T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
A K T Ü E L 17 OCAK 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kadınlar haklarını onlardan öğreniyor

Kadın hakları ile ilgili yasal düzenlemeleri kadınların rahatça anlayacağı basit bir dille yazıp resimlerle süsleyen Ak Parti İstanbul Kadın Kolları hazırladıkları broşürleri kadınlara dağıtıp yasal hakları konusunda onları bilgilendiriyor.

Ayşe
Olgun
Meclis'te yapılan yasal değişiklerde özellikle kadın haklarıyla ilgili düzenlemeler üzerine çok şey yazılıp çiziliyor. Ancak bu düzenlemelerden evinde dayak yiyen, kocası tarafından kapı önüne bırakılan, ekonomik özgürlüğü olmayan kadın ne kadar haberdar? Hasbelkader bu yasalardan haberdar olsa da haklarına sahip çıkma konusunda ne yapacaklarını, nereyi kime başvuracaklarını bilen kaç kadın var? İşte bu sorulara cevap arayan AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları işe koyularak kadın avukatlarla birlikte bir çalışma komisyonu oluşturdu ve kadınları, hakları konusunda bilgilendirme kararı aldı.

İl Kadın Kolları, kadınlarla ilgili çıkan her yasayı ele alıyor ve bu yasanın gerçekten kadına neler getirip neler götüreceğini hep birlikte masaya yatırıyor. Eğer gerek görüyorlarsa yasa değişikliğini hazırlayan milletvekillerini ve ilgili bakanları İstanbul'a davet edip onlardan ayrıntılı olarak yasa hakkında bilgi alıyor ve bir yandan da kafalarına takılan soruları onlara yöneltiyorlar. Kadın hakları açısından olumlu buldukları bu yeni yasaları daha sonra evindeki kadının anlayacağı bir dile dönüştürüp resimlerle süsleyip bir kitapçık oluşturduktan sonra da mahalle mahalle, ev ev gezerek kitapçıkları kadınlara dağıtıyorlar.

HAKLARI ANLATILIYOR

Peki "Yasalarımız, Kadınlarımız, Haklarımız" adlı bu kitapçığı alan kaç kadın okumak zahmetinde bulunuyor? Kadınların hakları konusunda çok da mücadeleci olmadığının farkında olan İstanbul İl Kadın Kolları bu işe de bir formül bulmuş. İlçe ve mahallelerde düzenledikleri toplantıların konuları 'kadın sağlığı'' olunca kadınların daha fazla ilgi gösterdiğini fark eden kadın kolları daha sık sağlıkla ilgili seminerler düzenlemeye başlamış ve bu seminerlere gelen kadınlara bu kitapçıkları dağıtıp hakları konusunda aynı zaman da sözlü olarak da bilgi aktarmaya başlamışlar.Ayrıca sokak sokak gezen gezici sağlık aracından da kadınlara yine bu kitapçıklar dağıtılarak hakları anlatılmış.

YASADA KADIN PARMAĞI VAR

Kadın Kolları İl Başkanı Ayfer Yaman'ın hukukçu olmasından dolayı kadın kolları kadın hakları konusunda çok daha hassas. AK Parti İstanbul İl Kadın Kollarında Siyasi ve Hukuk Birim Başkanı görevini yürüten Av.Şeyma Döğücü, sadece yasaları kadınların anlayacağı bir dilde onlara sunmakla hukuk komisyonu olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerine inanmadıklarını söylüyor. Aynı zamanda çıkan yasaları incelerken bu yasalardan kadının lehine olanlar üzerinde de çalışıyorlar. Örnek olarak Döğücü, en son çıkan bir yasayı gösteriyor. Evlilikte edinilen malların ortak olmasını öngören yasaya göre erkeğin borcundan da kadın sorumlu tutuluyor. İşte yasada yer alan 'borçtan kadında sorumludur' hükmünü kadınlar aleyhine bulan komisyon şimdi başlattığı çalışmada yasada yeni bir düzenleme istiyor.

Hak istemiyor iş istiyor

Kadınların hakları konusunda ilgisini en çok şiddet uygulayan erkeğe yönelik getirilen yasal düzenlemeler olduğunu farkettiklerini söyleyen Av. Şeyma Döğücü, "Ancak bu konuda kadınları değil erkekleri bilgilendirmek gerektiğini gördük. Bu konuda da erkeklere yönelik seminerler düzenleyeceğiz" diyor. Döğücü, yoksulluğun kol gezdiği mahallelerde ise kadınların 'kadın haklarından' çok fazla ilgilenmeyip işsizliğe ve yoksulluğa çare istediklerini söylüyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi