T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 8 MART 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

MİT, 'Kimlerin telefonları dinleniyor?' sorusuna cevap verdi

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın web sitesine yapılan ziyaretler her geçen yıl artarken, teşkilatla ilgili merak edilen sorular da web sitesinde cevaplanıyor.

Milli İstihbarat Teşkilatının "www.mit.gov.tr" adresiyle ulaşılan web sitesine ilgi her geçen gün artarken, geçen yıl siteyi ziyaret edenlerin sayısı 801 bin 669 ulaştı.

MİT'in web sitesini 2004 yılında 491 bin 998, 2003 yılında 358 bin 190, 2002 yılında 290 bin 396, 2001 yılında 165 bin 192, 2000 yılında ise 186 bin 708 kişi ziyaret etti.

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın web sitesine giriş yapan kişilerden bazıları, görüş ve önerilerini gönderirken, bilgi isteklerini de ulaştırıyorlar. Geçen yıl web sitesini ziyaret eden bin 16 kişi, kuruma tebriklerini web sitesi aracılığıyla iletirken, bin 704 kişi ise çeşitli önerilerde bulundu.

MİT'ten internet ortamıyla bilgi isteğinde bulunanların sayısı ise 20 bin 867 kişi.

İŞTE MERAK EDİLENLER:

Milli İstihbarat Teşkilatı ile ilgili merak edilen sorular, web sitesinde cevaplandırılıyor.

Meraklı vatandaşların yönelttiği ve cevaplanan 20 soru arasında ilginç olanlar dikkatİ çekiyor. MİT'le ilgili merak edilen bazı ilginç soru ve cevapları şöyle:

Soru: İhbarda bulunmak isteyenler için özel ihbar hattınız var mı? Varsa neden bunu halka açıklamıyorsunuz?

Cevap: Milli İstihbarat Teşkilatı'nın halka açık bir özel ihbar hattı bulunmamaktadır. İç güvenlik örgütü olan Emniyet Genel Müdürlüğü bu uygulamayı sürdürmektedir. Ancak Milli İstihbarat Teşkilatı'nın internet sitesindeki (irtibat) bölümünde yer alan mesaj formu, sözü edilen amaç çerçevesinde de kullanılabilmekte, mesajlarda aktarılan bilgiler değerlendirilmektedir.

Soru: MİT'i diğer servislerle karşılaştırdığınız zaman yeriniz neresidir? Hangi yabancı servislerden üstünüz?

Cevap: Dünyadaki tüm devletler, rejimleri ne olursa olsun, milli güvenliğine içten ve dıştan yönelik mevcut veya olası tehditler hakkında önceden bilgi sahibi olabilmek amacıyla bir istihbarat servisi kurmuşlardır. Bu kuruluşların gücü, devletin güvenliğe verdiği önem, sahip olduğu teknoloji, personelinin eğitimi ve tecrübesi, hepsinden önemlisi, kendi vatandaşlarından gördüğü destek ile doğru orantılıdır. MİT, bu açıdan dünyanın sayılı istihbarat kuruluşları arasında yer almaktadır.

Soru: MİT mensuplarının yabancılarla görüşmesi veya evlenmesi yasak mıdır?

Cevap: Teşkilatımızın yürüttüğü görevin özelliği ve önemi nedeniyle personelin ilgili mevzuatımızda öngörülen bazı şart ve vasıfları haiz bulunması gerekmektedir. Yabancı asıl veya uyruklu kişilerle evlenme yasağı da bunlardan birisidir. Yabancılarla görüşme hususu da anılan şart ve vasıflar kapsamında olup, MİT personelinin sadece amirlerinin bilgileri dahilinde yabancılarla görüşmeleri mümkündür.

Soru: MİT'te çalışan herkes birbirini tanır mı? Tanıyorsa, gerçek kimliği ile mi, kod adıyla mı tanır?

Cevap: MİT yasal bir kuruluş, mensupları ise yurt dışına ve Türkiye sathına yayılmış devlet memurlarıdır. Coğrafi şartlar ve görevin özelliği nedeniyle farklı ortam ve yerlerde çalışırlar. Bu koşullardaki bir iş yerinde insanlar birbirlerini ne kadar tanırsa, MİT mensupları da birbirlerini o kadar ve elbette gerçek kimlikleri ile tanırlar. Ancak, tüm istihbarat örgütlerinde olduğu gibi, görevin gerekli kıldığı durumlarda kod adı kullanılması gizlilik ve güvenliğin vazgeçilmezliğinden kaynaklanır.

Soru: MİT'te çalışanların trafikte geçiş önceliği, hız sınırlamasına uymama gibi ayrıcalıkları var mıdır? Yoksa sizler de trafik cezası ödüyor musunuz?

Cevap: MİT mensuplarının trafikte geçiş önceliği, hız sınırına uymama gibi herhangi bir ayrıcalığı bulunmamaktadır. Dolayısıyla MİT çalışanları da tüm Türk vatandaşları gibi, trafik kurallarına uymakla yükümlüdürler. Aksi halde trafik cezaları ile tecziye edilmektedirler.

Soru: MİT, faaliyetleri sırasında teknolojiden ne ölçüde yararlanmaktadır?

Cevap: Milli İstihbarat Teşkilatı, içinde bulunduğumuz bilişim ve iletişim çağının sağladığı teknolojik imkanları devlet istihbaratı oluşturmada en geniş ölçüde kullanmaktadır

Soru: Kimlerin telefonları dinleniyor? Telefonumun dinlendiğini nasıl anlarım?

Cevap: "Telefon dinleme, yargı kararı ve yasa ile sınırlanmış özel durumlarda başvurulan bir uygulamadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milleti ile bütünlüğüne, varlığına, bağımsızlığına ve güvenliğine, anayasal düzenine ve milli gücünü meydana getiren bütün unsurlarına karşı içten ve dıştan yöneltilen faaliyetlerde bulunmuyorsanız ya da yabancı ülkelerin istihbarat kuruluşlarının ağına düşmemişseniz telefonunuzun dinlenmesi için hiç bir neden yoktur. Ama yine de telefonunuzun dinlenildiğinden şüphe duyuyorsanız, cumhuriyet savcılıklarına başvurup durumun incelenmesini isteyebilirsiniz.

  • ANKARA (AA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi