T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 23 MART 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

2009 Dünya Su Forumu İstanbul'da

İstanbul dev bir organizasyona daha ev sapihliği yapmaya hazırlanıyor. Dünya Su Konseyi, 3 yılda bir gerçekleşen ve 2009'da yapılacak 5. Dünya Su Forumu'nun İstanbul'da yapılmasını kararlaştırdı.

İsmail
Zelvi

İstanbul büyük bir organizasyona daha ev sahipliğine hazırlanıyor. Mexico City'de toplanan Dünya Su Konseyi, 2990 Dünya Su Forumu ve Bakanlar Toplantısı'nın İstanbul'da yapılmasını kararlaştırdı. "Su Olimpiyatı" olarak da kabul edilen toplantılara 120 ülkeden yaklaşık 30 bin kişinin katılması bekleniyor. 19 Mart 2006 tarihinde Mexico Ctiy'de toplanan Dünya Su Konseyi 2009 yılındaki 5. Dünya Su Forumu'nun ev sahipliğini İstanbul'a verdi. Dünya Su Forumu'nun İstanbul'da yapılmasının kesinleşmesi ile birlikte dünya su konuları üç yıl boyunca İstanbul'a taşınacak. Bu amaçla bir yıl içinde bir sekreterya kurulacak ve 2099 Dünya Su Forumu'na kadar su ile ilgili konuları ele alacak. 2006-2009 yılları arasında, dünya üzerindeki su ile ilgili tüm faaliyetlerin odak noktası İstanbul olacak.

Her üç yılda bir yapılan Dünya Su Forumu'na 120 olkenin bakanları katılıyor. Forum, dünyanın çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren uzmanlar, sivil toplum örgütleri, hükümetler, üretici ve tüketici temsilcileri ile uluslararası kuruluşların üyelerini bir araya getiriyor. 2009 yılında İstanbul'da düzenlenecek 5. Dünya Su Forumu'na 160 ülkeden 30 bin dolayında kişinin katılması bekleniyor. 5. Dünya Su Foruumu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Devlet Su İşleri tarafından organize edilecek.

Sivil toplum örgütlerinden 'su reçetesi'

Türkiye'nin önde gelen sivil toplum örgütlerinden ÇEKÜL Vakfı, TEMA Vakfı, Buğday Derneği ve Doğa Derneği Türkiye'nin suyla ilgili sorunlarını çözmeye katkı amacıyla 22 Mart Dünya Su Günü'nde 22 maddelik bir öneri paketi açıkladı. 'ABce - Türkiye'nin Çevre ve Tarım İttifakı' adı verilen ortak girişim, ilk çalışmasını Türkiye'nin su politikası hakkında yaptı ve sonuçlarını dün Feriye Lokantası Adnan Barlas Salonu'ndaki basın toplantısında kamuoyuna açıkladı. Slayt gösteresiyle başlayan basın toplantısında Türkiye'nin su politikası konusunda mevcut durumu ve neler yapılması gerektiği anlatıldı. Türkiye'nin suyla ilgili sorunlarını dört temel ilkede toplayan ABce'ye göre bu ilkelere dayanarak çözüm aranmalı: Su kaynaklarına yönelik her türlü müdahalede gelecek kuşakların yaşam hakkını da dikkate alan üstün kamu yararının gözetilmesi, suyun kullanılmasında arzın yönetimi yerine talebin yönetilmesi ve benimsenmesi, entegre havza yönetimi, suyun doğal döngüsü ve akışından elde edilen ekolojik ve ekonomik katma değerin gözardı edilmesi.

İstanbul artık zirveler kenti

İstanbul'a yaptığı ziyarette İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile görüşen Dünya Su Konseyi Yöneticisi Muhtar Bzioui, İstanbul Belediyesi tarafından gerçekleştirilen başarılı organizasyonların İstanbul'un diğer şehirler karşısındaki avantajı olduğunu belirtmişti. Topbaş Dünya Su Konseyi'nin 7 Mart'ta Paris'te düzenlenen Komite Toplantısı'nda yaptığı sunumda, İstanbul'un başta, UEFA Şampiyonlar Kupası Final Karşılaşması, Formula 1 Grand Prixi, OECD Toplantısı olmak üzere birçok dev organizasyona başarıyla ev sapihliği yaptığını hatırlatmış ve İstanbul'un 2009'da yapılacak 5. Dünya Su Forumu'na ev sahipliği yapmaya en uygun aday bir kent olduğunu vurgulamıştı. Üç yılda bir gerçekleşen dünya su forumu çerçevesinde 120 ülkenin katılımı ile Bakanlar Toplantısı gerçekleştiriliyor.


Esenler'de palmiye düşmanlığı

Esenler Belediyesi tarafından bir hafta önce dikilen 9 palmiye ağacının 4'ü kimliği belirsiz kişiler tarafından kökünden kesildi. Esenler Belediyesi tarafından bir hafta önce parka dikilen 9 palmiye ağacından 4'ü kökünden kesildi. Esenler Belediye Başkanı Mehmet Öcalan, "Kesenlerin elleri kırılsın" diyerek yeşil düşmanlarına tepki gösterdi. Esenler Belediyesi bir yıl önce hizmete açtığı Namık Kemal Mahallesi'ndeki Japon Bahçesi Parkı'nı daha da güzelleştirmek için bir hafta önce, her biri 1.5 metre büyüklüğünde ve 15 yaşında 9 adet palmiye ağacı dikti. Önceki gün palmiye ağaçlarını sulamaya giden belediye görevlileri 9 palmiyenin kökünden kesildiğini fark etti. Esenler Belediye Başkanı Öcalan ağaç katliamına büyük tepki göstererek, "Demek ki, Esenler'de ağaç ve yeşil düşmanları var. Diyecek bir şey bulamıyorum. Bunu yapanlar insan olamaz. Elleri kırılsın diye beddua etmekten başka bir şey diyemiyorum" şeklinde konuştu.


Avcılar'ın nüfusu ikiye katlandı

Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, ilçe nüfusunun, 1999 yılındaki Marmara Depremi öncesine göre yaklaşık 2 kat arttığını bildirdi. Deprem sonrası korkuyla kaçıp giden vatandaşların kısa süre sonra tekrar ilçeye döndüğünü ifade eden Değirmenci, "Deprem sonrası ilk bir yıl nüfus düştü. Ama deprem öncesi var olan nüfusumuz bugün neredeyse 2 katına çıktı. Avcılar'ı önce İstanbul'un ardından da Türkiye'nin yıldızı haline getireceğiz" diye konuştu.


Topbaş'tan minik sporculara tam destek

Spor ve sporcuya büyük önem veren Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'un olimpiyat hedefini dikkate alarak önemli organizasyonlara imza atıyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen 'İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Eğlenceli Salon Atletizm Yarışması'nın finali Hakkı Başar Spor Kompleksi'nde gerçekleştirildi. Final yarışmalarına 20 ayrı ilköğretim okulundan yaklaşık 350 öğrenci katıldı. Yaşları 7-11 arasında değişen minik öğrenciler cirit atma, 20 metre düz koşu, engelli koşu ve uzun atlama branşlarında kıyasıya yarıştılar. Yarışmalerde dereceye giren öğrencilere kupa ve madalyaları verildi.


Suudi Arabistan basına vize vermedi

İstanbul Ticaret Odası'nın 24 - 28 Mart 2006 tarihleri arasında Suudi Arabistan'ın Ciddi kentine yapacağı inceleme gezisini takip edecek gazetecilere vize vermedi. Yaklaşık bir haftadır Başkonsoloslukla pasaport ve vize işleri için görüşen İstanbul Ticaret Odası'ndaki vize işlerini yürüten yetkililer, son dakikada gelen olumsuz cevabın şaşkınlığını yaşarken, konsolosluğun gazetecilere yönelik engellemeyle ilgili olarak hiçbir açıklama yapmadığı belirtildi. İTO'nun gezisini takip edecekler arasında Hürriyet, Sabah, Zaman, Bugün, Vakit ve Yeni Şafak'tan 10 gazeteci yer alıyordu.


Çanakkale ruhunu gençliğe aşılıyoruz

Bir Şiirdir Çanakkale albümünün galasında konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Çanakkale'yi anlamak, Türkiye'yi anlamaktır. Konforlu araçlarla taşıdığımız çocuklarımızı dört yıldızlı otellerde ağırlıyor ve Çanakkale'den yükselen sesi onlara da duyuruyoruz" dedi. Her yıl net kârının yüzde birini eğitime aktaracak olan Doğtaş Mobilya ile imzalanan protokolün ardından gecede, şiir albümünü de seslendiren Bedirhan Gökçe, Gülay, Hüseyin Turan ve Gökmen Çanakkale şiirlerini yorumladılar.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ/İSTANBUL


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi