T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 3 ŞUBAT 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Şehir içindeki marketler en az 20 esnafı yok ediyor

Esnaf temsilcilerine göre şehir içinde bir marketin açılması çevresindeki bakkal, kasap, kuruyemişçi, züccaciye, kırtasiye, nalburiye gibi en az 20 esnafın yok olmasına yol açıyor

Yılmaz
Yıldız
Meclis gündemindeki Büyük Mağazalar Yasası, marketlerle küçük esnaf arasındaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi. İki taraf da yasa taslağında yer alan hükümleri beğenmezken tartışmalar marketlerin şehir içerisinde açılması üzerinde yoğunlaştı. 'Kayıtdışını önlüyoruz ve istihdam sağlıyoruz' diyen marketler, yeni mağazalar için yasal engel istemezken, küçük esnaf açılan her marketin çevresindeki yüzlerce esnafı etkilediğini ve istihdama olumsuz etki yaptığı görüşünü savunuyor.

BİR MARKET YÜZLERCE ESNAFI YOK EDİYOR

Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu (TBBF) Başkanı Bendevi Palandöken, marketlerin açıldığı bölgede sadece bakkalları değil tüm dokuyu zedelediğini öne sürdü. Marketlerin ayakkabı tamircisinden, elbise te-mizlemecisine, züccaciyecisinden kuruyemişçisine bütün esnafı et-kilediğini belirten Palandöken, "Ankara Kocatepe'de bir marketin açılması yüzlerce esnafı yok etti. Bizim isteğimiz; Avrupa normlarını olduğu gibi kabul edelim. Avrupa'da küçük esnaf ve marketler iç içe. İkisinin de yaşayacağı bir şekilde yapalım düzenlemeyi" dedi.

"En büyük bir markette bile 100 kişi çalışmaz" diyen Palandöken, bir marketin karşılığının en az 20 esnaf olduğunu söyledi. Market nedeniyle kapanan esnaf dükkanlarının, açılan marketin 20 katı fazla istihdam sağladığını savunan Palandöken, aile fertleri de eklendiğinde oranın 50 kata kadar çıkabileceğini öne sürdü.

Esnaf dükkanlarının içerisinde barındırdığı gizli istihdama da dikkat çeken Palandöken, şöyle konuştu: "Esnafın çalıştırdığı çırak, kalfanın yanında oğlu, hanımı da dükkanda durur, yardım eder. O dükkanın içerisinde 2-3 tane çocuğunu okutursun. Ekmeğin, peynirin kırığını yersin, dükkanın bereketiyle geçinirsin ve bunu vatandaşla sosyal olarak paylaşırsın. Para bozdurmak için, adres sormak için bile ilk gidilecek yer bakkaldır. Akşam işten geç geleceksin, ekmeğimi ayır dersin ayırır. "

Süratle iş kaybeden mesleklerin başında bakkalların geldiğini, bu mesleği manav ve kasapların izlediğini ifade eden Palandöken, "Hepsi mahalle kültüründe yer alan, sosyal boyutu ağır basan esnaf bunlar. Geçen yıl 270 bin civarında olan bakkal sayısı şu an 245 bin civarında. Yüzde 15 civarında işyeri kapatan, yüzde 5 civarında da devir yapan esnaf var. Açılan bakkal sayısı ise yok denecek kadar az" şeklinde konuştu.

Marketler ödediği vergiyi gizliyor

Marketlerin kayıtdışına yaptığı vurguyu eleştiren Bendevi Palandöken, "Onlar sadece KDV veriyorlar. O zaman ödedikleri vergiyi açıklasınlar. Girdiğiniz her bakkalda vergi matrahını görürsünüz. Marketler de ise bu levha muhasebe bölümündedir. Herkese de göstermezler" diye konuştu. Marketler yüzünden kapanan esnafın milyarlık tezgahları, yazarkasaları ve diğer eşyalarının atıl duruma düştüğüne de dikkat çeken Palandöken, "Ankara'da bitpazarına bakın buzdolabı, terazi, kuruyemişçi tezgahı, elektronik eşyalarla dolu. Hepsi esnafın malzemeleri. Bu da milli ekonomiye zarar" dedi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi