T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 3 ŞUBAT 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Atina'da 'cepgate'

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in de aralarında bulunduğu yaklaşık 100 üst düzey yetkilinin cep telefonları bir yıl boyunca kimliği belirsiz kişilerce dinlenmiş. Olayı Telsim'i satın alan Vadafone ortaya çıkardı ancak dinleyenlere ulaşılamadı.

Aralarında Başbakan Kostas Karamanlis'in de bulunduğu yaklaşık 100 üst düzey Yunanlı yetkilinin cep telefonlarının kimliği belirsiz kişiler tarafından dinlendiği belirlendi. Yunanistan hükümet sözcüsü Teodoros Rusopulos, Kamu Düzeni Bakanı Yorgo Vulgarakis ve Adalet Bakanı Anastasios Papaliguras, düzenledikleri ortak basın toplantısında, bu faaliyetin yaklaşık 1 yıl sürdüğünü belirttiler.

VADAFONE ORTAYA ÇIKARDI

Dinlemenin 10 Mart 2005'te Vodafone adlı şirketin rutin kontrolleri sırasında fark edildiğini ve ilgili makamlara bilgi verildiğini açıklayan bakanlar, bu faaliyetin 2004 Olimpiyatları öncesinden beri sürdüğünün belirlendiğini kaydettiler.

Bakanlar, dinleme faaliyetinin derhal durdurulduğunu, ancak dinleyenlere ulaşılamadığını belirttiler. Dünyanın en büyük iletişim şirketlerinden biri olan Vadafone geçtiğimiz günlerde Telsim'i de satın almıştı.

HERKES OLABİLİR

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Teodoros Rusopulos, telefonlarının dinlenmesi olayının ardında, yüksek teknolojiye sahip herkesin olabileceğini söyledi. Rusopulos, Kamu Düzeni Bakanı Yorgo Vulgarakis ve Adalet Bakanı Anastasios Papaliguras ile birlikte yaptıkları basın toplantısında, cep telefonları dinlenenlerin arasında, Karamanlis'in yanı sıra Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis, Savunma Bakanı Spilyos Spilyotopulos ve Atina Belediye Başkanı Dora Bakoyani'nin bulunduğunu açıkladı.

BİR YIL DİNLEMİŞLER

Sözcü, olayın, Vodafone adlı cep telefonu şirketinin 10 Mart 2005 tarihindeki rutin kontrolü sırasında sistemdeki yönlendirme sisteminin hizmete açılmamış olmasına rağmen kullanıldığının fark edilmesi üzerine ortaya çıktığını belirtti. Bu arada, dinleme işleminin, seçilen bir telefonun konuşması dinlendikten sonra sistemin kendi kendini kapatması yöntemiyle çalıştığını ve bu çerçevede fark edilmediğini açıklayan Vulgarakis, 100 kadar telefonun 14-16 kadar telefonla izlendiğinin belirlendiğini kaydetti.

Vulgarakis, olayın fark edilmesinden sonra cep telefonu şirketinindinlemeye imkan tanıyan sisteminin kapatılması nedeniyle söz konusu 14-16 dinleme yapan telefona ulaşılamadığını belirtti.

Dinleme yapılan telefonların Atina merkezindeki vericilerden hizmet aldıklarının belirlendiğini de kaydeden Vulgarakis, dinlenenlerin arasında, Kamu Düzeni ve Savunma bakanlıklarının neredeyse tüm üst düzey yetkilileri, eski Savunma Bakanı Yannos Papandoniu ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi'nden (YDP) bazı isimlerin bulunduğunu belirtti.

Öte yandan, olayı kamuoyuna duyuran Atina'da yayımlanan Ta Nea gazetesi, güvenlik güçleri ve adli makamların söz konusu dinleme olayına ilişkin soruşturmalarını yaklaşık bir yıldır sürdürdüklerini yazmıştı. Ta Nea, olayın, bazı cep telefonu abonelerinin mesajlarının gönderdikleri numaralara ulaşmamasından şikayetleri üzerine yapılan kontrolde ortaya çıktığını da öne sürmüştü.

  • ATİNA (A.A)

    Nixon Watergate'e imza atmıştı

    Watergate, dünyada en büyük yasadışı telefon dinleme olayı olarak biliniyor. ABD Başkanı Richard Nixon'ı istifaya kadar götüren skandalı 1972 yılında iki gazeteci ortaya çıkarmıştı. Nixon'ın sadece politikacıları değil, ünlü gazetecileri ve rakiplerini de yasadışı yollardan dinlettiği ortaya çıkmıştı. Skandal patlak verdiğinde özel savcı Archibald Cox'un görevden alınmasını emrini veren Nixon'a karşı çıkan Adalet Bakanı Elliot Richardson ve yardımcısı bunu yapmaktansa istifa etmeyi tercih etmişti. Nixon uzun süre skandalı kontrol etmeye çalışmış kendisine sadık olan Robert Bork'u terfi ettirerek Savcı Cox'u görevden bile almıştı ancak sonunda koltuğunu koruyamayacağını anlamış ve istifa etmişti.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi