T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 23 MART 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Özel kuruluşlarda farklı dilde yayın başladı

Özel radyo ve televizyonlarda farklı dilde yayına bugün başladı.

Diyarbakır'da yayın yapan Gün TV ve Söz TV ile Şanlıurfa'da yayın yapan Medya FM, bugün Kürtçe'nin Kırmançi lehçesinde yayına başladı.

İlk yayın, saat 16.30-17.00 saatleri arasında "Örf ve Adetlerimiz" adlı programla Söz TV'de gerçekleşti.

Şanlıurfa'da yayın yapan Medya FM de saat 19.00'da beş dakika süreyle Kırmançi lehçesinde haber yayınladı. Daha sonra 21.00-21.30 saatleri arasında müzik yayını yapıldı. Gün TV ise 21.00-21.45 saatleri arasında Kırmançi lehçesinde "Kültür Beşiği" adlı programı yayına koydu.

Söz konusu yayınlar, "hukukun üstünlüğüne, Anayasanın genel ilkelerine, temel hak ve özgürlüklere, milli güvenliğe, genel ahlaka, Cumhuriyetin Anayasada belirtilen temel niteliklerine, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, 3984 sayılı Kanun ve bu Kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmeliklerle düzenlenen esas ve ilkelere, Üst Kurulun öngördüğü yükümlülüklere izin şartları ve taahhütlerine uygun olarak kamu hizmeti anlayışı çerçevesinde" yapılacak.

Farklı dil ve lehçelerde yeniden iletim konusu yayınlar da dahil, televizyon yayını yapan kuruluşlar, bu yayınlarını içerik ve süre açısından bire bir olmak kaydıyla, Türkçe alt yazısını veya hemen akabinde Türkçe tercümesini, radyo kuruluşları ise programın yayınlanmasını takiben Türkçe tercümesini yayınlamakla yükümlü olacak.

Yayın kuruluşları farklı dil ve lehçelerde yaptıkları yayın süresince stüdyo düzeni, mevcut logo, ses efekti ve tanıtıcı ses işaretleri dışında simgelere yer veremeyecekler. Gerektiği takdirde, sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin simgesi niteliğindeki görüntü ve işaretleri kullanılabilecekler.

FARKLI DİLDE YAYINLAR İLK TRT'DE BAŞLADI

Söz konusu yönetmelik çerçevesinde farklı dil ve lehçelerde yayına ilk olarak, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu başlamıştı.

Yerel ve bölgesel yayın kuruluşları da farklı dil ve lehçelerde yayın yapmak üzere RTÜK'e başvuruda bulunmuştu. Başvuruların incelenip değerlendirilmesi sonucunda; Diyarbakır'da yayın yapan Gün TV ve Söz TV ile Şanlıurfa'da yayın yapan Medya FM'e, farklı dilde yayın izni verilmişti.

Kürtçe'nin Kırmançi lehçesinde yayın yapacak olan Gün TV, Söz TV ve Medya FM yöneticileri, geçen hafta RTÜK'te yapacakları yayınlarla ilgili taahhütname imzalamışlardı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun hazırladığı Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmeliğe göre farklı dil ve lehçelerde yayınlar radyo kuruluşlarınca günde 60 dakikayı aşmamak üzere haftada toplam beş saat, televizyon kuruluşlarınca günde 45 dakikayı aşmamak üzere haftada toplam 4 saat yayın yapılabilecek.

"KÜRTÇE ÇİZGİ FİLM" DE YAYINLAMAK İSTİYORLAR

Süre kısıtlaması nedeniyle, yapılacak yayınların "paket" olarak hazırlanması gerektiğini söyleyen Gün TV Genel Yayın Yönetmeni Cemal Doğan, "RTÜK Kürtçe bilen eleman istihdam ederse altyazılı yayın yapmaktan kurtuluruz ve paket yayına gerek kalmaz. Ayrıca Kürtçe çizgi film de yayınlamak isteriz. Yani yönetmeliğin değişmesini istiyoruz" dedi.

Doğan, süre kısıtlamasının paket prgramı zorunlu kıldığını kaydederek, "45 dakikalık bir paket program bizim bir buçuk günümüzü alıyor. Çünkü hem çekim yapcaksınız ardından altyazısını hazırlayacaksınız. Bu işin çok uzamasına neden oluyor. Ayrıca çok hararetli bir konu tartışacaksınız, ama 45 dakikada yayını kesmek zorunda kalacaksınız" dedi. Bu nedenle süre kısıtlamasının kaldırılmasını isteyen Doğan, RTÜK'ün Kürtçe bilen eleman istihdam etmesiyle sorunların çözülebileceğini kaydetti.

Doğan, "Biz Kürtçe çizgi film de yayınlamak isteriz" derken, tüm bu isteklerin yönetmelik değişikliği ile gerçekleşebileceğini ifade etti.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi