T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 23 MART 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İki AB'nin kesiştiği ülke

Arap Birliği'nin, Avrupa Birliği'yle müzakerelere başlayan Türkiye'ye, daimi konuk sıfatı vermesiyle Ankara 'İki AB'de de etkin rol' üstlenen tek ülke oldu. Sudan'da 27 Mart'ta yapılacak Arap Zirvesi'ne Başbakan Erdoğan da katılacak

Duygu
Güvenç

Türkiye, bir yandan Avrupa ile birleşme müzakerelerine hazırlanırken, diğer yandan da Arap Birliği tarafından 'daimi konuk' ilan edildi. Arap Birliği (AB) Genel Sekreteri Amr Musa, Türkiye'nin 'daimi gözlemci' olma talebini resmen kabul etti.

AB tüzüğünde gözlemci statüsü bulunmadığı ve Türkiye'nin yanısıra, İran, Rusya ve Pakistan da aynı talepte bulunması gözönüne alınarak Türkiye için özel bir formül bulundu. Amr Musa, Türkiye'nin bundan sonraki tüm toplantılara katılması için resmi davet yaptı ve katılıma yönelik bir de Mutabakat Muhtırası hazırlandı. Bu çerçevede Türkiye'nin bundan sonraki Arap Birliği toplantılarına, sürekli davet edilmesi kararlaştırıldı.

ABBAS İLE GÖRÜŞME

Mutabakattan sonra AB'nin Irak ile ilgili ilk toplantısına, Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Oğuz Çelikkol davet edildi ve Çelikkol, Kahire'deki toplantıya katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sudan tarafından Arap Ligi Devlet Başkanları'nın 27-28 Mart'ta Hartum'da yapacağı toplantıya davet edildi. Daveti kabul eden Erdoğan, zirvede karikatür krizinin ardından Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında çıkan çatışmaların önlenmesi ve hoşgörünün geliştirilmesine yönelik bir konuşma yapacak. Zirveye Devlet Bakanı Mehmet Aydın da katılacak. Zirve sırasında Sudan'ın Kuzeyli Cumhurbaşkanı ve Güneyli Cumhurbaşkanı yardımcısı ile ikili görüşme yapacak Erdoğan'ın, Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile de bir araya bekleniyor. Abbas'ın önümüzdeki ay da Ankara'ya gelmesi gündemde.

FİLİSTİN YÖNETİMİNİ TANIYIN

Devlet başkanları düzeyindeki zirvenin gündemini Hamas ve Ortadoğu Sorunu, Irak'taki gelişmeler ve Darfur Sorunu oluşturucak. Arap Birliği Dışişleri Bakanları'nın 3 Mart'ta Kahire'de yaptığı toplantıda, Ortadoğu Dörtlüsü, Filistin halkının içişlerine müdahale etmemeleri doğrultusunda uyarılmış ve seçimlerin ardından işbaşına gelen Filistin iktidarının tanınması istenmişti. Zirvede, uluslararası topluma, Filistin halkının iradesine saygı duyulması çağrısında bulunulmuştu.

EN BÜYÜK DESTEK ŞAM'DAN

Türkiye'nin AB'de statü kazanması için en büyük desteği veren ülkelerden biri de Suriye idi. Ancak yıllardır süren girişimlere karşın, AB'nin Türkiye'ye bakışının değişmesinde, Irak operasyonu dönüm noktası oldu. Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlaması, demokratik seçim sistemi ve Türkiye'nin Ortadoğu'da üstlendiği lider ve belirleyici rol da etkili oldu.

Erdoğan, iki ayda 40 kente gidecek!

AK Parti'nin ilçe kongrelerine katılmaya özen gösteren Başbakan Erdoğan, Nisan ve Haziran'da yapılacak 81 il kongresinin hepsinden davet aldı. Yıl sonundaki büyük kongresi öncesinde fırsat buldukça kongrelere katılmaya özen gösteren Erdoğan için parti yönetimi 54 il kongresini programına aldı. Yaklaşık 2.5 aylık sürede 54 ile giderek kongrelere katılması önerilen Erdoğan, bu sayının yüksek olduğunu belirterek sayının 40'a düşürülmesini istedi. 16 büyükşehre mutlaka gideceğini belirten Erdoğan, diğer illerin de uygun bir şekilde dağıtılmasını istedi. Başbakan, bugüne kadar ilçe kongreleri için gittiği illerin hepsine il kongresi için gitmeyebileceğini, düzenlemenin buna göre yapılmasını, tüm teşkilatın ilçe veya il kongreleri aracılığıyla ziyaretinin sağlanmasını istedi. Erdoğan, geçen hafta sonu bir kongrede yaşanan kavgayı hatırlatarak bu tür görüntüleri istemediği uyarısında bulundu. n ERHAN SEVEN


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi