T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 30 MAYIS 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Gül: İrtemçelik görevinin başında ve işini yapıyor

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik'in görevinin başında bulunduğunu ve işini yaptığını belirterek, sıkıntılı bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Abdullah Gül
AK Parti TBMM grup toplantısı öncesinde gazetecilerin, İrtemçelik ile görüşmesine ilişkin sorularını yanıtlayan Gül, "Bunlar tamamen Türkiye'de bugünkü iç politikaya alet edilen konular... Kendisi Almanya Dışişleri Bakanı'nın Türkiye ziyaretiyle ilişkin hazırlık nedeniyle burada. Cumhurbaşkanları, başbakanlar ve bakanların ziyaretleri öncesinde gelirler" dedi.

Gül, "Büyükelçi'nin kırgınlığı var mı?" sorusuna karşılık, İrtemçelik'i Almanya'ya kendilerinin gönderdiğini, atamanın Başbakan ve kendi onayı, Cumhurbaşkanı'nın tasvibiyle yapıldığını anlattı.

"Bunlar, bugünkü politik ortamdan nasıl olur da bir olumsuzluk çıkartırız gayretleridir" diyen Gül, şöyle konuştu:

"Sayın Büyükelçi görevinin başında ve işini yapıyor. Herhangi bir sıkıntılı durum söz konusu değil. Olayla ilgili televizyon programı izlendiğinde, Başbakan soruyor 'nedir?' diye, Büyükelçi de cevap veriyor. Ortada bir anormal durum yok. Zaten böyle bir kısıtlama ve yasak da yok. Ne genelgede ne de uygulamada böyle bir yasak var. Zaman zaman uygulamada yanlışlık olabilir. Ama 3-4 senedir uygulamada da genelgelere aykırı bir yanlışlık söz konusu değil."

Şimdiye kadar Almanya'da böyle sıkıntılar olmamıştır. Fevri bazı olaylar olabilir, bunlar ayrıdır. Her yerde yanlışlar yapılabilir. Ama uygulamada, vatandaşlarımıza karşı ayrımcılık kesinlikle söz konusu değil. Bütün büyükelçilik ve konsolosluklara bizim talimatımız;

'Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyan tüm vatandaşlarımıza sahip çıkacaksınız, hepsini kucaklayacaksınız' şeklindedir. Bu şekilde devam ediyor. Bunun dışındakiler politik olumsuzluklar çıkartmaya dönüktür."

"BÜYÜKELÇİYİ BAŞBAKAN ÖNERDİ"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik'i başbakanlığı döneminde, o dönemde AK Parti Genel Başkanı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önerdiğini söyledi.

Gül, "Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyan tüm Türk vatandaşları, hangi partiden, hangi görüşten, hangi etnikten olursa olsun Türk büyükelçiliklerine ve konsolosluklarına girebilir" dedi.

TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Abdullah Gül, "Ertuğrul Özkök, Başbakanın Danıştaya yapılan saldırıyla ilgili yanıltıldığını, bu işin arkasından örgüt çıkmadığını yazdı. Olayın arkasında çete, örgüt olmadığı, olayı tek kişinin yaptığı söylendi. Ne diyorsunuz?" sorusu üzerine, şöyle konuştu:

"Öyle olmasını çok arzu edenler var. Çok kötü bir olay. 'Birisi, birdenbire bir kriz, çılgınlık geçirip de bu vahim, menfur saldırıyı tek başına yaptı.' Keşke, böyle olsa...' Türk siyasi hayatına bakarsanız, bu işler nasıl oluyor ortaya çıkar. Saldırıyla ilgili olarak kimseyi suçlayamayız. Bunu ancak her şeyi değerlendirecek olan mahkemeler ortaya çıkaracaktır. Savcı iddianamesini hazırlayacak, bir şeyler söyleyecek... Ancak her şeyi en son değerlendirecek olan mahkemelerdir."

"MECLİS'TEN ARKADAŞIM"

Gül, Büyükelçi İrtemçelik'in yurtdışında Cumhurbaşkanını temsil ettiğini, ancak atanmasını sağlayanın Başbakan olduğunu söyledi. Gül, "Sayın Başbakanın büyükelçiyle bir sorunu yok. Büyükelçiyi ben başbakanken, Sayın Başbakan önerdi. Benim de Meclisten arkadaşımdır" diye konuştu.

Büyükelçiliklere ve konsolosluklara girişle ilgili bir yasak olmadığını belirten Gül, Berlin'deki olayın "fevri bir olay" olduğunu söyledi.

Genelgenin yanlış anlaşıldığını dile getiren Gül, 'Genelgede, 'içeriye girişi yasaklayın', gibi bir şey var zannedildi. Ama yok. Vatandaşların içeriye girmesiyle ilgili bir yasak yok, olamaz da zaten. Orada büyükelçiye bir tepki doğdu, Sayın Başbakan da o tepkileri hafifletti" diye konuştu.

"VATANDAŞLARIMIZ ARASINDA AYRIM YAPTIRMAM"

Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyan tüm Türk vatandaşlarının, hangi partiden, hangi görüşten, hangi etnikten olursa olsun Türk büyükelçiliklerine ve konsolosluklarına girebileceğini ifade eden Gül, "(Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım) diyorsa bütün büyükelçiliklerin, konsoloslukların kapısı açıktır. 'Onlar şu resepsiyona, toplantıya gelebilirler, şuna gelemezler...' Bu olmaz" dedi.

Yurtdışına giden her büyükelçiye; bütün Türk vatandaşlarının büyükelçiliklere girebileceği talimatını verdiklerini kaydeden Gül, "Vatandaşlarımız arasında bir ayırım yaptırmam, yaptırmayız" diye konuştu. Abdullah Gül, "Almanya'da peçeyle gezen Türk vatandaşı da görmediğini" de ifade etti.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi