T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 30 MAYIS 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

AB ile 'resmi' pazarlık 12 Haziran'da başlıyor

Türkiye'nin tam üyeliğine karşı çıkarak 'imtiyazlı ortaklık' isteyen Avusturya'nın dönem başkanlığında fiili müzakerelere başlama kararı alındı. Türkiye ile AB arasında fiili müzakereler 12 Haziran'da Bilim ve Araştırma faslıyla başlayacak

Berivan
Oruçoğlu
Türkiye'nin 40 yıllık Avrupa rüyası, 3 Ekim'de müzakereleri başlama kararıyla hayata geçmesinden sonra 12 Haziran'da 'fiili' müzakerelere başlanmasıyla farklı bir boyuta ulaşacak. Tam üyelik için pazarlıklara resmen başlanacak.

AB Dışişleri Bakanlarının hafta sonu Viyana'da yaptıkları gayrıresmi toplantıda Türkiye ile fiili müzakerelere başlanıp başlanılmaması hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. AB ile müzakerekelerde ilk başlık Bilim ve Araştırma faslında olacak. AB çevreleri faslın aynı gün kapatılabileceğini belirtiyorlar.

Böylece 12 Haziran'da AB ile 35 müzakere başlığından ilki tamamlanmış olacak. AB kaynakları, Bilim ve Araştırma faslının 'kolay' başlıklar arasında olduğunu anımsatarak, bu fasılda Birlik müktesebatına uyumda sorun yaşanmayacağına dikkat çekiyorlar. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün katılacağı 12 Haziran'da Lüksemburg'da yapılacak Katılım Konferansı'nda, AB ile ikinci müzakere başlığı olan Eğitim ve Kültür faslının açılması beklenmiyor. AB yetkilileri Eğitim ve Kültür alanında Türkiye'nin bu başlıkla ilgili pozisyon belgesini henüz göndermemesini gerekçe olarak gösteriyor.

VİYANA İSTEKSİZ BAŞLATIYOR

Brüksel'deki AB gözlemcileri söz konusu kararın Türkiye'deki reform yanlıların elini güçlendirmek için de iyi bir mesaj olacağının altını çiziyorlar. AB Dönem Başkanı Avusturya'nın Türkiye ile müzakereleri fiilen başlatmak için pek de istekli olmadığına işaret eden AB gözlemcileri, dönem başkanlığı Haziran sonunda sona eren Avusturya'nın yine de Türkiye ile ilgili önyargılı olduğu izleniminden kaçınmak için bir başlıkta müzakereleri başlatılmasına sıcak baktığını ifade ediyor.

  • BRÜKSEL

    Hayvanat bahçeli çevre faslı başladı

    AB'ye tam üyelik müzakerelerinde hayvanat bahçelerinin durumları, gürültü kirliliği gibi konuların ele alınacağı 27'nci fasıl olan Çevre ile ayrıntılı tarama toplantısı başladı.Toplantıda Türkiye'nin çevresel yükümlülükler, çevreyle ilgili konulara halkın katılımı, çevresel etki analizleri ve stratejik değerlendirme raporları, yaban kuşları ve hayvanat bahçeleriyle ilgili yönetmelikler, hayvan türlerinin korunması, maden atıkları, tehlikeli atıklar, atık yağlar, içme suyu ve önlemleri, genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar (GDO), hava kalitesi, yakıt kalitesi, karbondioksit emisyonları, gürültü kirliliği, ozon tabakasını incelten maddeler, emisyon ticareti, entegre kirlilik önleme ve kontrolü, tehlikeli kimyasal maddelerin dış ticareti konularında AB müktesebatına uyumu ele alınacak.

    AB tarafı Türkiye'den Kyoto Protokolü'yle Espoo ve Aarhus konvansiyonlarını imzalaması, hava kirliliğinin ölçümü konusunda bakanlıklar arasındaki görev çakışmasının düzenlenmesi, sanayi kirliliğinin kontrolü ve risk yönetimi konusunda uygulamada ilerleme sağlanmasını bekliyor.

    Atina'dan AB'ye Kıbrıs paketi

    Yunanistan'ın, Kıbrıs sorununda yeni bir ivme olması amacıyla AB'ye sunulmak üzere bir öneri paketi hazırladığı öne sürüldü. Öneriler arasında, Kıbrıs'ın iki parçasının gümrük birliği ve Mağusa'da Avrupa alanı oluşturulmasının da yer aldığı belirtildi.

    Rum radyosu, Yunanistan'da yayımlanan Eleftherotipia gazetesinde yer alan habere dayanarak, Yunan hükümetinin önerisinin ana ekseninin, bir serbest ticaret ve malların dolaşımı sistemi kurulması olduğunu duyurdu. Buna göre, Mağusa'da, tamamen askerden arındırılmış ve AB'nin geçici denetiminde olacak bir Avrupa bölgesi oluşturulması öngörülüyor. Bölgenin nihai statüsüne gelecekte, Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm çerçevesinde karar verilecek. Statüleri 1974'ten sonra değişen mülklerin tamamı da koruma statüsüne geçecek. Düzenleme çerçevesinde bu mülklerin alımı, satışı ve devri yasaklanacak.

    Fikir babalığını Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yannos Valinakis'in üstlendiği öneriler paketi, Yunanistan'ın başka unsurların neden olduğu gelişmelere sadece pasif tepki göstermesi değil, bunlara yetişebilmesi anlayışına dayanıyor. Rum yönetimi sözcüsü Yorgos Lillikas ise haberi yalanladı.

  • LEFKOŞA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi