T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 22 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Reformlar, Türkiye'deki siyasi birliğin tutkalı olmalı'

Financial Times (FT) gazetesi bugünkü başyazısında, "Bazı AB ülkelerinin Türkiye'nin üyeliğine karşı daha da katılaştığını" öne süren FT yazarı, "Avrupa sadece Türkiye'deki reformların itici gücü değil, aynı zamanda Türkiye'deki siyasi birliğin tutkalı olmalı" dedi.

İngiltere'de yayımlanan iki büyük gazete, bugünkü makalelerinde Danıştaya yönelik saldırıyla ilgili yorumlara yer verdi ve Avrupa Birliği'ne Türkiye ile ilgili uyarılarda bulundu.

Financial Times (FT) gazetesi bugünkü başyazısında, "Türkiye'nin doğum sancıları çektiğini, AB'nin böyle bir dönemde bu ülkeye yardım elini uzatması gerektiğini" yazdı.

FT'deki makalede, "geçen hafta bir Danıştay üyesinin öldürülmesinin, ülkedeki hükümetle laik kesim arasındaki bazı gerginlikleri ortaya çıkardığı" savunularak, "Bu ayrılık, AB'nin Türkiye'ye uzak tavrıyla büyüyor" yorumu yapıldı.

"REFORMLAR SİYASİ BİRLİĞİN TUTKALI OLMALI"

"Bunun zehirli bir bileşim olduğunu" yazan FT başyazarı, "Türkiye'de ordu ve Kemalist bürokrasinin AK Parti iktidarına kuşkuyla baktığını" öne sürerek, "iki tarafın da birbirinin ayağına basmamaya özen gösterdiğini, hiçbir konuda ısrarlı davranmayıp gerekirse geri adım attığını" savundu.

"Bazı AB ülkelerinin Türkiye'nin üyeliğine karşı daha da katılaştığını" öne süren FT yazarı, "Avrupa sadece Türkiye'deki reformların itici gücü değil, aynı zamanda Türkiye'deki siyasi birliğin tutkalı olmalı" dedi.

"KİMSE TÜRKLERİN ELİNE SU DÖKEMEZ"

AB üyeliğinin Türkiye'de halk, iş çevreleri, ordu ve AK Parti hükümetinin ortak ulusal projesi olduğunu da vurgulayan yazar, "Bir başka deyişle üyelik hedefi, İslami demokrasi ile laik cumhuriyetin aralarındaki bazı sorunlara rağmen nasıl birlikte çalışabileceğinin güzel bir örneği" yorumunda bulundu.

"Toplum yaşamında ordunun yeri ve İslam'ın rolünü belirlemek gibi meselelerle uğraşmak konusunda kimse Türklerin eline su dökemez" diyen başyazar, "Ancak giderek çoğalan bu zıtlıklarla baş etmek, AB'nin Türkiye'ye sürekli engeller çıkaracağı izlenimi vermekten vazgeçmesiyle daha kolay çözülebilir" ifadesini kullandı.

Başyazar yazısını, "AB'nin Türkiye'yi jeopolitik karanlıklara itmek yerine kucaklaması gerektiğini" vurgulayarak tamamladı.

THE GUARDIAN: TAZE BİR BAŞLANGIÇ

The Guardian gazetesi yazarı Madeleine Bunting de bugünkü makalesinde, Türkiye'ye geniş yer ayırdı.

"AB'nin Türkiye'yi kulübe alarak İslam ile taze bir başlangıç yapabileceğini" belirten yazar, "AB'nin kimlik sorgulamasıyla uğraşmayı bir yana bırakması ve medeniyetler çatışması slogancılığını gömme şansına sarılması gerektiğini" vurguladı.

Bakü-Ceyhan boru hattıyla ilgili olarak hafta sonunda Ceyhan'da yapılacak törene dikkat çeken yazar, Türkiye'nin Avrupa'nın ekonomik geleceğindeki önemine bir kez daha işaret etti.

"KOL KOLA GEZİYORLAR"

"Türkiye'de ve özellikle de İstanbul'da çok sayıda Kürt, Ermeni ve Rum'un birlikte yaşadığına, baş örtülü ve modern giysili kızların kol kola gezdiklerine" işaret eden yazar, "bu durumun Türkiye'nin AB üyeliğindeki en önemli kozları arasında bulunduğunu" yazdı.

"Türkler çok parçalı etnik toplum yapısı ve dinsel hoşgörü konusundaki deneyimlerini 15 milyon Müslüman barındıran Avrupa'ya taşıyabileceklerini söylüyorlardı" diyen yazar, "Türkler aslında artık buna sadece başkalarını değil, kendilerini de inandırmaya çalışıyor. Değişik sesler açıkça ortaya çıkıyor. Türkiye 20. yüzyılın büyük bölümünü laiklikle siyasi İslam arasındaki hassas dengelerle geçirdi. İki unsurun da küresel olarak agresifleşmesi, ikisi arasındaki tercihin zorlaşması riskini ortaya çıkarıyor" yorumunu yaptı.

"Bir Danıştay üyesinin silahlı saldırıda yaşamını yitirmesinin bu tehlikeyi keskinleştirdiğini" de savunan yazar, "Türkiye'deki laiklerin AB üyeliğini, hassas dengelerin kendi lehlerine değişmesi için bir fırsat olarak gördüklerini" bildirdi.

Yazar, "AB sürecinin yavaşlamasının, Türkiye'de İslami akımların yoğunluk kazanması gibi bir sonuç doğurabileceği" uyarısında da bulundu.

  • LONDRA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi