaşma"yı tehdit eden söz konusu olayların tekrarlanmaması için adım atmaya da hazırlanıyor.

GÜVEN ARTIRICI ÖNLEM

Gül ve Bakoyanni'nin İstanbul'daki görüşme sırasında Eşkişehir ve Yunanistan'daki Larissa'da "operasyonel" merkezler arasında özel bir telefon hattının kurulmasını öngören anlaşmaya imza atmaları öngörülüyor.

İki ülke arasındaki güven artırıcı bir önlem olarak değerlendirilen "kırmızı" hattın 23 Mayıs'ta uluslararası hava sahasında yaşanan çarpışma gibi olayların önlenmesini amaçladığı ifade ediliyor.

YUNANLILARIN GÖRÜŞLERİ

Bu arada, İstanbul buluşmasının öncesi Yunanistan'da eski Cumhurbaşkanı Kostas Stephanopulos'un Türkiye ile anlaşmazlıkları Lahey Adalet Divanı'na götürülmesi çağrısı ile başlayan tartışmalar sürerken Yunan halkının "ilginç" görüşlerini ortaya koyan bir kamuoyu yoklaması sonuçları da yayınlandı.

Yunan televizyonunca yayınlanan VPRC kamuoyu yoklamasına göre, Yunan halkının yüzde 68'i Ege sorununun Türkiye ile ilişkilerdeki en önemli sorunu olarak görüyor.

Ancak, Yunanlıların yüzde 58'i, ikili anlaşmazlıkların çözümü konusunda Lahey Adalet Divanı'na güvenmiyor. Buna karşın, halkın yüzde 72'si gibi büyük bir çoğunluk, Türkiye ile savaşın olası olduğunu düşünmüyor.

AB SÜRECİ, KIBRIS

Türkiye'nin AB süreci ve Kıbrıs'ın da ele alınacağı İstanbul'daki görüşmeler sırasında Bakoyanni'nin Türk liman ve havaalanlarının Rumlara açılması anlamına gelen, Ek Protokolün tam olarak uygulanması talebini yineleyeceği ifade ediliyor.

Türk tarafının ise, Ankara'nın Ocak ayında açıkladığı Kıbrıs Eylem Planı'ndaki unsurlarını anımsatarak KKTC'ye uygulanan ambargonun kaldırılması gereğine işaret edeceği kaydediliyor.

BOĞAZ'DA GEZİ

Gül ve Bakoyanni, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısını düzenleyecek. İki Bakan, birlikte yiyeceği öğle yemeği sonrası bir Boğaz gezisi gerçekleştirecek.

Bunun ardından Bakoyanni ağırlandığı Çırağan oteline dönerken Gül, Kayseri'ye hareket edecek.

İstanbul'da kaldığı sürece Rum Patrikhanesini de ziyaret edecek olan Dora Bakoyanni ve beraberindeki heyetin, Pazar günü öğle saatlerinde İstanbul'dan ayrılması öngörülüyor.

  • ANKARA/ATİNA (ANKA)


    Hamas: Zerkavi'nin yasını tutmuyoruz
    Yardım alabilmek için evlerini yıkıyorlar
    Irak Petrol Bakanlığı'nın üst düzey yetkilisi kaçırıldı
    Molla Ömer: Zerkavi'nin ölümü direnişi zayıflatmayacak
    ABD'den net tavır: KKTC'yi tanımayacağız
    ABD: Zerkavi'yi çevresi ihbar etti
    İsrail'in füze saldırısında Hamas yetkilisi öldü

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi