T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 11 HAZİRAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Einstein'ın tahtındaki Türk

Beyin göçü, Türkiye'yi büyük kayıplara uğratıyor. Tıpta dünyaca tanınan Yaşargil ve Mehmet Öz'ün yanısıra Einstein'ın aralarında bulunduğu 20 dehadan oluşan Büyük Fikirler Listesi'ndeki astrofizikçi Feryal Özel de göçen isimler arasında

Türkiye'de, 1960'larda doktorların terk etmesiyle başlayan beyin göçü ülkenin bilimsel ve teknolojik çalışmalarda geri kalmasının en temel nedenlerinden. Beyin avcısı ülkelerin başında gelen ABD'de 4 bine yakın Türk hekim hem yaptıkları bilimsel çalışmalar hem de geliştirdikleri tıbbi yöntemlerle bilim dünyasında çığır açıyor. Dünyaca tanınan Prof. Dr. Gazi Yaşargil ve Prof. Dr. Mehmet Öz'ün yanı sıra NASA'da çalışan Feryal Özel de göçen beyinler arasında.

Düşük ücret politikası, gelecek endişesi, mezun oldukları bölümlerin dışında bir iş sahasında çalışma ihtimali beyin göçünün önemli etkenleri arasında yer alıyor.

YÜZDE 30'U DÖNMEDİ

Yurtdışında okuyan 50 bini aşkın öğrenci bulunurken, eğitimleri tamamlayıp geri dönmeyenlerin oranının yüzde 30'larda olduğu veriler arasında. Özellikle fen bilimlerinde mastır ve doktora çalışmasını tamamlayan Türk öğrencilerin ülkeye dönmemesinin en büyük nedeni ise bulundukları ülkede sağlanan maddi imkanlar.

28 yaşındaki Feryal Özel, NASA'nın en başarılı astrofizikçilerinden. Özel, Einstein'ın aralarında bulunduğu 20 dehadan oluşan Büyük Fikirler Listesi'nde yer alıyor.

BİLİMADAMLARI FERYAL ÖZEL'İ İZLİYOR

NASA'nın İleri Eğitim Enstitüsü'nde akademisyen Feryal Özel, kamuoyu önüne çıkmayı sevmiyor ama bilim çevrelerinin dikkatle izlediği çalışmalara imza atıyor. Uzmanlık alanı dünyanın en büyük fizikçisi Hawking'le aynı. Galaksilerin oluşumu, yıldızların ölümü, karadelikler, Big Bang Teorisi. Uzayda başka hayatların olduğunu düşünüyor, ama UFO'lara inanmıyor. 20 dev araştırmacının girdiği 'Big ideas' listesindeki 3 kadından biri. Listede atom bombasını yapan Einstein, hayatı 'Akıl Oyunları' filmine konu olan John Nash de var.

Kalmaları sağlanmalı

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, üniversite sınavlarında yüksek puanı olan öğrenciler arasında yapılacak bir ankette çoğunun yurtdışına gitmek istediğini belirlenebileceğine dikkat çekerek, "Devlet bu çocuklara ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite eğitimini veriyor. Sonra başka ülkeler beş kuruş harcamadan bu insanları alıyor. Bu tür yüksek nitelikli öğrencilerin bir şekilde üniversitelere kanalize edilmesi lazım. Özellikle maddi düzenlemelerle akademisyenlerin Türkiye'de kalmalarını sağlamamız gerek" dedi.

  • ERZURUM (A.A)

    Tüm dünya onları tanıyor

    Gazi Yaşargil: Nöroşirurjide rakipsiz kabul ediliyor. Mehmet Öz: Kalp hastalıkları uzmanı. Murat Günel: "Yeni Gazi Yaşargil" olarak adlandırılıyor. Gökhan Hotamışlıgil: Harvard Üniversitesi'nde Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı. Emrah Yücel: ABD'de yaşayan özellikle ödül aldığı "Frida" afişi ve birçok Hollywood filminin afişlerini yapma başarısı gösterdi. Prof. Dr. Atilla Ertan: Gastroenterolog Türk bilim adamı, ABD'nin en seçkin 10 klinik hekimi arasına yer alıyor. Namık Volkan: Psikanalist. "Sigmund Freud" ve "En iyi eğitmen ödülü"nü aldı.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi