T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 5 ŞUBAT 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Türkiye nükleer enerjiye geçiyor

Nükleer enerjide ihale safhasına gelindiğini bildiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Sanayimizin en önemli sıkıntısı enerjideki yüksek fiyatlardır" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, nükleer enerjide tüm görüşmelerin bittiğini belirterek ihale safhasına gelindiğini bildirdi. Erdoğan, "''Nükleer enerjiye giriyoruz. Görüşmeler bitti. İhale safhasına geldik. İnşallah, insani amaçlı olarak bu adımı atıyoruz. Atmak zorundayız. Çünkü sanayimizin en önemli sıkıntısı enerjideki yüksek fiyatlardır" dedi.

Dün Çırağan Sarayı'nda Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) 4. Olağan Genel Kurul Toplantısı'na katılan Erdoğan, Doğalgaz Çevrim Santralleri'nden elde edilen enerjiyi ülkenin büyük kazanımı olarak görmediklerini tam tersine bu enerjinin sanayicinin maliyet girdilerinde oranı yükselten nedenlerden biri olduğunun altını çizdi.

Ülkenin dünya ekonomi devleri arasında 17. sırada yer aldığına işaret eden Erdoğan, ''Ülkemizde istikrar ve güveni sarsılmaz hale getirirsek, büyük ekonomiler dünyasında Türkiye'nin ilk 10'a girmesi asla bir hayal olmayacaktır'' dedi. Erdoğan küresel sermaye girişlerine gösterilen tepkilerle ilgili şu yorumu yaptı, ''Milli değerlere sahip olmak, küresel sermayenin Türkiye'ye girmesini engellemek değildir. Milli değerlere sahip olmak, küresel sermayeyi ülkeye çekmek suretiyle acaba kendi özel sektörümüzü onlarla nasıl bir rekabet içine sokarız, onların palazlanması, güçlenmesi noktasında bu yarışın içine nasıl sokabilirizin hesabını yapmaktır"

FAİZLER GERİLİYOR

Çiftçi kesiminin sorunları ile ilgili muhalefet kanadından gelen sert eleştirileri yanıtlayan Erdoğan, göreve geldiklerinde çiftçinin Ziraat Bankası'ndan aldığı kredi faiz oranının yüzde 59 olduğunu, şu anda bu oranın yüzde 8-15'e düştüğünü, o zaman Ziraat Bankası'ndan 250 bin çiftçi kredi alırken, bugün bu rakamın 1 milyonun üzerine çıktığını söyledi. Erdoğan, benzer gelişmenin Halkbankası'ndan kredi kullanan esnaf için de geçerli olduğunu vurguladı. Geçmişte zarar eden kamu bankalarının artık kar etmeye başladığını ifade eden Başbakan Erdoğan, Ziraat Bankası'nın 2005 yılında tarihinin en büyük karını yaptığını, Halk Bankası ve Vakıfbank'ta da, durumun benzer olduğunu belirtti. Konut kredisindeki faiz oranlarının da düştüğüne dikkat çeken Erdoğan, bütün bu gelişmelerin bir değişimin ifadesi olduğunu kaydetti. Tayyip Erdoğan ayrıca vatandaşların su israfında bulunmamalarını isteyerek, su konusunda bilimsel çalışmaların ve yatırımların devam ettiğini söyledi.

Koca, yeniden başkan seçildi

Toplantıda Doğruyol Partisi Genel Başkanı Mehmet Ağar, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan ile Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu da birer konuşma yaptı. Genel Kurul'un Divan Başkanlığı'nı İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş'ın yaptı. Mustafa Koca yeniden ASKON Başkanlığı'na seçildi.

Başbakan Askon üyelerine yatırım çağrısı yaptı

ASKON üyelerinden ismiyle müsemma olmalarını isteyen Başbakan Erdoğan, 49 ile verilen yatırım teşviklerinden daha fazla yararlanması için ASKON'a çağrıda bulundu. Erdoğan, ASKON'a yeni katılan üyelere dernek rozetlerini taktı. Saadet Partisi Genel Başkan Vekili Recai Kutan'ın ''Şu anda yatırımların durduğu'' şeklindeki eleştirilerine cevap veren Erdoğan, ''Ben de 'el insaf' derim.'' diye konuştu. Erdoğan, ayrıca, Tekel'in özelleştirilmesi hakkında çalışma için Maliye Bakanı'na talimat verdiğini kaydetti.

Yeni Şafak ödül aldı

Yeni Şafak Ekonomi Servisi Muhabiri Yılmaz Yıldız, ASKON'un iletişim ödülüne layık görüldü. Yılmaz, ödülünü Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'dan aldı. Ayrıca, gazete ve televizyonların ekonomi bölümü yöneticileri ile muhabirlerine plaket verildi. İletişim dünyası ödüllerine, Dünya Gazetesi ve Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Muhabiri Sadi Özdemir, Gazeteci Serdar Arseven, Milli Gazete Ekonomi Editörü Necmettin Çakmak, Merhaba Gazetesi'nden Çetin Oran ile Turkticaret.net internet sitesinden Murat Yanıklar layık görüldü.

Et kombineleri ayağa kalkacak

Başbakan Erdoğan, orta Anadolu'nun doğu kısmındaki süt ürünleri ile et kombinelerini yeniden ayağa kaldıracak yeni projeler başlattıklarını bildiren Erdoğan, ''Et kombineleri, süt ve süt ürünlerine yönelik alanlarda, yeni bir adım attık ve dedik ki, Orta Anadolu'nun doğusundaki kurumlarımızı devlet olarak tekrar ele alacağız. Bu yatırımlarımızı gelişen teknoloji ile yeniden ayağa kaldırıp, bu bölgelerde ve tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza yeni imkanlar sağlayacağız" dedi.

  • YAKUP KOCAMAN / OZAN KÖSE / İSTANBUL

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi