T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 23 MART 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Fransa, Türkiye'nin üyelik çabalarını baltalıyor'

Financial Times gazetesi, Fransa'nın Türkiye ile "Eğitim ve Kültür" başlığına ilişkin müzakerelerin insan hakları konusuna bağlanması için çaba gösterdiğini belirterek, "Fransa, Türkiye'deki insan hakları konusundaki daha sert tutumu ile bir AB ihtilafı riskini alıyor" yorumunu yaptı.

"Avrupa Komisyonu, girişimin Ankara ile ilişkilere zarar vermesinden korkuyor" diye yazan gazete, bir Komisyon yetkilisinin Fransa'nın bu girişimlerinin "geri tepebileceği" uyarısına da yer verdi.

Fransa'nın Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin Eğitim ve Kültür başlığını insan hakları kriterlerine bağlanması talebinin bir ihtilaf yaratabileceği öne sürüldü. Financial Times gazetesi, "Avrupa Komisyonu, girişimin Ankara ile ilişkilere zarar vermesinden korkuyor" diye yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Daniel Dombey ve Vincent Boland imzalı haberinde, Fransa'nın Türkiye ile "Eğitim ve Kültür" başlığında yapılacak müzakereleri insan hakları konusuna bağlama çabalarını değerlendirdi.

Fransa'nın Türkiye ile üyelik müzakerelerinde insan hakları konusunda daha katı bir tutum takınması için AB nezdinde girişimler yaptığını belirten gazete, Avrupa Komisyonu'nun Fransa'nın bu girişiminin, Ankara ile ilişkilere zarar vermesinden korktuğunu yazdı.

"KAYGILARI DERİNLEŞTİRİYOR"

İngiliz gazetezi, Fransa'nın da genişleme konusunda yeni bir stratejinin geliştirilmesini de istediğini belirtirken şu yorumu yaptı:

"Fransa'nın girişimleri, Komisyon'un Paris ve müteffiklerinin, AB'nin üyelik sürecinin başlatılması konusunda anlaşmaya varmasından sadece 6 ay sonra Türkiye'nin üyelik çabalarını baltalamayı amaçladıkları yolundaki kaygılarını derinleştiriyor."

GERİ TEPEBİLİR

Gazeteye konuşan bir Komisyon yetkilisi de, bazı üye devletlerin şeffaf olmayan bir biçimde yeni kale direklerini belirlemek istediklerini belirterek, "Bu geri tepebilir, çünkü Türkiye'de oyunu adil bir biçimde oynadığımız düşünülmüyor" ifadesini kullandı.

Paris'in ise iyi niyetle hareket ettiği ve müzakereleri bloke etmeyi amaçlamadığında israr ettiğini kaydeden gazete, Fransızların Avrupa anayasası referandumunu anımsatarak AB liderlerinin AB'nin yeni üyeleri hazmetme kapasitesinin sınırlarını iyice değerlendirmeleri gerektiğini savunduklarını yazdı.

Fransız bir diplomatın "Genişlemenin durdurulması söz konusu değil. Söz konusu olan uçağı kullanan birinin olduğunun gösterilmesidir" sözlerine yer verilen haberde Fransa'nın ilk çabasını, genellikle en az tartışmalı fasıllardan biri olan Eğitim ve Kültür başlığına ilişkin müzakerelerin insan hakları kriterlerine bağlanması için yaptığına dikkat çekti.

Financial Times, Fransa'nın Eğitim ve Kültür başlığının "azınlıkları güvenilmez olarak sunan Türk ders kitapları" gibi insan hakları konularını dikkate alması gerektiğini söylediğini belirterek, "Komisyon ve İngiltere gibi ülkeler ise, geneleksel olarak devletlerin AB yasalarını benimsemelerine odaklanan müzakerelere yeni koşulların eklenmesinin adil olmadığı yanıtını veriyor" diye yazdı.

AB ülkelerinin Bilim ve Araştırma faslındaki müzakerelerin başlamasında anlaşmalarına karşın AB Dönem Başkanı Avusturya'nın iki başlıktaki müzakereleri birlikte başlatmak istediği için henüz başlamadığını belirten gazete şöyle devam etti:

"Ancak daha geniş konu, insan hakları sorununun temel haklar, yargı ve içişleri ile ilgili başlıklarda ele alınması yerine Türkiye ile yapılacak müzakerelerin tümümüne bir gölge düşürüp düşürmeyeceğidir."

Financial Times, Türkiye'de geçen hafta yayınlanan bir kamuoyu yoklamasında Türklerin yüzde 66'sının hala AB üyeliğini desteklediğini göstermekle birlikte eğilimin düşüş yönünde olduğunun görüldüğüne dikkat çekti.

  • LONDRA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi