T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 24 HAZİRAN 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kimyasal silâh suçlarına 22,5 yıl hapis geliyor

TBMM Sanayi ve Teknoloji Komisyonu 8.5 aydır Meclis'te bekleyen ve kimyasal silah üreten, geliştiren, kullanan ya da uluslararası sözleşme kapsamı dışında transfer edilen malzemenin üçüncü ülkelere gitmesine izin verenlere 22.5 yıla kadar hapis cezası öngören yasa tasarısını salı günü görüşmeye karar verdi.

Kimyasal silah üretimi, geliştirilmesi, stoklanması ve kullanımına, uluslararası sözleşme doğrultusunda düzenlemeler getiren ve bunları ihlal edenlere 1 yıldan 22.5 yıla kadar hapis cezası öngören yasa tasarısı 8.5 ayın sonunda nihayet Sanayi Komisyonu'nda görüşülecek. Nükleer çalışmalarda da kullanılan kimi malzemelerin Türkiye üzerinden İran'a gittiği düşünüldüğünde tasarının yasalaşması büyük önem taşıyor.

MECLİS'TE 8.5 AYDIR BEKLİYOR

Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı, Kimyasal Silahların Geliştirilmesi, Üretimi, Stoklanması ve Kullanımının Yasaklanması Hakkında Yasa Tasarısı 5 Ekim 2005'te TBMM'ye sunulmuştu. Meclis'te 8.5 aydır bekleyen tasarı toplam 9 maddeden oluşuyor.

Türkiye 13 Ocak 1993'te Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni (KSS) imzalamasına karşın, bu alanda halen eksik olan yaptırım ve düzenlemeleri gerçekleştirebilmek amacıyla bu tasarıyı hazırlamıştı. Halen 169 ülkenin taraf olduğu KSS çerçevesinde üstlenilen yükümlülüklerin yerine getirilebilmesi için bu yasanın çıkması gerekiyor. Sanayi ve Teknoloji Komisyonu, 27 Haziran 2006 salı günü 13.30'da tasarıyı görüşerek Genel Kurul öncesinde son şeklini verecek.

DENETİM SANAYİ BAKANLIĞI'NDA

Tasarı bu haliyle yasalıştığında, kimyasal silahlara ilişkin ilgili her türlü toksik madde, prekürsör (hangi yöntemle olursa olsun, bir zehirli kimyasal maddenin üretimi sırasında herhangi bir aşamada rol oynayan kimyasal reaktan) ve diğer organik kimyasalların geliştirilmesi, üretimi, elde bulundurulmasıyla ilgili her türlü tesisin kurulması, işletilmesi ve bilimsel amaçlar dışındaki her türlü faaliyet Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın izniyle gerçekleştirilebilecek.

YÖNETMELİĞE UYMAYANA 30 BİN YTL PARA CEZASI

Sanayi Bakanlığı'nın denetimi sırasında yönetmeliğe uymadığı saptanan tesisler kapatılacak, işletenlere 30 bin YTL idari para cezası verilecek ve söz konusu malzemeler kamuya aktarılacak.

22.5 YILA KADAR HAPİS VE ADLİ PARA CEZASI

Tasarı uyarınca, kimyasal silah geliştiren, üreten, bir başka şekilde elde eden, stoklayan, elde tutan, başkasına kimyasal silah devredenlere 5-8 yıl hapis ve 15 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Kimyasal silah kullanan ise 10-15 yıl arası hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.

Kükürtlü hardal gazları, lewisitler, saksitoksin, risin ve prekürsörler için bazı maddelerin kullanımına muafiyetler getiren tasarıya göre, bu kimyasal maddeler; bilimsel araştırmayla ilgili farmasötik veya koruyucu amaçlarla kullanımı, "yasaklanmamış amaçlar için ülke çapında kullanılmasına izin verilen kimyasal maddelerin toplam miktarı bir tonu aşmamak üzere, ilgili merci tarafından verilen izin belgesinde gösterilen üst sınır içinde olması" dışında, üretimi, elde tutulması, kullanımı yasaklanacak. Bu suçu işleyenlere de 3-6 yıl hapis ve 8 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Tasarıdaki listede yer alan maddeler KSS'ye taraf olmayan bir devlete hiçbir şekilde, Sözleşmeye taraf devlete ise bilimsel araştırmalar dışında herhangi bir şekilde transfer edilemeyecek. Bunlara uymayanlar da aynı hapis ve para cezasına çarptırılacak.

Bu suçlar örgütlü olarak işlenirse verilecek cezalar yarı oranında artırılacak bu durumda hapis cezasının üst sınırı 22.5 yıla kadar çıkabilecek.

ZEHİRLİ KİMYASALLARIN İTHALAT VE İHRACATI

Yasaklanmamış amaçlar için tasarının ekindeki cetvellerde tanımlanan toksik kimyasal maddeler ve bunların prekürsörlerinin, ithali ve ihracında ise Dış Tcaret Müsteşarlığı'ndan ithal izin belgesi ve ihracat uygunluk belgesi alınması zorunlu olacak. Bu maddelerin serbest bölgelere ihracı veya buralardan ithalinde de benzeri kural geçerli olacak.

HALEN ÜRETİM YAPAN FİRMALARA 1.5 YILLIK SÜRE TANINDI

Sanayi Bakanlığı, ilgili kurumların da görüşünü alarak hazırlayacağı yönetmeliği bir yıl içinde yürürlüğe koyacak. Yasaklanmamış amaçlar için, tasarı kapsamındaki kimyasallarla ilgili faaliyette bulunan tesislerin de söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe konulmasından sonra 6 ay içinde izin belgesi alması zorunluluğu getirildi.

Bu durumda yasanın yürürlüğe konulmasından itibaren bu şirketlere 1.5 yıllık süre tanınmış olacak. Süresi içinde izin belgesini alamayan tesisler ise kapatılacak.

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi