T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 14 MAYIS 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Partinin içine virüs atmak istiyorlar

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarına son noktayı koydu: Bu gündemin amacı AK Parti'nin içine virüs atmak! Ortaya bazı isimlerin atılması, o isimleri çok sevdiklerinden değil. Niyetleri farklı. Bizim gündemimizde Cumhurbaşkanlığı seçimi yok.

Mustafa
Karaalioğlu

Başbakan Tayyip Erdoğan, hem Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarına son noktayı koydu, hem de İran ve Filistin konusunu görüşmek üzere önümüzdeki günlerde ABD'ye bir ziyaret yapmayı düşündüğünü açıkladı.
Viyana'dan Bali'deki D-8 Zirvesi'ne uçarken bir grup gazetecinin sorularını cevaplayan Başbakan Erdoğan, gündeme ilişkin çarpıçı açıklamalarda bulundu.

ABD İLE KONUŞMAMIZ LAZIM

"Bölgemizdeki gelişmeler karşısında Türkiye olarak üzerimize büyük görev düşüyor. Bunun için ABD'ye bir ziyaret planlıyorum. Dönüşte randevu isteyeceğim. Türkiye, Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi eş başkanı olduğu için bunu ABD'yle konuşmamız gerekiyor. Bölgede sıcak bir gelişme olacağını tahmin etmiyorum. Ama olursa Türkiye'ye faturası büyük olur. Irak'taki son durumu, İran'ı, İsrail- Filistin meselesini ABD'yle görüşmemiz gerekir. Azerbaycan'da Ahmedinecad'la görüştük. Barışçıl amaçla nükleer güce kavuşmak İran'ın hakkıdır. Zaten Baradey'in raporunda da kitlesel imha silahı endişesi yok. Saydamlık noktasında eksiklik var. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun denetimine karşı değiller. Ama dünya kamuoyuna güvence vermeleri, kabullenilmesi gerekiyor. Ancak diğer ülkelerin de İran'da rejim değişikliği talebinde bulunmamaları lazım."

FİLİSTİN AÇIK HAPİSHANE GİBİ

"Filistin açık hapishane gibi. Buraya ayni ve nakdi yardımların yapılamadığını Rice geldiğinde de anlattım. 'Doğru değil' dedim. Kendisi 'Biz ayni yardımlara devam ediyoruz' karşılığını verince 'Mahmut Abbas'la konuştum öyle söylemiyor' dedim. Eğer, insan hakları, hukuk varsa bunun halledilmesi lazım. Bir domates sandığı bile gönderilemiyor. Filistin Özel Temsilcisi Vehbi Dinçerler ile Filistin'e gıda, yağ, şeker gibi doğrudan ayni yardım projesi üzerinde duruyoruz. Viyana'da Kofi Annan'la da görüştüm. O da duygularımızı paylaşıyor."

CHİRAC'IN TAVRI TASARIYI MECLİS'E GETİRMEMEK

"Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'la görüştüm. Chirac'ın da soykırım tasarısından rahatsız olduğu anlaşılıyor. O'nun tavrı alt komisyonda konunun kalması veya Meclis gündemine getirmemek. Zaten Meclis gündeminin çok yoğun olduğunu söylüyor. Bizim, Cezayir örneği gibi atılmakta olan bir adımımız yok. Ama, itiraf etmeliyim ki belirli bir yere kadar sabır süreci devam eder. Kin noktasında değiliz ancak kendimize ait yaptırımları uygularız. Türkiye'de iş yapan Fransız iş adamlarıyla toplantıda da bu konu gündeme geldi. Onlar da tasarıya karşı çıkıyorlar ve Fransa'daki yönetimlerini bu yönde etkiliyorlar. Fransa, Türkiye'de birinci yatırımcı. O yüzden hassasiyet göstermeleri şart. İster istemez sıkıntı olur."

ÇANKAYA TARTIŞMALARININ HEDEFİ BELLİ

"Bir yıl sonraki Cumhurbaşkanlığı seçimini bugünden gündeme getirmek, 'bizim hiçbir gündemimiz yok, çok zayıf düştük gündem yaratamıyoruz' demektir. Ayrıca , bu tartışmalar Cumhurbaşkanı'na saygısızlıktır. Ortaya isim atılması samimi niyetten kaynaklanmıyor. Bu, 'Acaba AKP'nin içine nasıl bir virüs atarım' çabasıdır. Yoksa o isimleri çok sevdiklerinden, takdir ettiklerinden dolayı değil. Niyetleri farklı. Bizim gündemimizde Cumhurbaşkanlığı seçimi yok."

D-8'i geliştirmemiz lazım

"Bu benim D-8 zirvesine ilk katılımım. Sayın Cumhurbaşkanı gelemedi onun yerine ben katılıyorum. D-8 üyesi ülkeler arasındaki işbirliği arzu edilen düzeyde değil. Ne yazık ki, ekonomik dayanışmamızı geliştiremedik. Örneğin Pakistan 2 bin 500 km menzilli füzeyi başarıyla denediğini söylüyor. Biliyorsunuz ortak tank projemiz de var. Bunlar büyük rakamlar. Ama askeri, ticari, ekonomik, kültürel alanlarda ilişkileri geliştirmek gerekiyor."

TMY Tasarısı'nı geri çekmeyiz

"Terörle Mücadele Yasası'nı geri çekmemizi kimse beklemesin. Terörle mücadele edenler bizden yasal destek bekliyor, onu mutlaka vereceğiz. Ama katkıda bulunmak isteyen gelir alt komisyonda önerisini yapar. Zaten bu yasa devletin her organına danışılarak hazırlandı. Silahlı Kuvvetler de var, Cumhurbaşkanı da. Şimdi de gelsin herkes katkı versin. Bu Ak Parti'nin değil milletin yasası olsun. Aynı hassasiyeti TGTV yöneticilerine de bildirdim. Eğer uygulamadan ve algılamadan endişeler varsa, bu kanun çıkmadan da geçerli. Tasarının 6. maddesindeki etkin pişmanlık hususu ise, geçmişten beri kanunda bulunuyor. Bizim yazdığımız bir şey değil. Zaten oradan farklı şeyler çıkarmak da yanlış. Bölücübaşının affedilmesi mümkün değil."

AB çabasından geri düşmedik

"Avrupa Birliği çalışmalarının yavaşladığını kabul etmem mümkün değil. Tanıtıcı taramaların 18'i, ayrıntılı taramaların 17'si bitti. Hırvatistan'dan ileriyiz. Arkadaşlar derslerine iyi çalışıyor. Müzakereler önümüzdeki ay başlar. Bunun yanında Avrupalı liderlerle görüşmeye devam ediyoruz. Sivil toplum örgütleri de işin içinde. Bakanlar Kurulu'nun da ilk gündem maddesi hep Avrupa Birliği oluyor. 9. uyum paketini çıkartacağız."

İrtica haberi iç siyasete yönelik

"İrtica haberlerinin son dönemdeki artışının iç siyasetle ilgili olduğuna şüphe yok. Gerginlik üretiyorlar. Biz ayrıca, Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken muhalefetin bütün maharetini ortaya koyacağını tahmin ediyorduk."

Yargının 'Eygi kararı' ilginç

"Bazı kanun uygulamalarını anlamak mümkün değil. Mehmet Şevket Eygi aynı konuda bir davadan beraat ediyor, bir davadan savcının karşı talebine rağmen ceza alıyor. Ben de geçmişte bunu yaşadım. Yargı konuşulmamalıdır tamam ama kararları eleştirilebilir. Sadece yasama, yürütme yerden yere vurulsun olmaz. Eleştiri benim için de geçerli. Hakaret edilmediği sürece eleştiriye açığım."

Saldırı tasvip edilemez

"Cumhuriyet Gazetesi'ne bombalı saldırı tasvip edilemez. Yalnız AK Parti'ye de bu kadar saldırı oluyor, parti binaları bombalanıyor, neden hiçbir yerde yer almıyor? AK Parti bu saldırıların karşısında olan bir partidir. Ancak neden bir siyasi partiye saldırı olunca genel başkanı aranıp 'geçmiş olsun, sorumlular bulunsun' denmez?"

Tek top oynasak fark olurdu

"Belimde sorun yok ama antrenmanda dizimi sakatladım. Maçın başında ben Fatih Hoca ve Schüssel rakibi çok defa 1-2 kişi yakaladık. Tek top oynasak, duvar pasına gitsek mutlaka fark olurdu. Ben tek topa girdim, topla fazla oynamayı istemedim ama sevgili dönem başkanımız Schüssel topla oynamayı çok seviyor. Futbolda egoizm sonuç almaz. Zaten ayakları çok açarsan kas atar, sorun olur. Maçta sistemi iyi planladılar basketbolda olduğu gibi değişiklik oldu. Ama keşke takımların tamamı değil de tek tek değişme olsaydı, daha iyi olurdu. Çünkü bizim birinci takım daha iyi oynuyordu. Maç 7-3 olunca "gidiyor" dedik ama sonra toparladık. Maçtan sonra durumum iyiydi. Sabahleyin toplantıda baktım Hırvat Başbakanı yürüyemiyordu."

Şampiyon uzatmada çıkacak

"Lig çok heyecanlıydı. Asıl kritik maç Denizli'de. Denizli kritik bir noktada, Fener de... Kayseri de UEFA için tüm gücünü koyacak. Şampiyonlukta uzatmalar çok önemli."

Haliç'e Da Vinci köprüsü

Leonardo da Vinci'nin Haliç üzerinde bir köprü projesi vardı. Osmanlı döneminde verilmiş. Şimdi o köprüyü yapacağız. Sütlüce'deki yeni kültür merkezinden karşı yakaya... Sadece yaya yolu olacak, yürüyüş yolu... Belediye başkanımız bunun için mimarları görevlendirdi."

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi