T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 9 OCAK 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


SMMM'lerin sosyal güvenliği Bağ-Kur'ca mı sağlanır?

1978-2002 tarihleri arası SSK'lı çalıştım, 7000 işgünü SSK primim bulunmakta. Büro tescil Tarihi: 20.02.2003. 15.09.2005 tarihi itibariyle yaklaşık 2 yıl 7 ay Bağ-Kur kapsamında olmama rağmen, Bağ-Kur'a kayıt ve tescilimi yaptırmadım. Aşağıdaki soruları cevaplarsanız çok mutlu olacağım.

a) Bağ-Kur'da tescilim olmamasına rağmen, SMMM olarak, halen 2 yıl 7 aydır Bağ-Kur kapsamındayım. Büromu kapatıp SSK'lı işe başlayıp, daha sonra iki-üç ay sonra tekrar büromu açsam ve SSK'ya aralıksız 03.10.2008 tarihine kadar devam etsem, SSK-Bağ-Kur çakışması olur mu?

b) Meclis'te komisyonunda bulunan sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında toplamayla ilgili reform tasarısından, tek çatı birleşmesinde beni SSK'ya göre mi veya Bağ-Kur'a göre mi değerlendirecekler?

*Bilindiği üzere, serbest meslek faaliyeti, sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır. Birden çok meslek mensubu, ortaklık bürosu veya şirket kurarak mesleki faaliyette bulunabilirler. Bu takdirde;

-Meslek mensuplarının bu büro veya şirketlerde sürdürdükleri faaliyetler, ticari faaliyet sayılmaz.

-Ortaklık bürosu veya şirket, ancak aynı unvana sahip meslek mensupları arasında kurulabilir.

-Kanunda belirtilen kendi faaliyet konuları dışında başka işlerle uğraşamazlar.

-Şirket veya ortaklık bürosu, mesleğin icrasına taalluk eden işlerde ancak ortak veya ortaklar tarafından temsil edilebilir.

-Ortaklık bürosu veya şirketlerin unvanında meslek unvanının açık şekilde kullanılması zorunludur.

Bu nitelikleriyle itibariyle SMMM'ler, büro açarak faaliyet gösterdiklerinde, Bağ-Kur'da tescil edilerek prim ödemelidirler. Bu durumda Bağ-Kur'da tescili olmayan SMMM okuyucum, Bağ-Kura tescilini sağlayarak, halen 2 yıl 7 aydır Bağ-Kur kapsamında olduğuna göre, Meslek hukukuna aykırı olmadan ve bürosunu kapatmadan, çıkacak olan, primlerin ödemesini yeniden yapılandırma yasası hükümleri doğrultusunda Bağ-Kur'a primlerini ödemelidir. Bürosunu kapatarak SSK'lı işe başlayıp, daha sonra iki-üç ay sonra tekrar bürosunu açması ve SSK'ya aralıksız 03.10.2008 tarihine kadar devam etmesi, SSK-Bağ-Kur çakışması oluşturacaktır. Okuyucumuzun bulunduğu pozisyon (SMMM), hizmet birleştirmesinin Bağ-kur bünyesinde yapılmasını gerektirdiği kanısındayım.

Okuyucumuz, doğum tarihi, 10.03.1964 olduğuna; 01.06.1978-31.12.2002 tarihleri arası SSK'lı çalıştığına, 7000 işgünü SSK primi ödendiğine göre; büro tescil tarihi olan 20.02.2003 tarihi itibariyle Bağ-Kur tescili yaptırarak, 15.09.2005 tarihi itibariyle yaklaşık 2 yıl 7 ay olan Bağ-Kur sigortalılığının süresinde artış olduğundan, Bağ-Kur'a ödeyeceği primleri yeniden yapılandırabilmek için zemin hazırlamalı; meslek hukukuna uygun bir yapı kurmalıdır. SSK sigortalılığı, hizmet birleştirilmesinde değerlendirilecektir. Bürosunu kapatmayı düşünmemelidir. Bu tercih, hem müşteri portföyünü korumak, hem de çakışma-çatışmayı engellemek açısından doğrudur. Pozisyon itibariyle, Bağ-Kurlu olarak 9000 günlük prim ödeme süresini doldurmalıdır. Okuyucumuz, 01.06.2002 tarihinde tam olarak ne kadar prim ödendiğini bildirmediğinden, Bağ-Kur'a göre emeklilik tarihinin 10.03.2011 olacağı kabul edilmiştir.

Okuyucumuz, emekliliğe kademeli geçiş hükümlerine göre, 44 yaşını dolduracağı 10.03.2008 tarihinde SSK'dan emekli olabilmesi için, son 7 yıl içerisinde 3,5 yıldan fazla sürede SSK'ya prim ödemiş olmalıdır. Bunun için başka işverene bağlı olarak çalışmalı ve bürosunda adına faaliyet göstermemelidir. (Meslek Kanunu, m.2 ve 506 s.K. Geçici 81. madde).

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi