T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 3 ŞUBAT 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Vecdi AKYÜZ

Ölü ve adak kurbanı

* Kendisine vacip olmadığı halde, vasiyet de etmediği halde ölen bir kişinin yakınları tarafından sevabının anne veya babama hediye etmek üzere kurban kesilse bunun hükmü nedir ve bu kurban Kurban Bayramı kurbanı ile kesilse yani büyük baş hayvana ortak olsa bir sakıncası olur mu? (Yusuf ARSLAN)

Ölü kurbanı

Ölüler için kesilecek kurbanları, iki bölümde ele alabiliriz: Vasiyetsiz kesilen ölü (kabir) kurbanı, vasiyet üzerine kesilen ölü kurbanı.Sorunuz, ilk çeşitle ilgili olduğu için, sadece bunu ele alacağım.

Ölü için kurban kesmek câizdir. Kabir kurbanında da bayram kurbanının şartları aranır. Kendi arzusuyla kurban keserek sevabını ölüye bağışlamak isteyen kimse, bu kurbanı yılın herhangi bir gününde kesebilir. Ancak arefe günü kesmesi efdaldir. Zira arefe günü kesilince, fakir fukara etleri bayramdan hemen önce alacak ve daha fazla sevineceklerdir. Kabir kurbanının bayram günleri kesileceği görüşü de bulunmaktadır. Bununla birlikte bu görüşe göre kurban niyetiyle kesilecekse bayram günleri, sadaka olarak kesilecekse arzu edilen günlerde kesilebilir. Vasiyetsiz olarak kesilecek kabir kurbanın etinden, sahibi ve ailesi yiyebilir. Bu kurban, küçükbaş olabileceği gibi, ortak kesilebilen büyükbaş (sığır) da olabilir.

Ölenin adak kurbanı

* Bir kişi sağlığında 2-3 tane küçük baş hayvan adasa ve bunları yerine getiremeden ölse; a) vârisleri -maddî durumları iyi olmadığı için- sadece 1 adet küçük baş hayvan kesseler yeterli olur mu? b) Böyle birinin vârisleri her yıl Kurban Bayramı'nda her küçük baş hayvanın karşılığı olarak 1 hisse büyük baş hayvandan adak olarak kesseler olur mu? (Akif ALTUNIŞIK)

Vârislerin ölen kişinin yerine getiremediği adağını yapma zorunluluğu yoktur. Gönüllü olarak, varisler ölenin adak borcunu karşılayabilirler. Bu açıdan, vârisler gönüllü olarak ölünün kesilmemiş adak kurbanını keseceklerse, tam sayıda kesmeleri uygun olur. Ama sizin belirttiğiniz gibi vârisler fakirse her yıl veya uygun aralarla bir kurban keserek de bu adak borcunu yerine getirebilirler.

Adakta, mümkün olduğunca adanan şey yerine getirilmelidir. Ancak kurbanda, bir küçükbaş, büyükbaş hayvanın yedide biri kabul edildiği için, -ikisinin yaklaşık değerleri de dikkate alınarak- bir kolaylık olmak üzere büyükbaş hayvanın bir hissesi küçükbaş yerine geçebilir.

Adak kurbanının kesim zamanı

* Sayın hocam. Bir kimse şu işim olursa, kurban keseceğim diye yemin etse ve o işi olursa, kurbanı kesmek için Kurban Bayramı'nı mı bekleyecek? Kişi, niyetinde Kurban Bayramı'nı geçirmemiş olsa da, Kurban Bayramı'nı mı beklemeli? (Abdurrahman YILMAZ /Konya)

Adakların vakti konusunda, şu ilkeyi bilmeliyiz: Adaklarda, belirtilen vakitlere bağlı kalınır. İmkânsızlıklar dolayısıyla adak belirlenen vakitte yerine getirilmezse, ilk uygun fırsatta yerine getirilmelidir. Bu ilkeyi, sorunuza uygularsak, adak kurbanı için herhangi bir vakit belirtilmediğine göre, adak konusu iş gerçekleştikten sonra, kesim vakti serbest olarak ortaya çıkar. Ama ilk fırsatta kesilmesi, müstehaptır ve her bakımdan uygundur. Adak kurbanının vakti işin olmasına bağlılığı dışında belirsiz bırakıldığında, sorunuzda belirttiğiniz gerekçelerle illâ Kurban Bayramı'nda kesilmesi zorunluluğu olmaz. Kurban Bayramı günleri, olağan durumlarda sadece bayram kurbanının ve hacta kesilen kurbanların kesimi içindir.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi