T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 2 OCAK 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bilkent'in Nurcuları, sosyalistleri

Bilkent Üniversitesi mezunu Burak Bilgehan Özpek, ODTÜ'deki master tezi için Bilkent'in öğrenci tiplerini araştırdı. Özpek'in tezine göre, Bilkentli öğrenciler 5 gruptan oluşuyor: Nurcular, Sosyalistler, Liberaller, Entelektüeller ve Lailacılar...

Evin
Göktaş

Türkiye'nin ilk özel üniversitesi Bilkent, ODTÜ'de tez konusu oldu. Yüksek lisans öğrencisi Burak Bilgehan Özpek, master tezinde mezun olduğu Bilkent Üniversitesi'ni sosyolojik analizini yaptı. Burslu ve burssuz öğrencileri değerlendiren Özpek, öğrencileri 5 gruba ayırdı.

NURCULAR

Burslularda göze çarpan en büyük grup Nurculardır. Bu grubun erkeklerinin kazaklarını ve süveterlerini anneleri örmüştür. Bu grubun kızları ise, uzun etekleriyle ve paltolarıyla çok çabuk anlaşılırlar. Nurcular'da eksik olmayan aksesuarların başında son model 'walkman'lar gelir."

NİHİLİST SOLCULAR

Bursluların çok küçük bir grubunu 'Sosyalist'ler oluşturur. Çoğu ya atılır ya da Terörle Mücadele Kanunu'na muhalefetten hapse girer. En belirgin özellikleri 'nihilistler' kadar hayattan bezmiş olmaları, salaş giyinmeleri ve hırçın davranışlarıdır.

LİBERALLER

Burslu öğrenciler Anadolu Lisesi mezunları dikkat çeker. Sosyo-ekonomik düzeyi orta sınıfın üzerindedir. Bilkent'e çok rahat a dapte olmuşlardır. Dini olarak nasları yoktur. Hem orta sınıfla hem üst sınıfla arada bir köprü oluştururlar

ENTELEKTÜELLER

Burssuz öğrenciler arasında merkezde yer alan liberaller Bilkent'in öğrenci dinamiğini oluşturuyor. Sinemaya giden, klasikleri okumuş, politik tarihe meraklı, popüler kültüre hakim bir gruptur.

Geleceğin Cem Uzanları Lailacılar

Burssuzlar arasında bir başka grubun ise alkollü araç kullanıp lüks arabalarıyla ölümden dönen öğenciler olduğuna dikkat çeken Burak Bilgehan Özpek, bu grupla ilgili şu saptamalarda bulunuyor: "Genel olarak liseyi özel kolejlerde okumuşlardır. Politika, tarih, felsefe gibi konularla pek alakadar değiller. Genelde İktisadi ve İdari Bilimler öğrencisidirler. Arabalarının motor hacimleri, gidilen mekanlar, Şubat ayında Uludağ'da olmak ve tatillerde İtalya'ya gitmek çok önemlidir. Daima Laila'dan yeni çıkmış izlenimi verirler. Zaten suratlarında da devamlı gazetecilere yakalanmış ünlü şaşkınlığı vardır.

ÜST SINIF AİLELER

Aileleri üst sınıfı oluştururlar. İstanbul, İzmir ve Ankara kökenlidirler. Bir şekilde sınıfları iyi kötü geçer ve mezun olurlar. Ne var ki mezun olduktan sonra sırra kadem basarlar ve kimse nerede işi girdiklerini veya nereye gittiklerini bilmez. Lüks gece kulüplerine takılırlar. Hande Yener ve Serdar Ortaç dinlerler. Dar bir çevre içinde flört eden bu grubun kız ve erkeklerinin, yalnız kaldıkları zaman ne konuştuğu çok merak edilir. Konuşurlar mı yoksa sadece bakışırlar mı bilinmez ama, şu çok iyi bilinir ki sermayeyi arkasına almış bu sınıf geleceğin Cem Uzan'larına gebedir."


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi