T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 22 OCAK 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Pakistan SOS veriyor!

Pakistan'da 8 Ekim'de meydana gelen depremden sonra barınma ve yiyecek sorunları geçici olarak çözülse de, sağlık ve eğitim sorunları depremin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen hâlâ felç durumda

Behçet
Güngör

Pakistan
Pakistan'da 8 Ekim'de meydana gelen 7.6 şiddetindeki deprem, Pakistan'ı tam bir depremzede ülke haline getirdi. Pakistan'ın özellikle depremin yaşandığı bölgelerde barınma ve yiyecek geçici tedbirlerle geçici olarak çözülse de, depremin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen sağlık ve eğitim hizmetleri hâlâ felç durumda.

Pakistan'da yaşanan deprem, 76 bin kişinin yaşamına, yüzbinlerce kişinin yaralanmasına ve 4.5 milyon kişinin evsiz kalmasına sebep oldu. Deprem ilk anda sadece insan ölümleri ve yıkıntılarla gündeme gelirken, şimdi daha kalıcı sorunlarıyla gündemde. Bölgede zaten yetersiz olan eğitim ve sağlık hizmetleri depremle birlikte bitme noktasına gelmiş.

SAĞLAM OKUL KALMAMIŞ

Depremin en ağır etkilerinin göründüğü bölgelerde UNİCEF rakamlarına göre 140 bin ilk ve orta dereceli okul yıkıldı. Bu yıkım sırasında 32 bin çocuk öldü ve 160 bin çocukta yaralandı. Depremde bu kadar okulun yıkılması ve öğrencinin hayatını kaybetmesi Pakistan'da verilen eğitimi bitme noktasına getirdi. Bölgede eğitim gönüllü kişi ve kuruluşlar çok ilkel şartlarda veriliyor.

'EĞİTİM SORUNU ÇÖZÜLMELİ'

Şeyma, Pakistan depreminin en kalıcı etkisinin eğitimde görüleceğini ifade ederek şunları anlattı: "Deprem oldu çoğu insanı kaybettik. Bu Allah'ın takdiri. Geçmiş için yapabileceğimiz pek birşey yok zaten. Önemli olan depremde kurtulanların geleceklerini kurtarmak. Deprem paniğinden dolayı eğitime verilen önem oldukça azaldı. Ama bu çocukları geleceğe hazırlamak lazım. Bunun için bu çocukların en büyük problemi eğitim. Çocukların eğitim problemi bir an önce çözülmeli."

SAĞLIK BÜYÜK PROBLEM

Depremle birlikte gelen sağlık problemleri Pakistan'ın en büyük sorunlarından biri. Evlerini kaybeten milyonlarca Pakistanlı çadır kentlerde yaşıyor. Bu çadır kent bölgelerinde çok az hastane ve sağlık merkezi var. Bu sağlık merkezleri daha çok vatandaşlara ağrı kesici veriyor. Bölgedeki vatandaşlar çok büyük şikayetleri olmadıkça sağlık kuruluşlarına gelmiyorlar.

YİYECEKLERİ ÇOK SAĞLIKSIZ ORTAMDA MUHAFAZA EDİYORLAR

Pakistan'da, yiyeceklerin çok sağlıksız ortamda muhafaza ettikleri görünüyor. Özellikle etli ürünlerin kısa sürede bozuldukları görülüyor. Etli ürünleri sağlıksız yerlerde kesiyorlar ve sağlıksız ortamda pazarlıyorlar. Alınan ürünlerin muhafaza edecekleri ortam da olmadığı için bu ürünlerin çabuk görüldüğü görünüyor.

'BİTLENME HAD SAFHADA'

Depremin en ağır yaşandığı Muzeffarabad bölgesinde uyuzluk ve bitlenme hat safhada. Çadırkentlerde yaşayan insanların yeterince banyo yapma olanağı bulmaması ve hijyen bir ortamda yaşamamaları böldede uyuz olma oranı ile bitlenme oranını hat safhaya çıkardı. Bölgedeki insanların yüzde yüzde 80'i uyuz, yüzde 90'ı civarında ise bitlenmiş durumda.
Bölgede banyo yapma olanakları çok düşük olduğu için ilkel yöntemlerle banyo yapıyorlar.

Çadırlarda okuma yazma seferberliği başlatıldı

Bölgedeki çocukların cahil kalmaması için okuma yazma bilen binlerce kişi kendi imkanlarıyla çadırlarda ya da mahalle aralarında çocuklara ders veriyor. Bu ders verenler arasında biri de Şeyma. Şeyma, Kur'an-ı Kerim öğretmeni. Depremde babasını kaybetmiş. Şimdi anneanesi, annesi ve kızkardeşiyle yıkılan bu evlerinde yaşıyorlar. Şeyma, çocukların cahil kalmaması için bedava Kur'an-ı Kerim dersi verdiğini söylüyor. Şeyma, "Düzenli hiçbir gelirimiz yok. Ama bu çocukların cahil kalmaması lazım. Pakistanlı vakıfların kurduğu bazı okullar var. Ben hergün kendi imkanlarımla oraya gidip, hiçbir ücret almadan eğitim veriyorum" dedi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi