T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 3 ŞUBAT 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Fransız'dan ilginç teklif

Fransız Bakan Blazy, AB'de Türkiye'yi istemeyen Fransızları ikna etmek için Ankara'ya geldiğini belirterek, "Mesela bir füze fırlatmak için Avrupa ülkelerinin füzesinin seçilmesi, AB'yi memnun eder" dedi

Duygu
Güvenç

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, Türkiye karşıtı Fransız kamuoyunu ikna etmek için ticareti seçti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kabul ettiği Douste-Blazy, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde ekonomi ve iş çevrelerinin önemine dikkat çekip 'ilginç' bir örnek verdi: "Bir füze fırlatmak için Avrupa ülkelerinin füzesinin seçilmesi, Avrupa'yı memnun edecektir."

18 İŞADAMIYLA GELDİ

Fransız Bakan dün Ankara'da Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan ve Başmüzakereci Ali Babacan ile görüştü. Douste-Blazy'nin, Erdoğan ile bir saati aşan görüşmesi daha sonra beraberindeki 18 Fransız işadamının da katılmasıyla devam etti. Konuk Bakan, Fransız kamuoyunun Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu belirterek, "Kamuoylarımıza çıkarlarımızın ortak olduğunu göstermeliyiz. Bunun için buradayım" dedi. İki ülke arasındaki ekonomik çıkarlara da işaret eden Bakan, Fransız kamuoyunun ikna edilebileceğini belirtti. Douste-Blazy, "Bu adil bir yarış, biz işadamlarımızı destekliyoruz" dedi.

Beraberindeki Eurocopter, Arianespace, Suez, Eutelsat, Veolia, Alstom, Arcelor, Fabre şirketlerinin temsilcilerini Erdoğan ile de görüştüren Douste-Blazy, Marmaray Projesi için destek istedi. Douste-Blazy, Türkiye'nin yaptıracağı ve fırlatacağı uydu için Fransızların da yer aldığı Avrupa konsorsiyomu için lobi yaptı. Fransız bakan Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde ekonomi ve iş çevrelerinin önemine dikkati çekerek, garip bir örnek verdi. Douste-Blazy "Bir füze fırlatmak için Avrupa ülkelerinin füzesinin seçilmesi, Avrupa'yı memnun edecektir. Bu karşılıklı bir anlayış ve güven konusudur. Gelecek yıllarda bunun gelişeceğine inanıyorum" dedi.

DEĞERLENDİRİRİZ

Erdoğan da uydunun yapım aşamasında Fransız ortaklığını değerlendirmeye alacaklarını belirtti. Konuk bakan nükleer santral inşaatı, istihbarat uydusu, marmaray projesi, yüksek irtifa hava savunma sistemi, helikopter, istihbarat uydusu için de lobi yaptı. Fransız Bakan, bu yıl Fransa'da kutlanacak Ermenistan yılına karşılık Türkiye yılı da yapma sözü verdi.

CHİRAC'A DAVET YOK

Fransa'dan yıllardır Cumhurbaşkanı düzeyinde bir ziyaret gerçekleşmemesine karşın, Douste-Blazy ziyareti sırasında Jacques Chirac'a bir davet iletilmedi. Chirac'ın Türkiye'ye gelmesinin gündemde olmadığı belirtilirken, Douste-Blazy ile Sezer ve Erdoğan'a da mesaj yollamadığı öğrenildi.

Douste-Blazy Eylem Planı'na Fransız

Fransa Dışişleri Bakanı Douste-Blazy, Ankara temaslarında Kıbrıs konusunda çelişkili konuştu. Hem AB, hem de BM Güvenlik Konseyi üyesi olan Fransa'ya Dışişleri Bakanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Sezer, ABD, AB, BM, Rusya ve Arap ülkelerinin destek verdiği Türkiye'nin Kıbrıs Eylem Planı'nı anlattı ve Rumların çözüm için teşvik edilmesini istedi. Ancak konuk bakan, Türkiye'nin çağrısını duymak yerine, Rumların tanınmasını ve Uyum Protokolü'nün onaylanmasında ısrarcı oldu. Gül'ün Eylem Planı'nı anlatmasından sonra Blazy, "Fransa müzakerelerin olumlu sonuçlanmasına yarayacak her türlü açılımı çok destekler. Zaman zaman bazı açılımlar yapılır. Meslektaşım, karşı tarafın karşılık vermediğini söyledi. Avrupa kamuoyunda anlaşılmayan konu, bütün üyelerin tanınması gereği" dedi.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi