T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
İ S T A N B U L 22 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Haydarpaşa için yarışacak

Haydarpaşa Gar ve Limanı kapsayan 5 milyar dolarlık geri dönüşüm projesi için uluslar arası boyutta bir yarışma yapılacak. Yarışmaya dünyanın en önemli mimar ve mühendislerinin katılmasının sağlanmasına çalışılıyor

Hamdi
Ateş
Marmaray'ın tamamlanmasıyla tarihi Haydarpaşa Garı'nın işlevini yitirecek olması nedeniyle bu alana yapılacak dönüşüm projesini dünyanın en ünlü mimarları hazırlayacak. TCDD Haydarpaşa Gar ve liman alanı için hazırladığı dönüşüm projesi için uluslar arası alanda proje yarışması yapacak. Yarışmada birinci olan proje hayata geçirilecek.

TCDD'nin hazırlayıp Ulaştırma Bakanlığı'na gönderdiği Haydarpaşa Projesi Raporu'na göre, çalışmaların büyük bölümü tamamlandı. Raporda kentsel tasarım fikir projesi yaptırılması için çalışmanın başladığı belirtildi. Proje için İstanbul'da gerçekleştirilen 22. Uluslararası Mimarlık Kongresi'nin başkanlığını yapan Süha Özkan ile görüşüldü.

ÖZKAN'DAN DESTEK

Ünlü mimar Süha Özkan, projenin İstanbul'a ne verebileceğinin üzerinde durulmasını, uluslar arası boyutta tanıtılmasını ve mimarların proje sunmasına olanak sağlanmasını, daha önce yapılan projelerin incelenmesini, projenin kamuoyunda tartışılıp, kamuoyu desteği alınmasını istedi.

TCDD kamuoyunda olumsuz bir izlenim olmaması için projeyi bir yarışma ile Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen mimarları arasında yapılacak bir yarışma ile gerçekleştirilmesini planlıyor. Daha önce büyük projelere imza atmış mimarların katılacağı yarışma sonunda dereceye giren projelerin yapılması için ihaleye çıkılacak. İhale sonunda proje Yap-İşlet-Devret modeli ile gerçekleştirilecek.

YATIRIMA 5 MİLYAR DOLAR

Haydarpaşa Projesi için yapılan çalışmalarda başta Haydarpaşa Garı olmak üzere tarihi eserlerin korunması, yeşil alanların oluşturulması ve İstanbul'un silüetini değiştirmemesi projenin ana hatlarını oluşturacak. Projenin gerçekleştirileceği alan ise, Harem Otogarı ve çevresi, liman Ro-Ro sahası, yeni mol, eski mol, TCDD manevra alanı, eski eğitim binası ve arsası, DLH arazisi, silo ve TMO binaları, gar binası, ticari ambarlar, depo ve atolyeler ile lojmanlar bölümünü kapsayacak. Yaklaşık 1 milyon 300 bin metrekare alanda gerçekleştirilecek Haydarpaşa Kompleksi içerisinde yat limanı, yat klübü, kuruvaziyer limanı, hastane, oteller, kongre ve kültür merkezi, konutlar, iş merkezleri, ticaret alanları, alışveriş merkezleri, spor merkezleri, parklar, okullar ve otopark bulunacak. İhaleyi kazanan şirketin 49 yıl işleteceği Haydarpaşa Kompleksi için 5 milyar dolarlık yatırım yapılacak.

PARA VE ONAY BEKLENİYOR

Ulaştırma Bakanlığı'na sunulan raporda, bölgedeki Hazine arazilerinin TCDD'ye devredilmesi için tapu çalışmalarının tamamlanma aşamasına geldiği belirtildi. Bunun yanında üzerinde vakıf şerhi bulunan taşınmazlar için 700 bin YTL yasal taviz bedeli ödeneceği kaydedilen raporda, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) taşınmazlarının devri konusunda sorun yaşandığı ifade edildi. TMO ile yaşanan sorunların çözümü için siyasi destek istenen raporda, TMO'nun taşınmazlarının alımı için 13 milyon YTL ödeme yapılacağı belirtildi. Bölgedeki Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin taşınmazlarının TCDDD'ye devredilmesini istediklerini ancak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) bu taşınmazları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devretme kararı aldığı kaydedilen diği raporda, ÖİB'nin "İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşün" dediği ifade edildi.


'Terörün insan kaynağı kesilmeli'

Fatih Koleji'nin düzenlediği 'Şehircilik Proje Yarışması'nda en çok dikkati çeken çalışma, Özel Fatih Koleji öğrencileri İlkay Yücel ve Mahmut Bilal Yılmaz'ın 'terör' ile ilgili perojeleri oldu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nin de bilgi ve belge olarak destek verdiği proje çalışmasında öğrenciler terör örgütlerini sağ, sol ve bölücü örgütler olmak üçere üçe ayırdı. Terör örgütlerinin insan profillerini çıkaran öğrenciler, sağ örgütlerin yüzde 65'nin, sol ve bölücü terör örgütlerinin ise yüzde 75 oranında 14-25 yaşları arasında lise ve üniversite çağındaki çocukları kendilerine hedef kitlesi olarak seçtiğini ortaya koydu. Terör örgütlerinin insan kaynağının kesilmesi halinde, teröristlerin sahip olduğu silahların bir işe yaramayacağını ifade ettiler. Öğrencilerin araştırmasında, İstanbul'da teröre mağruz kalan ilçelerin başında, Gazi Mahallesi, Gaziosmanpaşa, Esenler, Taksim ve Levent geliyor. Halkın yüzde 78'i terörün önlenebileceğine, yüzde 22'si de önlenemeyeceğine inanıyor.

MÜFREDATA TERÖR GİRMELİ

Öğrencilerin altı ay süren çalışmalarında, terör örgütlerinin akraba ilişkisi, ekonomik sorunlar, dini değerler ve etnik köken gibi unsurları kullanarak kendilerine yandaş buldukları anlaşıldı. Terör örgütlerinin gençlerin her türlü isteklerini karşılayarak onları kendilerine çektiği ifade edildi. İlkay

Yücel ve Bilal Yılmaz, gençleri terörden kurtarmak için ilköğretim müfredatına 'terör' konulu bir ünite konmasının önemli olacağına inanıyorlar.

  • OKTAY MEHMET /İSTANBUL


    Türkçe 'Hürrem Sultan'a tanıtım

    Ukraynalı ünlü yazar Pavlo Zahrebelniy'in ''Hürrem Sultan'' romanının Türkçe çevirisi, İstanbul'da tanıtılacak. Topkapı Sarayı'nda 23 Mayıs Salı günü gerçekleştirilecek tanıtım resepsiyonuna, Türkiye ve Ukrayna'dan çok sayıda yazar ve sanatçının katılacağı belirtildi. Da (Diyalog Avrasya) Yayıncılık tarafından düzenlenecek resepsiyonda, Ukrayna'da çevrilen ''Hürrem'' filminin başrol oyuncusu Olga Sumskaya'nın da bir gösteriyle Hürrem Sultan'ı canlandıracağı kaydedildi.


    Radar arızası havalimanını kilitledi

    Atatürk Havalimanı'nda, elektrik kesilmesinden kaynaklandığı belirtilen radar arızası nedeniyle uçak iniş ve kalkışları yaklaşık yarım saat süreyle yapılamadı. Havalimanındaki bazı radarlar, elektrik akımının kesilmesinden kaynaklanan bir arıza nedeniyle saat 19.00 sıralarında devreden çıktı. Uçakların Atatürk Havalimanı'na iniş ve kalkışına bir süre izin verilmedi. Arızanın giderilmesinin ardından hava trafiğinin normale döndü.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • Yöneten:
    SEDAT BAKICI

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi