T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 21 ŞUBAT 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Mehmet OCAKTAN

Hamas, 'hermenötik körlük' ve yeni diplomasi dili...

AK Parti iktidarıyla birlikte Türkiye, ekonomide ve siyasetteki üslup değişikliğinin yanında, dış politikada da yeni bir "diplomasi dili"ni dolaşıma sokmuş bulunuyor. Geçtiğimiz hafta, Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın Hoca ile özellikle "karikatür krizi" bağlamında son derece yararlı bir sohbet yaptık. Hoca, Avrupa'nın korkularından bilinç altındaki "genetik miras"a kadar geniş bir yelpazede önemli tespitlerde bulundu.

Batı'nın genetik mirasının, 'İlahi Komedya'nın 'İnferno' bölümünde Peygamberimiz'i cehennemde gösteren Dante'ye kadar uzandığını belirten Mehmet Aydın Hoca, aynı Batı'nın günümüzde "hermenötik körlük" (anlama körlüğü) yaşadığını, "öteki"nin özgürlüğünü çok da umursamadığını söyledi. Mesela Hollanda, film yönetmeni Van Gogh öldürüldüğünde, bunun demokrasiye ve özgürlüklere karşı bir saldırı olduğunu söyledi, haklıydı da... Ama aynı Hollanda, Türk çocuklarının okul bahçesinde bile Türkçe konuşmasını yasakladı. Yani, "öteki"nin hakları söz konusu olduğunda özgürlükleri askıya almakta bir beis görmedi.

Karikatür krizi dolayısıyla Başbakan Tayip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Zapatero'nun dünya liderlerine gönderdikleri "ortak mektup"un Türkiye açısından yeni bir "diplomasi dili" içerdiğinin altını çizen Mehmet Aydın Hoca, "Karikatürlerdeki tavrın ahlaki olmadığını ve Peygamber sevgisini metne koyduk, bu diplomasi dilinde bir ilkti. Türkiye 'medeniyetler ittifakı'nda inisiyatif alarak, uluslararası camiada saygınlık kazandı" diyor.

Hoca'nın tespitlerinden çıkarak söylemek gerekirse, Türkiye'nin özellikle dış politika alanında "riskli" ama sonuçları itibariyle doğru bir tavır aldığını söylemek mümkün.

Mesela, Hamas liderlerinden Halid Meşal başkanlığındaki heyetin Türkiye ziyareti, gerek Türkiye'de gerekse dünyada farklı değerlendirmelere yol açtı. Bu ziyaret, "karikatür krizi"ne benzer yeni bir "küresel kriz"in önünü almak açısından kesinlikle diplomatik bir hamle. Şimdi gerek Türkiye'de, gerekse dış dünyada ziyaretle ilgili akla ve mantığa dayanmayan ve bölgesel gerçekleri hesaba katmayan değerlendirmeler yapılıyor. Özellikle Türkiye'de, neredeyse yüz yıla yaklaşan Filistin sorununun çözümü ile ilgili sağduyulu "çözüm koordinatları"na aklı bir türlü ermeyen ve de iflah olmaz bir "hermenötik körlük" yaşayan "bazı aklıevveller", bu ziyaretin Türkiye'nin başına "dert" açabileceğini iddia ediyorlar.

Nasıl dert açabilir ki... Vatanları işgal edilen bu insanlar yıllarca mücadele vermişler, canlarını feda etmişler ve sonunda seçimlere katılıp, büyük bir zafer kazanarak iktidara gelmişler. Tamamen demokratik yöntemlerle başarıya ulaşan Hamas, şimdi de diplomatik yollarla uluslar arası camia ile ortak noktalar bulmaya çalışıyor. Eğer istenen, Hamas'ı daha da "radikal" bir çizgiye itmek değilse, Türkiye'nin bu girişimi demokratik dünya tarafından desteklenmelidir. Hatta, Hamas'ın bundan sonra 'merkez'e doğru atacağı her olumlu adıma karşı, uluslararası camia da İsrail'in "işgalci politikaları" üzerindeki baskısını arttırmalıdır.

Bizdeki "aklıevveller"in telaşını anlamak mümkün. Amerika ve İsrail'in "kalbinin kırılması"ndan korktukları için, dostlarına "şirinlik" mesajları göndermeye çalışıyorlar. Oysa, Amerika ve İsrail dostlarının bu kadar korkmasına hiç ama hiç gerek yok. Bir kere, Hamas seçimlere "korsan" olarak filan katılmadı. Aksine, İsrail izin verdiği için Kudüs'te seçime katılabildiler. Dolayısıyla, Amerika ve İsrail hayranlarının bu "göz yaşartıcı" gayretleri boşuna.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi