T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 23 MART 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Danıştay, AÖL Yönetmeliği'ne itirazı reddetti

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'nin bazı hükümlerinin yürütmesini durduran Danıştay 8. Dairesi'nin kararına yapılan itirazı reddetti.

Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay 8. Dairesi'nin kararına itiraz ederek, yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasını istedi.

İstemi görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, itirazı yerinde görmedi ve oybirliğiyle itirazın reddine karar verdi.

Danıştay 8. Dairesi, bu kararın ardından, yönetmeliğin bazı maddelerinin iptal istemini esastan karara bağlayacak.

Danıştay 8. Dairesi, yönetmeliğin "Amaçlar" başlıklı 5. maddesinin (a) bendine yönelik yürütmenin durdurulması istemini kısmen kabul etmişti.

Daire, hükümdeki ilköğretimi tamamlayan, ancak ortaöğretime devam etmeyenlerin Açıköğretim Lisesi'ne kayıt yaptırabileceğine ilişkin hükmün yürütmesini durdurma istemini reddetmiş, ancak, aynı hükümdeki "ortaöğretimden ayrılan, mezun olan ve yüksek öğretimden ayrılan veya mezun olanlara farklı alanlarda da öğrenim fırsatı vermek için Açıköğretim Lisesi'ne kayıt yaptırabileceğine" ilişkin hükmün yürütmesini durdurmuştu.

Daire, bu hükümdeki "ortaöğretimden ayrılan" ibaresinin çok geniş bir kavram olduğunu dikkate alarak, Danıştay'ın daha önceki içtihatları doğrultusunda, lise hazırlık sınıfında başarılı veya başarısız olanlar ile lise 1'de başarısız olanların Açıköğretim Lisesi'ne kayıt yaptırabileceğine işaret etmişti.

ÇELİK: NE DEMEMİ BEKLİYORSUNUZ

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun, Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği ile ilgili verilen karara yaptıkları itirazı reddetmesi konusunda, "Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun üzerinde başka bir merci bulunmadığına göre ne dememi bekliyorsunuz" dedi.

Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki protokol töreninin ardından gazetecilerin, "Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun, Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'nin bazı hükümlerinin yürütmesini durduran Danıştay 8. Dairesi'nin kararına yapılan itirazı reddetmesini nasıl değerlendirdiği" soruları üzerine, "Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun üzerinde başka bir merci bulunmadığına göre ne dememi bekliyorsunuz" diye konuştu.

MESLEK LİSELİLERE EK KATSAYI DA REDDEDİLDİ

Öte yandan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Anadolu Öğretmen Lisesi mezunlarını, diğer meslek lisesi mezunlarına göre daha fazla etkileyen ÖSS ek puan katsayısının, 0.24'ten 0.08'e düşürülmesine ilişkin uygulamanın yürütmesinin durdurulması kararına yapılan itirazı da reddetti.

YÖK Başkanlığı, Danıştay 8. Dairesi'nin kararına itiraz ederek, yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasını istedi.

İstemi görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, itirazı yerinde görmedi ve itirazın reddine karar verdi.

Danıştay 8. Dairesi, bu kararın ardından, YÖK'ün bu uygulamasının iptal istemini esastan karara bağlayacak.

ÖĞRENCİ DAVA AÇMIŞTI

Recep Canberk Karaoğlu adlı öğrenci adına babası Kenan Karaoğlu, 2006 yılından itibaren uygulanacak ÖSS'ye yönelik esasların belirlenmesine ilişkin 22 Haziran 2005 günlü YÖK Genel Kurulu kararının, "Bir mesleğe yönelik programlar uygulayan orta öğretim mezunlarının aynı alanda bir yükseköğretim programına yerleştirilmesinde orta öğretim başarı notlarının çarpılarak yerleştirme puanlarına eklenmesinde kullanılan katsayının 0.24 yerine 0.08 olarak belirlenmesi"ne ilişkin 3. maddesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı.

Danıştay 8. Dairesi de uygulamanın yürütmesini durdurmuştu.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi