T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 23 MART 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İlk Şemdinli azli

Şemdinli Komisyonu'na bilgi veren ve 'bombalı saldırıların önlenip önlenemeyeceğine' ilişkin bir soruyu, "hırsız evin içindeyse, kilit işe yaramaz" diye cevaplandıran İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun görevden alındı

Şemdinli olayları konusunda yaptığı çarpıcı açıklamalarla dikkat çeken Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, dün sürpriz bir kararla görevinden alınarak APK uzmanlığına getirildi. TBMM Şemdinli Olaylarını Araştırma Komisyonu'na yaptığı "Hırsız evdeyse, kilit işe yaramaz" açıklaması ile dikkatleri üzerine toplayan Sabri Uzun, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde İstihbarat Daire Başkanlığı görevine üç kez üstüste gelen bir bürokrat olarak tanınıyor. Bu arada, görevden almaların Uzun'la sınırlı kalmayacağı daha alt düzeydeki isimlerin azledilebileceği ifade ediliyor.

ARKASI GELECEK Mİ?

Genelkurmay'ın 20 Mart Pazartesi günü Şemdinli olayları hakkında yaptığı açıklamada yer alan, "Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yapılan bu haksız ve maksatlı suçlamalar karşısında öncelikle Anayasal sorumluluğu olanların tavır almaları, bu saldırıyı bütün yönleriyle ortaya çıkarmaları ve arkasındaki çarpık zihniyetin temsilcilerini makam, statü ve konumları ne olursa olsun kamuoyuna açıklamaları ve haklarında işlem yapmaları gerekmektedir" ibaresinde Emniyet İstihbaratın kastedildiği ileri sürülmüştü. Uzun'dan sonra başka görevden almaların da yaşanabileceği belirtiliyor.

KİLİT BOZULMUŞ EFENDİM

Sabri Uzun, Şemdinli Komisyonu'na 2 Şubat'ta verdiği ifade de komisyon üyelerinin tutuklanan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'in 'Seferi Yılmaz'a bir koli gelecekti, onu almaya gittik' şeklinde basına yansıyan savunmalarını, Şemdinli'de 1 Kasım'da meydana gelen ve 150 kilo patlayıcının kullanıldığı büyük patlamayla birlikte toplam 18 patlamaya ilişkin sorularını yanıtlamıştı. Uzun milletvekillerinin, "Termal kamerayla izlenen yere 1 Kasım'da 150 kilo patlayıcı nasıl girdi?" sorusuna, "Yani kilit bozulmuş efendim. Evin içinden olursa her şey girer. Bölgeden eroin de geçiyor. 1 Ocak'tan beri Türkiye'de, Van, Diyarbakır, İzmir ve İstanbul'da 81 kilo plastik patlayıcı yakaladık. Bunlar tamamen PKK'nın. Oraya (Şemdinli) girse de yakalanır" karşılığını vermişti.

  • HABER MERKEZİ/ANKARA

    Patlamalar yerel disiplinsizlik

    Sabri Uzun'un görevden alınmasına neden olduğu sanılan TBMM Şemdinli Olaylarını Araştırma Komisyonuna yaptığı açıklamadan çarpıcı bölümler:

    Seferi Yılmaz izleniyor muydu?

    Bizim hedefimiz değil. Hakkâri istihbaratının da değil. Örgütle ilişkisini bulamadık. Bize göre yok. Jandarmada varsa bize bildirmek zorunda. Hakkâri Valisi'nin, Emniyet Müdürü'nün, İstihbarat Şube'nin bilgisi olmayacak, böyle bir operasyon yapılacak. O zaman bir keşmekeş çıkar. İnsanlar (Ali Kaya, Özcan İldeniz ve Veysel Ateş) Hakkâri'den Şemdinli'ye operasyona gidiyor, ama bundan vali, Emniyet müdürü ve istihbarat şubesinin haberi yok. Veya bilgi verilmiyor. Böyle bir şeyi kabul edemem. Eğer bir koli gelecekse takibini yapacağım. Hakkari, Şemdinli ve Yüksekova'da meydana gelen patlamalar yerel bir disiplinsizlik. Halktan insanlar zarar görmediği halde örgütün üstlenmediği olaylar var. Demek ki şüpheli bir durum var.

    Olayla ilgili istihbarat yaptınız mı?

    Bugüne kadar yapmadık. Bugünkü mantığım olsaydı yapardım.

    İstihbarat eksiği mi vardı?

    İstihbarat sorunum yok. 8 Kasım günü Hakkâri'de 7.5 kilo C-4 almışız. Polis, MİT ve Jandarma istihbaratı arasında sorun yok.

    Şemdinli olayı?

    O istihbarat olayı değil.

    Bu olayı nereye oturtacağız?

    Faili olan kişiler oturtacak.

    İtirafçı kullanımı?

    Benim istihbarat birimlerimde itirafçı yok. Bunlar dağda tetik çekmekten gelen adamlar. İstihbarat akıllı adam işidir. Şemdinli kaçakçılık bölgesi. Herkes birbirinin ne yediğini bile bilir. Yöreyle alakası olmayan orada istihbarat yapamaz. .

    Termal kamerayla izlenen yere 1 Kasım'da 150 kilo patlayıcı nasıl girdi?

    Yani kilit bozulmuş efendim. Evin içinden olursa her şey girer. Bölgeden eroin de geçiyor. Türk polisi Avrupa'da yakalanan eroinin yüzde 30'unu yakalıyor. 1 Ocak' tan beri Türkiye'de, Van, Diyarbakır, İzmir ve İstanbul'da 81 kilo plastik patlayıcı yakaladık. Bunlar tamamen PKK'nın. Oraya (Şemdinli) girse de yakalanır.

    Niye yakalanmadı?

    Orada kilit bozuk efendim.

    Kim soktu?

    Ben bir hüküm veremem. Adaba aykırı. Ama fotoğrafı yan yana koyun, görünüyor.

    Avlunun kilidi de bozuk mu?

    Hayır. Bu lokal bir olay. Genel değil. Genel olsa söylemekte sakınca görmem.

    Astsubayı tanıdığını söyleyen bir general (Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt) var.

    Generali tartışmam. Uygun düşmez. İhtilaller, gözaltına alınan cumhurbaşkanları, asılan başbakanlar var. Atatürk'ün iltifat ettiği bir Cumhurbaşkanı gözaltına alınmış. Şemdinli o zaman da vardı.

    Yüksekova'da jetlerin alçaktan uçuşu gözdağı mı, psikolojik harekât mı?

    Parlamento sorgulamalı. Kalkınmış bir ülkede var mı? Yani biz niye ilkeliz, vatandaşımıza böyleyiz?

    Sıvacıoğlu: Gidiyoruz

    TBMM Şemdinli Komisyonu üyesi ANAP Erzurum Milletvekili İbrahim Özdoğan'ın 'güvenlik' gerekçesiyle Şemdinli'ye gitmeyeceğini açıklaması üzerine, Komisyon Başkanı Musa Sıvacıoğlu "Bizim güvenlikle ilgili hiç bir endişemiz yok. Programlandığı şekilde 27 Mart Pazartesi günü komisyon üyesi 9 kişiyle Hakkari, Şemdinli ve Yüksekova'ya gideceğiz" dedi.

    ÖZDOĞAN: GİTMİYORUM

    Anavatan Partisi Erzurum Milletvekili ve Meclis Şemdinli Komisyonu üyesi İbrahim Özdoğan, bölgede kamu görevlilerinin güvenliklerinin olmadığını belirterek, Şemdinli'ye gitmeyeceğini söyledi. Kendi adına bir güvenlik kaygısı taşımadığını söyleyen Özdoğan, "Devletin zirvesinin dikkatini, orada güvenlik olmadığına çekmek istiyorum. Allah'tan başka kimseden korkum yok, ama hükümeti protesto etmek için Şemdinli'ye gitmeyeceğim" dedi. AK Parti Artvin Milletvekili Orhan Yıldız da bölgeye gitmeyeceğini açıkladı. Yıldız, "Her üyenin bölgeye gitmesine gerek yok. Başkan ve beraberindeki bir heyetin yapacağı incelemelerden elde edilen bilgiler paylaşılır'' şeklinde konuştu.

  • PARLAMENTO BÜROSU/ANKARA


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi