T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 27 HAZİRAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Fehriye Erdal, yeniden yargılanacak

Belçika'da Yargıtay, terörist Fehriye Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı Belçika'da yargılanamayacağına ilişkin mahkeme kararını iptal etti.

Belçika'da Yargıtay, terörist Fehriye Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı Belçika'da yargılanamayacağına ilişkin mahkeme kararını iptal etti.

Yargıtay, bugünkü oturumunda, geçen yılın ekim ayında Gent Mahkemesi tarafından verilen kararı iptal ederken, dosyayı farklı hakimlerden oluşacak bir mahkemeye yönlendirdi.

Yargıtayın gerekçeli kararının yarın açıklanması bekleniyor. Sabancı ailesinin avukatı Fernand Schmitz, karardan duyduğu memnuniyeti ifade ederken, Gent Mahkemesinin geçen yılki kararının geçerliğini yitirdiğini, dosyanın, aynı mahkemede, ancak farklı hakimler tarafından "sıfırdan" tekrar ele alınacağını belirtti.

SAVCI KAYBETTİ

Belçika Savcılığı, Yargıtay oturumları sırasında Gent Mahkemesi kararını destekleyen, teröristin Belçika'da yargılanamayacağını savunan bir tavır izliyordu.

Yargıtay oturumunda teröristin Türkiye'deki suçlarından dolayı Belçika'da yargılanmasına karşı çıkan savcı, "yeni gerekçelerden" söz ederken, "Türkiye'nin iade talebi bulunduğunu, bu talep yanıtlanmadıkça sanığın Belçika'da yargılanamayacağını" ileri sürdü.

Savcının bu yaklaşımını "art niyet" olarak nitelendiren Sabancı ailesinin avukatı Fernand Schmitz, "Savcılık teröristten yana" diyerek, "Terörist firar etmiş durumda. Dolayısıyla Türkiye'nin iade talebi yanıtlanamaz. Oysa yargı süreci Belçika'da başlatılmıştır ve sanığın gıyabında devam edebilir" diye konuştu.

Avukat, bugünkü durumda adli açıdan teröristin yargılanabileceği tek ülkenin Belçika olduğuna dikkat çekti.

Savcılığın "inanılmaz bahanelerle dosyayı bloke ettiğini" söyleyen Schmitz, Türkiye'nin iade talebinin reddedildiğini, bu talebin 2004 yılında ve son olarak 20 Şubat 2006'da tekrarlandığını, ancak "artık iade edilebilecek bir sanık bulunmadığını, teröristin firarda olduğunu" söyledi. Schmitz, "kalitesiz gerekçeler" sunan savcılığın bazı belgeleri adaletten sakladığını belirterek, "Belçika'nın iki seçeneği var:

Sanığı iade edecek veya kendisi yargılayacak. İade talebi reddedildiğine ve iade edecek bir sanık olmadığına göre, yargılamanın Belçika'da yapılması gerekiyor" dedi.

Avukat, savcılığın ve sanık avukatlarının dosyayı zaman aşımına uğratmayı hedeflediğini de ifade etti.

Schmitz, Belçikalı hakimlerin ve savcıların bir "Türk dosyası" istemediğini, önyargılı davrandığını ve ayırımcılık yaptığını belirtti.

TÜRKİYE'DEKİ SUÇLAR

Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Özdemir Sabancı, Toyota-Sa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'nin 9 Ocak 1996 tarihinde öldürülmesinin zanlılarından olan terörist Fehriye Erdal, 26 Eylül 1999'da, Belçika'da Neşe Yıldırım adına düzenlenen sahte pasaportla yakalanmıştı. Belçika, Türkiye'nin iade talebini, idam cezasının yasalardaki varlığı nedeniyle reddetmiş ve bu arada teröristin siyasi sığınma başvurusunu da geri çevirmişti. Erdal, bir yıl kadar hapis yattıktan sonra bir evde gözaltına alınmıştı. Belçika'nın Gent Mahkemesi, geçen yılın ekim ayı sonunda, terörist Fehriye Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı Belçika'da yargılanamayacağı yönünde görüş bildirmişti.

Gent Mahkemesi, 25 sayfalık gerekçeli kararında, Belçika adaletinin Türkiye'de işlenmiş suçları yargılama yetkisi olmadığını ileri sürmüştü. Gent Mahkemesi kararında, teröristin Avrupa Terörizme Karşı Mücadele Sözleşmesi çerçevesinde yargılanamamasına gerekçe olarak, Sabancı suikastında kullanılan silahın "tam otomatik" değil, "yarı otomatik" olması gösterildi. Sözleşmede, "tam otomatik silah" kullanılan eylemler hedef alınıyor.

Sabancı ailesi, Yargıtaya giderek son itiraz hakkını kullanıyordu. Avukat Schmitz, bunun ardından, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracaklarını belirtiyordu.

Schmitz, Belçika'nın "teröristleri bağrına basarak, koruyarak, onlara destek vererek başına dert aldığını", "terörizme karşı ortak mücadeleden söz edildiği bir dönemde teröristlere kucak açmanın yanlış olduğunu" tekrarladı.

Schmitz, Belçikalı hakimleri "siyasi yaklaşımla" suçlamayı ve ulusal ve uluslararası hukukun ihlal edildiğini söylemeyi sürdürüyor. Terörist Erdal, Belçika'da işlediği suçlardan yargılanması çerçevesinde, geçen 28 Şubat'ta Bruges Ceza Mahkemesi tarafından 4 yıl hapis cezasına çarptırılmış, ancak bu kararın açıklanmasından iki gün önce "izini kaybettirmişti."

  • BRÜKSEL (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi