T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 22 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Derin ilişkiler zinciri

Danıştay saldırısıyla ilgili yakalanan Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in babası emekli yarbay Salih Raci Tekin'in adının da 40 yıl önce gazeteci-yazar İlhami Soysal'ın kaçırılarak ölesiye dövülmesi olayına karıştığı ortaya çıktı

Abdullah
Muradoğlu
Danıştay saldırısıyla ilgili olabileceği gerekçesiyle aranırken intihar teşebbüsünde bulunarak hastaneye kaldırılan emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin'in babası emekli yarbay Salih Raci Tekin'in adının da 40 yıl önce gazeteci-yazar İlhami Soysal'ın kaçırılarak ölesiye dövülmesi olayına karıştığı ortaya çıktı.

TURAL'I ELEŞTİRDİ, DÖVÜLDÜ

Akşam gazetesinin Ankara temsilcisi olduğu 1966'da dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Cemal Tural aleyhinde ağır eleştiriler yazan Soysal, telefon ve mektup yoluyla tehditler alıyordu. Soysal, Org. Tural'ı, Cumhurbaşkanlığı Köşkü bahçesinde en üst düzey komutanlar için lüks köşkler yaptırmasını eleştiriyordu. Gelen tehditler üzerine Soysal, "Erkekçe" başlıklı sert bir yazı daha kaleme aldı. İlhan Selçuk'un daha önce yazdığına göre CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, bir kokteylde karşılaştığı Soysal'a, bir an önce Org. Tural'ı telefonla arayıp görüşmesi uyarısında bulunmuş. İsmet Paşa, sonraki günlerde de Soysal'a aynı uyarıyı tekrarlamış. Tural'ı aramayan Soysal, 8 Eylül 1969 günü biri yarbay üç asker tarafından feci şekilde dövüldükten sonra Ankara Polatlı Karayolu'nda, 17 kilometre mesafedeki Çayyolu Köyü yakınlarında araçtan atılır. Olay Ankara'da büyük bir yankı yaptı.

ECEVİT SORU ÖNERGESİ VERDİ

9 Eylül 1969 tarihli Hürriyet'e konuşan Soysal, işe gitmek üzere dolmuş beklerken takım elbiseli, kravatlı bir şahsın kendisini 1956 model siyah Buick marka arabasına davet ettiğini, kendisinin bu durumdan kuşkulanmayarak bu nazik daveti kabul ettiğini belirtir. Yolda iki kişinin daha araca bindiğini kaydeden Soysal, aracın Kızılay'a gelmeden Bakanlıklar'daki Akay Sokağı'nın başında, Kızılay'a inmeyeceğini ve İçişleri Bakanlığı'na doğru sapacağını söylediğini, bunun üzerine kendisinin inmek istediğini söylemiş. Soysal, araç İçişleri Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı binasının arasında iken kafasına sert şekilde vurulduğunu belirtir. Bir soygun ile karşı karşıya olduğunu sanan Soysal, saldırganların "Büyüklerimiz aleyhinde yazarsın ha.. Sen komünist misin" diye bağırmaları üzerine durumu anlar. Soysal sözlerini, "Beni Ankara'dan uzakta bir yerde attılar. Sakın arabaya da bakma dediler. Zaten gözlüğüm yoktu, göremiyordum. Köylüler geldi (Araba kazası mı?) dediler. (Hayır, polisler dövdü) diye cevap verdim ve zorlukla bir kamyon durdurup şehre inebildim..." diye bitirir. Ankara Emniyeti, Soysal'ın dövülmesi olayı ile mensuplarının ilgisi olmadığını ve saldırganların bulunulması için çalışma başlatıldığını açıklar. Başbakan Süleyman Demirel, "Fevkalade bir şeyden fevkalade üzüntü duyarız. Hadise tahkik ediliyor" derken İçişleri Bakanı Faruk Sükan da Buick marka aracın bulunması için talimat verdiğini söyler. CHP Milletvekili Bülent Ecevit de bir soru önergesiyle olayı Meclis gündemine taşır.

SALDIRGANLAR ÖZEL HARP'Çİ ÇIKTI!

Polisin yaptığı araştırma sonucunda Buick marka araç terkedilmiş olarak bulundu. Arabanın, Yarbay Salih Raci Tekin'e ait olduğu ortaya çıktı. Soysal kendisini kaçırarak döven Yüksel Aşcıoğlu ve Sadık Görmez'i de teşhis etti. Tekin, Kıbrıs'ta görevliydi. Tekin ve iki astsubay Soysal'ı ağır şekilde darp etmekten yargılanarak cezalandırılmıştı. Soner Yalçın'ın "Bay Pipo" kitabında yazdığına göre Raci Tekin ve diğer iki astsubay 'Özel Harp Dairesi'nde görevliydi. Olaya göz yumduğu gerekçesiyle suçlanan ÖHD Başkanı Tuğgeneral Recai Engin de 'Hava değişikliği' gerekçesiyle asker ataşe olarak Londra'ya gönderilmişti.

DENKTAŞ BİLDİRİSİ'NDE İMZACI

Muzaffer Tekin'in ismi daha önce KKTC Rauf Denktaş'ı desteklemek amacıyla bir araya gelen ve bir bildiri yayınlayan girişimciler arasında da yer almıştı. Muzaffer Tekin'le birlikte bildiriyi imzalayanlar arasında, Yekta Güngör Özden, Vural Savaş, Bedri Baykam gibi isimler bulunuyordu.

Tural Paşa, Demirel'i iktidardan indirecekti

İlhami Soysal'ın dövülmesine neden olan Genelkurmay eski Başkanı merhum Org. Cemal Tural'ın, 1961'de İstanbul Birinci Ordu Kumandanlığı sırasında Adnan Menderes ve iki arkadaşının alelacele idam edilmesinde önemli rol oynadığı belirtiliyor. Tural'ın Genelkurmay Başkanlığı sırasında, 1966 Kasım'ında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ile ilişkileri gerginleşti. İki isim arasında karşılıklı restleşmeler yaşandı. Aralık ayının başında da Ankara'da bir darbe yapılacağı haberleri yayıldı. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'dı. CHP lideri İsmet İnönü, Başbakan Demirel ve Sunay'ın ortak bir tavır alması üzerine Tural, demokrasiye bağlılık demeçleri vermiş, böylece sözkonusu gerginlik ortadan kalkmıştı.


  • Aydınlandıkça 'karanlıklaşıyor'
  • Saldırıda ilk tutuklama
  • Çeteyi herkes gördü

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi