T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 3 ŞUBAT 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Danıştay Tüpraş'ın satışını onaylamadı

Özelleştirmede dev ihaleler yargı engeline takıldı. Galataport ihalesinin iptalinin ardından Tüpraş ihalesi de Danıştay tarafından durduruldu

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, TÜPRAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin blok satışına ilişkin ihale komisyonu kararının yürütmesini durdurdu. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Tüpraş'ın yüzde 51'lik hissesinin blok satışına olanak sağlayan üç ayrı işlemle ilgili Danıştay 13. Dairesi'nin verdiği yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin karara yapılan itirazları görüştü.

ÖZELLEŞTİRMEYE EVET, BLOK SATIŞA HAYIR

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Tüpraş'ın yüzde 51 oranındaki kamu hisselerinin blok satış yoluyla özelleştirilmesine ilişkin 6 Nisan 2005 tarihli özelleştirme Yüksek Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması isteminin reddine yönelik itirazı yerinde görmedi. Kurul, Tüpraş'ın yüzde 51 oranındaki hissesinin özelleştirilebileceğine karar verdi.

Kurul, Tüpraş'ın yüzde 51 oranındaki kamu hisselerinin blok satış yoluyla özelleştirilmesine ilişkin 29 Nisan 2005 tarihli ihale şartnamesinin yürütmesini ise durdurdu. Kurul, ayrıca, TÜPRAŞ'ın yüzde 51 oranındaki kamu hisselerinin blok satış yoluyla özelleştirmesine ilişkin yapılan ihaleyi sonuçlandıran 12 Eylül 2005 tarihli İhale Komisyonu kararının da yürütmesinin durdurulmasını kararlaştırdı. Kurul'un, ihale şartnamesindeki bazı hükümlerin 4046 sayılı Özelleştirme Yasası'nın hükümlerine aykırı olduğuna, bunun sonucunda yapılan ihalenin de yasaya aykırı olduğuna işaret ettiği öğrenildi. Kararın ardından İMKB'de işlem gören Tüpraş, Koç Holding ve Aygaz hisseleri geçici olarak işleme kapatıldı.

DEVİR GEÇEN HAFTA GERÇEKLEŞTİ

Tüpraş için 12 Eylül'de yapılan özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 4 milyar 140 milyon dolar ile Koç-Shell grubu vermişti. İhalenin ardından ilgili kurumlardan teker teker onaylar alınırken, Koç-Shell ortaklığının 26 ocak 2006'da itibariyle parayı Özelleştirme İdaresi'nin hesaplarına aktarmasıyla devir işlemi tamamlandı.

  • İSTANBUL

    Bundan sonra süreç nasıl işleyecek?

    Danıştay'ın Tüpraş'ın satışı ile ilgili olarak sürpriz bir şekilde yürütmeyi durdurma kararının almasının ardından gözler şimdi gerekçeli karara ve Özelleştirme İdaresi'ne çevrildi. Piyasanın genelinde ise yürütmeyi durdurma kararı için artık geç olduğu ve devrin gerçekleşmiş olması nedeniyle ihalenin iptal edilemeyeceği görüşü hakim. Bazı uzmanlar, geçmişte Bakanlar Kurulu'nun benzer durumlarda "maddi imkansızlık" gerekçesiyle satışın devamı yönünde karar aldığını hatırlatıyorlar. Uzmanlar geçmişte Usaş ve Çitosan satışlarında da benzer durumlar olduğunu ancak satışların mahkeme kararlarına rağmen devam ettiğini belirttiler. CNN Türk'e konu ile ilgili görüşlerini açıklayan Av. Prof

    Dr.Fadullah Cerrahoğlu, ortada durdurulacak bir yürütme olmadığını ve devrin zaten gerçekleşmesi nedeniyle bu aşamadan sonra geri dönüşün imkansız olduğunu söyledi. Cerrahoğlu, şu görüşleri kaydetti: "Herşey bitmiş, işlem ifa edilmiş. Ben Danıştay'ın bu kararının uygulanabileceğini sanmıyorum. Yürütmeyi durdurma kararı ara karardır ve dolayısıyla bu karar alınana kadar yapılan her türlü uygulama hukuka uygundur. Tüpraş'ın devir kararı da Danıştay'ın kararı öncesinde alınmasına karşın hukuka uygundur. Şu anda durdurulacak bir yürütme yok. Alıcı bir sürü kredi bağlantısı yapmış, kadrolar değişmiş, yönetim değişmiş... Bu aşamadan sonra geriye dönüş imkansız. Bu karar devirden önce verilmeliydi."

    Koç: Birşey söylemek için erken

    Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç konuyla ilgili şunları söyledi: "Şu anda bizim söyleyecek fazla bir şeyimiz yok. Biz yükümlülüklerimizi sonuna kadar yerine getirdik. Hisse devri gerçekleşti. Bundan sonra onların vereceği bir karardır ama şu anda daha elimize bir şey gelmedi. Dolayısıyla bir şey söylemek için erken.'' Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, ''karar ve gerekçesi elimize geçmeden herhangi bir değerlendirme yapamayız'' dedi. Kararın ardından piyasada iki ayrı görüş öne çıkıyor. Bazı uzmanlar devrin gerçekleşmiş olması nedeniyle artık geriye dönüşün olmayacağını ve bu nedenle kararın 'uygulanamaz' olduğunu savunuyorlar. Danıştay'a iptal başvurusu yapan sendika yetkililerinin görüşleri ise tam tersi yönde. Devir olmasına karşın ortada fiziki bir imkansızlık olmadığını belirten yetkililer, Tüpraş'ın tekrar kamuya dönmesi gerektiğini ifade ediyorlar.


  • Koç, ÖİB'e dava açabilir

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi