T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 3 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Cevdet AKÇALI

Yeşil Kuşağın "U" Dönüşü

Dünya kamu oyu Irak ve İran meselesiyle uğraşırken, bazı önemli oluşumlar gözlerden kaçmaktadır. Amerika Cumhurbaşkanı, Macaristan'da 1954 yılında cereyan eden olayları anımsatmak için Budapeşte'ye gitmiştir.

Hatırlardadır ki, bu yılda, Macar gençleri, komünist zulmüne karşı ayaklanmışlar ve Sovyet Tankları bu ayaklanmayı kanlı bir biçimde bastırmışlardı. Sovyet rejiminin çöküşüne kadar her yıl, bu olayların olduğu tarihin yıldönümünde törenler tertiplenirdi. Sovyet imparatorluğunun çöküşünden sonra, bu yıl dönümü sönük şekilde geçerdi. Belki ilk defa, dünyanın süper gücü Amerika Cumhurbaşkanının katılımıyla kutlanmaktadır.

Akla şu sual gelmektedir: Bu kutlama ne manaya gelmektedir.

Dünyada olan başka bir sahne daha görüyoruz: Asya'da, Rusya ve Çin'in başını çektiği, "Şanghay Beşlisi" ismiyle bir savunma birliği kuruluyor. Bu birlik, hem aralarındaki işbirliğini artırmak ve hem de katılımları çoğaltmak için büyük bir çaba sarf ediyor.

Olayların gelişmesinde dikkat çekici bir nokta daha var: Amerikan Cumhurbaşkanının Budapeşte'de bulunduğu tarihte Putin, Şanghay Beşlisine dahil ülkelerin devlet Başkanlarını Moskova'da topluyor. Onlar da kamu oyuna, aralarındaki işbirliğinin askeri, siyasi ve ekonomik sahalarda ulaştırmak istedikleri hedefleri gösterişli bir üslupla açıklıyorlar.

Bu iki oluşum yan yana getirildiğinde kafalara şu sual takılıyor: Acaba yeni bir Varşova Paktı mı kuruluyor.

Gözlerden kaçan başka bir olay daha cereyan ediyor. Putin, İslam Konferansı Genel sekreteri Ekmelettinoğlu'nu Moskova'ya davet ediyor ve ona bu teşkilata gözlemci olarak katılmak istediğini bildiriyor.

İkinci Cihan Harbi sonrasında kurulan NATO ile Varşova paktı arasında geçen soğuk harp dönemini hatırladığımızda, acaba dünya yeni bir soğuk harbin eşiğinde mi diye düşünenler çıkıyor. Soğuk harp dönemi ile bu günkü olaylar arasında benzerliler kuranlar şu noktalara işaret ediyorlar:

Bush'un Budapeşte ziyareti ve kullandığı üslup, Amerikan Cumhurbaşkanının Batı Berlini ziyaretinde, meşhur "Ben bir Berlinliyim" demesine benzemektedir.

Varşova Paktı ile Sanghay Beşlisinin kuruluş biçimi ve çalışmalarında büyük benzerlik dikkatten kaçmamaktadır. Ancak soğuk harp dönemi ile, bu olaylar arasında başka bir farklılık vardır ki, asıl önemli olan nokta budur.

Hatırlanacağı gibi Sovyetler Birliğinin Afganistan'ı işgalinden sonra Amerika, Sovyetleri Müslüman ülkelerinin oluşturduğu bir çember içine almak istemişti. Bu çembere de "Yeşil kuşak" ismi verilmişti. Bu yeşil kuşak, Sovyetlerin Afganistan'dan kovulmasında büyük bir rol oynamıştı.

Bu gün o kuşağa mensup ülkeler, Amerikanın safında değil. Dün, Afganistan'daki mücahitleri destekleyen İran, bu gün Amerika ile büyük bir anlaşmazlık içerisinde. Amerika Müslüman bir ülke olan Irakla harp halinde. Siyasi tablo bu iken, Putin'in İslam Konferansı Genel sekreterini Moskova'ya davet etmesinin ve bu teşkilata gözlemci olarak katılmak istemesi üzerinde dikkatle durulması gereken bir olay teşkil etmektedir.

11 Eylül olaylarından sonra Amerikan Cumhurbaşkanının terörizme karşı yeni bir Haçlı seferi başlattığını ilan etmesi, terörle Müslümanlığı eş değerde tutması ve hatta bu ülkelerden gelen vatandaşlara vize verirken farklı davranışlar sergilemesi, İslam Dünyasında Amerika'ya karşı antipatinin artmasına sebep olmuştur.

Putin oluşan bu antipatiyi lehine çevirmek ve Amerika karşısında yeşil bir kuşak oluşturmak yoluna girmiştir. Bu sebeple sadece Şanghay Beşlisini kurmakla yetinmemiş, bu teşkilata İslam ülkelerinin manevi desteğini sağlamak istemiştir.

Bir çok kimsenin düşündüğü gibi, dünya yeni bir soğuk harbin eşiğindedir. Geçmişle bu gün arasındaki fark ise, dün Sovyet İmparatorluğu etrafında kurulmuş olan Yeşil Kuşak, bu gün Amerikanın karşısına çıkarılmak istenmektedir.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi