T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 2 OCAK 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Mahkumlar A.Ş özelle yarışıyor

Hükümlülerin çalıştığı iş yurtları gelirini iki katına çıkararak 24 trilyona ulaştı. Özel sektörle yarışan mahkumlarca üretilen ürünler adliyelerde halka arz ediliyor.

Evin
Göktaş

Cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklular, artık sadece gün sayarak zaman öldürmüyor. Demir parmaklıklar arkasında özgür olacakları günü sabırsızlıkla bekleyen mahkumlar, cezaevinde hayvancılıktan mobilyacılığa kadar bir çok alanda meslek sahibi oldu. Mahkumların çalıştıkları iş yurtları, her yıl gelirini iki katına çıkarıyor. Bankada değerlendirilen bu paralar, faiz ve diğer gelirlerle birlikte daha da artıyor. 4301 sayılı Ceza ve İnfaz Kurumları ile ilgili Kanun yürürlüğe girdikten sonra iş yurtlarından elde edilen kar, her yıl katlanarak arttı ve önceki yıl 25 trilyon liraya yaklaştı. . Bugün özel sektöre en büyük rakip haline gelen cezaevi iş yurtlarında üretilen ürünler, adliyelerde halka arz ediliyor. Bu ürünlere vatandaşlar tarafından büyük rağbet gösteriliyor.

Ceza infaz kurumlarında, son derece modern olan ve özel sektörla boy ölçüşecek konumda bulunan iş yurtlarında, "büyükbaş ve küçükbaş hayvan besiciliği, kümes hayvancılığı, mandacılık, zirai faaliyetler, mandıracılık, matbaacılık, ciltçilik, madeni eşya ve karoser yapımı, halı yün ipliği, halı ve kilim dokumacılığı, kunduracılık, terzilik, demircilik, bakım-onarım, tornacılık, mobilyacılık ve hızarcılık" gibi bir çok iş kolunda çalışma yapılıyor. Adalet Bakanlığı'nın basılı evrak ve yayınlarının tamamı, adliye ve cezaevlerinin inşaat, onarım, demirbaş ve döşeme ihtiyaçlarının büyük bir bölümü, bu iş yurtlarında karşılanıyor.

Bütçe ile 11 F Tipi

İş yurtları bütçesinden 35 adliye hizmet binası, 11 F Tipi cezaevi, 39 adet lojman yaptırılırken, 10 adliye binasının tamamlanması için destek sağlandı. Bunun yanısıra 72 adet ceza ve infaz kurumunun oda sistemine dönüştürülmesi, 670 adet lojman ve 6 adet cezaevi onarımı, 4 adet cezaevinde ruhsal problemli olan hükümlü ve tutuklular için özel bölüm yapılması, 3 adet eğitim merkezi tadilat ve onarımı, 6 adet cezaevinde spor kompleksi ve iş atölyesi yapımı için harcama yapıldı. İnşaat ve onarım işlerinin yanısıra adliye ve cezaevlerinin tefrişat ihtiyaçları da, işyurtlarında üretilen malzemelerle karşılanıyor.

5 bin kişi çalışıyor

Hükümlü ve tutukluların meslek ve sanatlarını koruyup geliştirmek veya onlara yeni bir meslek ve sanat öğretmek amacıyla 200'e yakın cezaevi bünyesinde iş yurdu faaliyet yürütüyor. İş yurtlarında 5 binden fazla hükümlü ve tutuklu çalışırken, bu sayı giderek artıyor. İş yurtlarında çalışan görevli personel ile işçi ve hükümlülere, elde edilen gelirin yüzde 25'ini aşmamak kaydıyla her yıl belli bir kar payı ödeniyor. Böylece hükümlü ve tutuklular bir yandan meslek ve sanat öğrenirken, aynı zamanda para da kazanmış oluyorlar.Cezaevi iş yurtlarında üretilen her türlü mal ve eşya, özel sektöre de satılıyor.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi