T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 10 NİSAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kıtalararası it dalaşı

ABD'nin F-35 JSF ile Avrupalı Eurofighter savaş uçakları Türkiye için 'it dalaşı' yapıyor. İki taraf da 10 milyar dolarlık ihaleyi kazanmak için Türkiye'ye teklif yağdırıyor

Türkiye'nin gelecek 20 içinde Hava Kuvvetleri'ndeki F-16 ve F-4'lerin yerini alacak 10 milyar dolarlık 100 yeni nesil uçak alımı için Avrupa ile ABD arasında büyük rekabet başladı. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu sekiz müttefik ülkenin katıldığı F-35 Joint Strike Fighter'ın (JSF) baş üretici Amerikan Lockheed Martin şirketi, İngiliz; Alman, İspanyol ve İtalyan şirketlerinin ortak üretimi olan Eurofighter Typhoon'a karşı karşı atağa geçti. Amerikan şirketi, Ankara'ya F-35'i seçmesi halinde, Türk savunma sanayine 3.5 milyar dolarlık üretim işi teklif ettiği belirtildi. Aynı şekilde Eurofighter da Türkiye'ye yerli üretim öneri paketi hazırladığı ancak bunun henüz açıklanmadığı bildirildi.

F-35 projesinde ABD'nin teknoloji transferine soğuk bakması nedeniyle projenin Avrupalı ortakları ile ABD arasında görüş ayrılıkları yaşanıyor.

Lockheed Martin yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 2002 yılı rakamlarına göre 3.5 milyar dolar tutarındaki, değeri şu anda 4 milyar doları aşan bu teklif çerçevesinde, ağırlıkla JSF uçaklarının bir bölümünün gövde ve kompozit malzemelerinin üretiminin Türkiye'deki TAI tesislerinde yapılması öneriliyor.

ANKARA EK İŞLER DE İSTİYOR

Türkiye 100 yeni nesil savaş uçağı için gelecek 20 yılda yaklaşık 10 milyar dolara yakın harcama yapmayı planlıyor. Ancak, Ankara ödenecek rakamın yüzde 50'si karşılığındaki imalat işinin, Türkiye'de yapılmasını şart koşuyor. Türk yetkilileri, Lockheed Martin'in TAI için önerdiği imalat oranının tatmin edici bulunduğunu, ancak Türkiye'nin, Aselsan, Havelsan ve Roketsan şirketleri için de ilave iş talep ettiğini belirtiyor.

ASELSAN, Mars - V'le teknoloji atağında Türk savunma sanayiinin önde gelen kuruluşlarından ASELSAN Genel Müdürlüğü'nün, savunma sistemlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmaları sürüyor. ASELSAN'ın zor muharebe koşullarında hedeflerin tespit edilmesi ve toplanan bilgilerin komuta-kontrol kademelerine iletilmesi amacıyla gündeme gelen Mars-V Keşif-Gözetleme Aracı Projesi geliştirildiği öğrenildi. Tekerlekli hafif zırhlı araç (KOBRA) üzerine kurulu sistem, bozuk arazide ve tehdit altında görev yapabilme imkanına da sahip olacak.

Eurofighter'dan da cazip teklif geldi...

F-35 JSF'nin rakibi Eurofighter Typhoon üreticisi de Türkiye'ye yeni sunduğu planda 'cazip' bir yerli üretim önerisinde bulunduğu belirtilirken, bu önerinin ayrıntıları henüz açıklanmadı.

Yeni nesil savaş uçağı alımı ihalesinde Ankara'nın, kararını bu yılın sonuna kadar açıklaması öngörülüyor. Alınacak yeni nesil savaş uçakları, zaman içinde, halen Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan F-16 ve F-4 uçaklarının yerini alacak. ABD önderliğinde yürütülen JSF'nin sistem geliştirme aşamasında yedi müttefik ülkenin yanı sıra Türkiye de yer alıyor. Eurofighter ise İngiliz, Alman, İspanyol ve İtalyan firmalarınca üretiliyor.

İt dalaşı nedir?

İt dalaşı (Dog fight) rakip ama aralarında savaş olmayan ülkelere ait savaş uçaklarının birbirine ateş etmeden füzelerini karşılıklı kilitmeyi amaçlayan, bir tür tehlikeli savaş oyunu.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi