T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 3 ŞUBAT 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yeni tasarı kartzedelerin derdine derman olmuyor

İcra takibine düşmüş 187 bin kredi kartı borçlusuna çözüm olması beklenen tasarı, icra takibinin başladığı tarihteki ana parayı esas aldığı için tüketici derneklerini isyan ettirdi

Tüketiciler, Banka ve Kredi Kartları Kanun Tasarı'na geçici madde ile eklenen 'kart borçlusunun icra takibine düştüğü tarihteki ana para tutarını yıllık yüzde 22 ile faizlendirerek 12 taksitte ödeme olanağı'nın sorunları çözmeyeceğini düşünüyor. Geçici madde 187 bin kredi kartı borçlusunun takibe düşmüş 1,3 milyar YTL'lik borcunun taksitle ödenmesini öngörüyordu. Ancak tasarıya eklenen bu madde, komisyona katılarak görüş bildiren tüketici derneklerini memmun etmedi.

BORÇLUNUN ÖLÜM FERMANI

Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, Banka ve Kredi Kartları Kanun Tasarısı ile kredi kartı borcunun yeniden yapılandırılmadığını savunarak, "Bu tasarı, borçlunun ölüm fermanıdır" dedi. Deniz "Kart borçlusu temerrüde düştüğü zaman ana parası ne kadar ise, ona uygulanmalıydı. Komisyonun kabul ettiği maddeye göre, borçluyu hangi miktar üzerinden icraya vermişse, yani yüzde 170, yüzde 200 faiz uygulayıp icra takibi başlattığı miktar üzerinden uyguluyor. Kart mağduru, faize faiz ödemiş oluyor" dedi.

TASARI GERİYE GÖTÜRDÜ

Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Turhan Çakar, "Kredi kartı mağdurunun umutları söndürüldü" dedi. Çakar, tasarıda kaybolan ve çalınan kredi kartları nedeniyle doğacak zararların 150 YTL tutarındaki bölümünden kredi kartı sahibinin sorumlu tutulduğunu, böylece mevcut durumdan bile geriye gidildiğini savundu.

BORÇLAR KATLANACAK

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, tasarının bu haliyle tatmin edici olmadığını belirterek, "Zaten olan, borçlunun gecikme faizi ve temerrüde düştüğü o üç aylık dönemde oluyor. Borç, bu üç ayda iki, üçe katlanıyor. Buna izin veren yasanın iyi bir yasa olduğunu kim söyleyebilir?" dedi. Tüketicinin faiz batağından kurtarılması gerektiğini söyleyen Aygün, tasarıyla bunun mümkün olmayacağını söyledi.

Bakan Şener: Sistemi zorlamayan çözüm oldu

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, tasarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Sistemi zorlamayan bir çözüm oldu" değerlendirmesinde bulundu. Şener, piyasalardaki temerrüt faizinin çok yüksek olduğunu, bu nedenle, kredi kartı borçluları için yüzde 22 faiz oranı üzerinden yapılacak bir hesaplamanın olumlu olacağını söyledi. Banka kartı ve kredi kartı kullanan tüketicilerin haklarının güvence altına alındığı bir kanunun zorunlu olduğunu ifade eden Şener, kredi kartlarının etkin kullanımını sağlayacak yasal altyapının oluşmasının, kayıt dışı ekonomi ile mücadele bakımından da önem taşıdığını ifade etti.

Sokakta kredi kartına son

Bankalar genel müdürlük veya şube haricinde kredi kartı talebi toplanabilecek yerler, BDDK'nın uygun görüşü alınarak, Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği tarafından müşterek belirlenecek. Kartlı sistem kurma, kart çıkarma, üye işyerleri ile anlaşma yapma, bilgi alışverişi, takas ve mahsuplaşma faaliyetinde bulunmak isteyen kuruluşlara, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'ndan (BDDK) izin alma şartı getirilecek.

Borçlu ne yapacak?

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu Tasarısı'na eklenen geçici maddeyle, 31 Aralık 2005 tarihi itibariyle haklarında icra takibi başlatılmış olan kredi kartı borçluları, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içerisinde kredi kartı veren kuruluşa veya avukatına yazılı olarak başvuracak. Borçlu, bu durumda düzenlenecek ödeme planını imzalaması ve ilk taksidini de peşin ödemesi şartıyla, icra takip tarihinden itibaren icra takip talebinde belirtilen toplam alacak tutarı olan anapara borcu tamamen tahsil edilinceye kadar yüzde 22 faiz ile hesaplanan borcu; takip, dava masraf ve harçları, vekalet ücretiyle birlikte 12 eşit taksitle ödeme hakkına sahip olacak. Taksitlerden herhangi birinin vadesinde ödenmemesi durumunda, bu haklar ortadan kalkacak ve düzenlemede belirtilen gecikme faizi üzerinden mevcut icra takibi işlemlerine devam edilecek.

Faiz hesaplaması değişiyor

Kredi kartı borçlarında faiz uygulaması da değişecek. Dönem borcunun bir kısmının ödenmesi halinde, kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanacak. Kalan hesap bakiyesine, asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda akdi faiz, asgari tutarın altında ödeme yapılması durumunda ise gecikme faizi uygulanacak. Temerrüt hali de dahil olmak üzere, kart uygulamasından doğan borçlarda bileşik faiz uygulanmayacak. Gecikme faizi bankacılık sektörünün 2 önceki ayda, kredi kartları için uyguladığı ortalama gecikme faiz oranının yüzde 25 fazlasını aşamayacak.

  • EKONOMİ SERVİSİ

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi